Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κουλούρια Θεσσαλονίκης


Περιγραφή:
Συνταγή για 12 κουλούρια Θεσσαλονίκης. 

Υλικά:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά (8γρ.)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/4 του φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 και 1/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό
100 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Στην συνέχεια, προσθέτουμε την μαγιά, το αλεύρι, την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  2. Έπειτα, προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε εωσότου να απορροφηθεί τελείως το λάδι.
  3. Εν συνεχεία, προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό ενώ ταυτόχρονα ζυμώνουμε. Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη, σφιχτή και να μην κολλάει στα χέρια. Στο στάδιο αυτό, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι στα χέρια, αν δούμε ότι η ζύμη συνεχίζει να κολλάει στα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της (περίπου 30 λεπτά).
  5. Αφού φουσκώσει, την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και ζυμώνουμε άλλα 5 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
  7. Σε ένα μεγάλο πιάτο ή ένα μπολ, βάζουμε το σουσάμι.
  8. Μοιράζουμε την ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια και πλάθουμε το κάθε ένα σε σχήμα μακριού κορδονιού.
  9. Το αλείφουμε με νερό. Πιέζουμε για να ενωθούν οι δυο άκρες του κορδονιού από ζύμη και το βουτάμε στο μπολ με το σουσάμι, έτσι ώστε να κολλήσει παντού.
  10. Τέλος, τοποθετούμε τα κουλούρια στην λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180 - 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά, μέχρι τα κουλούρια να ροδοκοκκινίσουν. 

Λίγα μυστικά ακόμα:
Μπορούμε να ψήσουμε όσα κουλούρια καταναλωθούν και τα υπόλοιπα άψητα να τα τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο και να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Όταν τα θελήσουμε τα βγάζουμε από την κατάψυξη, τα ξεπαγώνουμε και τα ψήνουμε. Εναλλακτικά, αφού τα ψήσουμε και κρυώσουν, όσα δεν χρειαζόμαστε, τα τοποθετούμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη.
Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια:

  1. Αστειέυεσαι?????????? Θα τα κάνω σημερα κιόλας!!!!!! Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eri μου, αν τα έφτιαξες τα κουλούρια, ελπίζω να σε ικανοποίησε η γεύση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή