Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Δάσος Δαδιάς

Το Δάσος Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου βρίσκεται στο μέσο του νομού Έβρου και καλύπτει τις νοτιοανατολικές λοφώδεις απολήξεις του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Το 1980, η περιοχή ανακηρύχθηκε προστατευόμενη. Περιλαμβάνει δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, έκτασης 72,9 τ.χλμ, καθώς και μια περιφερειακή ζώνη έκτασης 357 τ.χλμ. 

Το Δάσος της Δαδιάς χαρακτηρίζεται από πλούσια πανίδα και αφθονία αρπακτικών πουλιών, θηλαστικών, ερπετών και αμφιβίων.  Το Δάσος της Δαδιάς αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη. Μέσα στην προστατευόμενη περιοχή έχουν παρατηρηθεί συνολικά 36 από τα 38 ημερόβια αρπακτικά που υπάρχουν στην Ευρώπη. Τα 20 από αυτά φωλιάζουν μόνιμα στην περιοχή, ενώ τα υπόλοιπα ξεχειμωνιάζουν ή διέρχονται κατά τις μεταναστεύσεις. Μερικά από τα σπάνια αρπακτικά πουλιά που συναντώνται στο Δάσος της Δαδιάς είναι ο μαυρογύπας, ο κραυγαετός, ο μαυροπελαργός, το χρυσογέρακο, η αετογερακίνα, ο χρυσαετός, ο πετρίτης και ο ασπροπάρης. Επίσης, στο Δάσος της Δαδιάς βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 48 είδη θηλαστικών (όπως, λύκοι, ζαρκάδια, σκίουροι, νυχτερίδες, κ.α.) και 40 είδη ερπετών και αμφιβίων.

Για όποιον ενδιαφέρεται να επισκεφτεί την περιοχή λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Λευκίμης – Σουφλίου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τον οικισμό της Δαδιάς. Στο Κέντρο Πληροφόρησης, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την περιοχή καθώς και για άλλα ενδιαφέροντα μέρη του νομού Έβρου. Μετά την ενημέρωση, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το δάσος και το παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών. Η μετάβαση στο παρατηρητήριο μπορεί να γίνει είτε με μικρό λεωφορείο είτε περπατώντας. Στο παρατηρητήριο υπάρχει ξεναγός, κιάλια και τηλεσκόπια για την καλύτερη ενημέρωση του επισκέπτη.

Εμείς επισκεφτήκαμε το Δάσος της Δαδιάς αυτό το καλοκαίρι και ήταν εκπληκτικά. Επιλέξαμε να ανέβουμε στο παρατηρητήριο με το μικρό λεωφορείο και να κατέβουμε με τα πόδια από το μονοπάτι επιστροφής. Η κοπέλα – ξεναγός που ήταν στο παρατηρητήριο ήταν επεξηγηματική και πρόθυμη να λύσει κάθε μας απορία. Σταθήκαμε άτυχοι γιατί δεν είδαμε πολλά αρπακτικά πουλιά, παρά μόνο έναν αετό, παρατηρώντας με κιάλια την περιοχή της ταΐστρας που έχει κατασκευαστεί για την τροφική ενίσχυση των πουλιών, καθώς τα τελευταία χρόνια η κτηνοτροφία έχει υποχωρήσει σημαντικά στην περιοχή. Ο λόγος της ατυχίας μας ήταν ότι επιλέξαμε λάθος ώρα να επισκεφτούμε το παρατηρητήριο, πήγαμε μεσημέρι, γύρω στην 1 ώρα. Η κοπέλα μας ενημέρωσε ότι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι οι πρωινές και απογευματινές ώρες, όταν δεν έχει ήλιο, όπως το διάστημα  7 - 11 το πρωί. Ο άντρας μου ήθελε να ξαναπάμε αλλά είχαμε λίγες ημέρες διακοπών ακόμα και πολλά μέρη να επισκεφτούμε. Το σίγουρο είναι ότι θα ξαναπάμε στο Δάσος της Δαδιάς όταν θα ξαναβρεθούμε στον νομό Έβρου, αλλά θα επιλέξουμε μια καταλληλότερη ώρα να το επισκεφτούμε …

Πηγές:
http://www.ecoclub.com/dadia/xenonas.html
http://www.nomevrou.gr/ecportal.asp?id=233&nt=18&lang=1
http://www.greekscapes.gr/index.php/2010-01-21-16-47-29/landscapescat/45/201-dadia.html

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες μου από το Δάσος της Δαδιάς.

Δάσος Δαδιάς, μέσα στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών
Δάσος Δαδιάς, η ταΐστρα
Δάσος Δαδιάς, επιστροφή από το παρατηρητήριο μέσω του μονοπατιού
Δάσος Δαδιάς, επιστροφή από το παρατηρητήριο μέσω του μονοπατιού
Δάσος Δαδιάς, επιστροφή από το παρατηρητήριο μέσω του μονοπατιού
Δάσος Δαδιάς, επιστροφή από το παρατηρητήριο μέσω του μονοπατιού

Φωτογραφίες μου από το Δάσος της Δαδιάς, μπορείτε να βρείτε και στην ανάρτηση μου: Οι καλύτερες μου φωτογραφίες -Αύγουστος 2011
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου