Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Δέλτα 'Εβρου

Ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βαλκανικής χερσονήσου είναι ο Έβρος. Πηγάζει στην οροσειρά Ρίλα της Βουλγαρίας και διασχίζει μεγάλες εκτάσεις της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, καθώς και ένα τμήμα του νομού Έβρου στην Ελλάδα.

Ο υγρότοπος που σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου είναι πολύ σημαντικός σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η συνολική έκταση του υγρότοπου είναι 188 km2, από τα όποια τα 95 km2 είναι προστατευόμενη περιοχή, λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί.

Στο Δέλτα του Έβρου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πόρο για την τοπική κοινωνία, αλλά και όλη την ανθρωπότητα, λόγω της αξίας που έχει για την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, το κλίμα, την προστασία από τις πλημμύρες, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις επιστήμες.

Ο υγρότοπος του Δέλτα Έβρου ξεκινάει εκεί που ο ποταμός Έβρος χωρίζεται σε δυο βραχίονες για να εκβάλλει στο πέλαγος. Ξεκινώντας από τις βόρειες περιοχές και καταλήγοντας στην θάλασσα μπορούν να διακριθούν επτά βασικές ενότητες βιότοπων: 1) παραποτάμια βλάστηση, 2) θαμνώνες με αρμυρίκια, 3) υγρά λιβάδια με βούρλα, 4) υποβρύχια βλάστηση των αλμυρών - υφάλμυρων υδάτων, 5) βλάστηση των λιμνοθαλασσών - γλυκών υδάτων, 6) αλοφυτική βλάστηση και 7) αμμόφιλη βλάστηση. Σε κάθε μια από αυτές τις ενότητες αντιστοιχεί μια ιδιαίτερη βλάστηση, η οποία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το έδαφος, το μικροκλίμα, η ύπαρξη γλυκού ή αλμυρού νερού κ.λπ.

Η βλάστηση στο Δέλτα Έβρου δεν επηρεάζεται άμεσα από το κλίμα, όσο κυρίως από παράγοντες που αφορούν το έδαφος (σύσταση εδάφους, περιεκτικότητα σε νερό, αλατότητα). Για τον λόγο αυτό, συναντάται διαφορετική χλωρίδα σε κάθε ενότητα βιότοπου. Τα είδη φυτών που έχουν καταγραφεί στο Δέλτα είναι πάνω από 300 είδη και μερικά από αυτά είναι σπάνια. Ενδεικτικά, αναφέρονται κάποια από αυτά: πλατάνια, ιτιές, λεύκες, σκλήθρα, διάφορα είδη καλαμιών και αρμυρικιών, λευκές νεραγκούλες, νούφαρα, νεροκάστανα, ίριδες, ορχιδέες, γιγάντιος έλυμος, κρίνος της θάλασσας, αρμυρήθρες, κ.α.

Η πανίδα που συναντάται στον ο υγρότοπο του Δέλτα του Έβρου είναι αναρίθμητη. Ενδεικτικά, αναφέρονται:
  • 40 είδη θηλαστικών: τσακάλια, λαγόγυροι, αγριόγατες, αγριογούρουνα, βίδρες, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, κ.α. 
  • 28 είδη αμφιβίων και ερπετών: νεροχελώνες (βαλτοχελώνες και ποταμοχελώνες), νερόφιδα, βάτραχοι, σαύρες, κ.α.
  • 46 είδη ψαριών: σαζάνι, τούρνα, γουλιανός, χέλι, κεφάλι, λαβράκι, γλώσσα, τσιπούρα, κ.α.
  • 317 είδη πολιών: κύκνοι, αγριόκυκνοι, νανόκυκνοι, πάπιες, ασπρομέτωπες χήνες, κοκκινόχηνες, νανόχηνες, στικταετοί, βασιλαετοί, θαλασσαετοί, γερακίνες, καλαμόκιρκοι, βαλτόκιρκοι, αετογερακίνες, τρύγγες, σκαλίδρες, γλαρόνια, τουρλίδες, χαλκόκοτες, πελαργοί, πελεκάνοι, κορμοράνοι, ασημόγλαροι, ερωδιοί, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες κ.α. 

Ανάλογα με την εποχή του χρόνου συναντώνται διαφορετικά είδη πανίδας και χλωρίδας. 

Κατά την γνώμη μου, η επίσκεψη στο Δέλτα Έβρου αξίζει πραγματικά. Οποιοσδήποτε μπορεί να απευθυνθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου στην Τραϊανούπολη (http://www.evros-delta.gr), οι οποίοι οργανώνουν επισκέψεις  στο Δέλτα. Κάθε επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον εκθεσιακό χώρο και να παρακολουθήσει ταινία που θα τον ενημερώσει για τις λειτουργίες και αξίες των υγρότοπων και ειδικότερα του Δέλτα του Έβρου. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης μπορεί να επιβιβαστεί στα λεωφορεία του Φορέα Διαχείρισης και να περιηγηθεί στον υγρότοπο. Η περιήγηση περιλαμβάνει ξεναγό, παρατήρηση πουλιών με κιάλια, καθώς και βαρκάδα. Εμείς πήγαμε το καλοκαίρι, όπως είναι φυσικό δεν είδαμε όλα τα είδη πανίδας και χλωρίδας, αλλά το θέαμα ήταν εξαιρετικό καθώς και οι άνθρωποι που εργάζονται στο κέντρο πληροφόρησης.

Πηγές:
http://www.evros-delta.gr 
Εντυπο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου 

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες μου από την εκδρομή στο Δέλτα του Έβρου. Δυστυχώς, τελείωσε η μπαταρία της φωτογραφικής μηχανής και ήμουν φειδωλή στις φωτογραφίες:

Δέλτα Έβρου


Δέλτα Έβρου, φωτογραφία μέσα από το λεωφορείο
Βαρκάδα στο Δέλτα Έβρου
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου