Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η «απόλυτη» σοκολατένια τούρτα

Περιγραφή:
Η τούρτα που θα σας παρουσιάσω σήμερα, είναι κατά την γνώμη μου η καλύτερη από τις τούρτες που έχω φτιάξει. Και οι άλλες ήταν πολύ πολύ νόστιμες, αλλά η συγκεκριμένη είναι του απολύτου γούστου μου, η απόλυτη τούρτα για τα γενέθλια μου που ήταν μια από τις προηγούμενες ημέρες. Η βάση της είναι κέικ, αντί  για παντεσπάνι  και  συγκεκριμένα αυτό των cupcakes που σας είχα παρουσιάσει σε προηγούμενη μου ανάρτηση και με είχε ξετρελάνει η γεύση τους. Η γέμισή της είναι γκανάζ λευκής σοκολάτας και η επικάλυψή της γκανάζ σοκολάτας γάλακτος. Ήθελα μια τούρτα που θα έχει σαν βάση κέικ και όχι παντεσπάνι, όχι σιρόπι, ήθελα να είναι πολύ νόστιμη και να μην λιγώνει. Το περίεργο με αυτήν την τούρτα είναι ότι και ένα μεγάλο κομμάτι να φας δεν σε λιγώνει καθόλου, αλλά και αν φας ένα μικρό κομμάτι,  νοιώθεις πλήρης και χορτάτος από γλυκό.  Είναι πανεύκολη συνταγή και σίγουρα εντυπωσιάζει το αποτέλεσμα γευστικά. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!!!!

Υλικά:

Υλικά για το κέικ/τα κέικ:
225 γρ. ή 3 φορές *75 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
75 γρ. ή 3 φορές *25 γρ. σκόνη κακάο καλής ποιότητας
300 γρ. ή 3 φορές *100 γρ. ζάχαρη
300 γρ. ή 3 φορές *100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
6 ή 3 φορές *2 αυγά
3 ή 3 φορές *1 βανίλια
9 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή και παραπάνω ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις σας ( 3 κουταλιές της σούπας για κάθε κέικ)

Υλικά για την γέμιση:
600 γρ. ή 2 φορές *300 γρ. σοκολάτα λευκή
300 γρ. ή 2 φορές *150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Υλικά για την επικάλυψη:
300 gr. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Υλικά για την διακόσμηση:
2 συσκευασίες των 32 γρ. maltesers
1 συσκευασία των 50 γρ. finetti mini sticks with hazelnut cream


Εκτέλεση:
Πριν αρχίσω να σας περιγράφω την εκτέλεση της συνταγής, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η τούρτα μου αποτελείται από 3 στρώσεις κέικ, 2 στρώσεις γέμισης με  γκανάζ λευκής σοκολάτας και 1 στρώση επικάλυψης με γκανάζ σοκολάτας γάλακτος. Για να αποφύγω να κόψω το κέικ σε τρία ίσα μέρη και για λόγους ακρίβειας, αποφάσισα εξ’ αρχής να ακολουθήσω την διαδικασία 3 φορές, χρησιμοποιώντας τις ποσότητες που αναγράφω μετά το «ή». Το ίδιο έκανα και με την γκανάζ λευκής σοκολάτας, για να είναι ακριβώς ίση η ποσότητα στις δυο στρώσεις, ακλούθησα την διαδικασία 2 φορές. Βέβαια η τακτική μου αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να σπαταλήσω περισσότερο χρόνο για την παρασκευή της τούρτας. Επιλέγετε και διαλέγετε την διαδικασία που θα ακολουθήσετε, αν αποφασίσετε να την φτιάξετε….
  1. Αρχικά φτιάχνουμε την γέμιση και την επικάλυψη της τούρτας.  Σε τρία διαφορετικά μπολ τοποθετούμε ξεχωριστά τις σοκολάτες μας, αφού πρώτα τις έχουμε σπάσει σε μικρά κομματάκια. Συγκεκριμένα, τοποθετούμε τα 300 γρ. λευκής σοκολάτας στο πρώτο μπολ, τα υπόλοιπα 300 γρ. λευκής σοκολάτας στο δεύτερο και στο τρίτο μπολ  τα 300 γρ. σοκολάτας γάλακτος. Εναλλακτικά σε ένα μόνο μπολ βάζετε όλη την λευκή σοκολάτα (600 γρ.).
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 200 γρ. κρέμα γάλακτος,  προσέχουμε να μην πάρει βράση, αλλά απλά να ζεσταθεί. Αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος  στο μπολ με την σπασμένη σοκολάτα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή μια μαρίζ, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα παχύρευστο μείγμα.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τα  150 γρ. κρέμα γάλακτος, όπως προηγουμένως. Αφού ζεσταθεί την αδειάζουμε στο μπολ με την σπασμένη λευκή σοκολάτα (300 γρ. ) και ανακατεύουμε πάλι με μια με μια κουτάλα ή μια μαρίζ, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα παχύρευστο μείγμα. Την ίδια διαδικασία ακλουθούμε με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα. Εναλλακτικά, ζεσταίνουμε τα 300γρ. κρέμα γάλακτος για να την αδειάσουμε στο μπολ με τα 600 γρ. λευκής σοκολάτας.
  4. Αφήνουμε τις κρέμες μας μέσα στα μπολ να κρυώσουν, εκτός ή εντός ψυγείου (απλά προσέχουμε στην δεύτερη περίπτωση να μην σας σφίξουν πάρα πολύ). Εγώ τις άφησα εκτός ψυγείου την περισσότερη ώρα και πριν ξεκινήσω την συναρμολόγηση της τούρτας τις έβαλα λίγο στο ψυγείο. Το μυστικό είναι οι κρέμες να σφίξουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις διαχειριστούμε χωρίς να τρέχουν ή να έχουν σφίξει πάρα πολύ. Βέβαια αν μας σφίξουν  πολύ και είναι μη διαχειρίσιμες , τις περνάμε από μπεν μαρί , αλλά  πρέπει να περιμένουμε πάλι μέχρι να κρυώσουν.
  5. Ενώ έχουμε αφήσει να  κρυώνουν οι κρέμες, αρχίζουμε  να φτιάχνουμε τα κέικ ή το κέικ. Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, σε αντιστάσεις.
  6. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο.Στο μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα μας να γίνει κρεμώδες. Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, με μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα μας με το αλεύρι και το κακάο, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το μίξερ τα υλικά. Σταματάμε να χτυπάμε με το μίξερ τα υλικά και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και κακάο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι ή την μαρίζ.
  7. Σε μια στρόγγυλη φόρμα βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε μέσα το μείγμα μας. Αν έχουμε αποφασίσει να κάνουμε 3 φορές την διαδικασία για το κέικ χρησιμοποιούμε τις ποσότητες μετά το «ή», αλλιώς τις ποσότητες που αναγράφονται αρχικά στα υλικά. Η διαδικασία είναι ακριβώς ή ίδια, απλά διαφέρει ο χρόνος ψησίματος, αν φτιάξουμε ένα κέικ με όλα υλικά σίγουρα  θα είναι σίγουρα μεγαλύτερος ο χρόνος ψησίματος. Εγώ  κάθε κέικ το έψησα 20- 25 λεπτά, αλλά θυμηθείτε ότι εγώ ακολούθησα την διαδικασία 3 φορές. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το φούρνο, αλλά με την οδοντογλυφίδα μπορούμε  πάντα να ελέγξουμε πότε είναι ψημένο το κέικ. Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Αν έχουμε φτιάξει ένα κέικ (με όλα τα υλικά), αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε οριζόντια σε 3 ίσα μέρη.
  8. Αφού τα κέικ έχουν κρυώσει καλά, το ίδιο και οι γκανάζ μας, αρχίζουμε την συναρμολόγηση της τούρτας. Αρχικά, βάζουμε το ένα κέικ στην πιατέλα μας, και από πάνω ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ (αν επιθυμούμε μπορούμε να βάλουμε παραπάνω, εμένα θα έτρωγε και ο μικρός μου από την τούρτα και δεν ήθελα να πολύ αλκοόλ). Έπειτα από πάνω βάζουμε την γκανάζ λευκής σοκολάτας και σκεπάζουμε με το δεύτερο κέικ. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να βάλουμε το τρίτο κέικ και να το περιχύσουμε και αυτό με 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ. Τέλος, βάζουμε την γκανάζ σοκολάτας γάλακτος από πάνω και περιμετρικά της τούρτας, την στρώνουμε με μια σπάτουλα ίσια και εγώ για σχέδιο έκανα γραμμές με σπάτουλα που είχε δοντάκια. Από πάνω διακοσμούμε όπως μας αρέσει και την βάζουμε στο ψυγείο.

Λίγα μυστικά ακόμα:
  • Αν δεν σας λειώσει η σοκολάτα με την θερμοκρασία της κρέμας γάλακτος, τοποθετείστε το μπολ με την κρέμα γάλακτος και την σοκολάτα σε μπεν μαρί και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να λιώσει. Σας το γράφω γιατί το αντιμετώπισα με την λευκή σοκολάτα.
  • Αν βάλετε πουράκια ή finneti , καλυτέρα να τα βάλετε την ίδια μέρα που θα κόψετε την τούρτα, γιατί πανιάζουν.
Blog Widget by LinkWithin

11 σχόλια:

  1. Φαίνεται καταπληκτική συνταγή.Θα την κάνω σίγουρα αυτή τη βδομάδα προς το τέλος για να τη φάμε τα Χριστούγεννα!
    Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή..
    Καλά χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται λαχταριστή!! Ευχαριστούμε για την συνταγή και τα επιπλέον tips!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά Έλενα είναι φανταστική! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απίστευτη τούρτα σοκολάτας! Και πραγματικά πολύ όμορφα διακοσμημένη. Μπράβο Έλενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχη! Δεν έχω λόγια! Πραγματικά η απόλυτη σοκολατένια τούρτα:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με βάζεις σε πειρασμό !
    Τι τούρτα είναι αυτή;;;
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε τι μέγεθος ταψι το ψηνουμε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή