Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Κέικ λάβας σοκολάτας … το τελειότερο σοκολατένιο γλυκό




Περιγραφή:
Ίσως η φωτογραφία μου δεν σας αρέσει και πάρα πολύ, έχετε απόλυτο δίκιο και έμενα μου φαίνεται πολύ φτωχή και λυπάμαι, γιατί δεν ασχολήθηκα ώστε να αναδείξω το συγκεκριμένο σοκολατένιο κέικ. Αλλά μην κάνετε το λάθος να την προσπεράσετε, διότι είναι από τις συνταγές που δεν χρειάζονται μια ωραία εικόνα για να αναδειχτούν, η γεύση τους κάνει όλη την διάφορα και την υπέρβαση. Υπέροχο, πεντανόστιμο, σούπερ λαχταριστό σοκολατένιο κέικ με υγρή σοκολάτα στο εσωτερικό του, που ρέει κόβοντας το, όπως ρέει και ξεχύνεται αργά η λάβα του ηφαιστείου, αλλά αντίθετα με την λάβα, δεν σου προκαλεί τρόμο, αλλά λαχταρά και ανυπομονησία να γευτείς την ρευστή του σοκολάτα.  Πραγματικά ένα γλυκό κολασμένα νόστιμο. Πραγματικά σας παροτρύνω να το δοκιμάσετε….

Είναι προσαρμογή από την συνταγή «Το σοκολατένιο της Κωνσταντίνας», που μας παρουσιάζει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο βιβλίο της «Αργυρές Ζαραμπουκίτσες, μαγειρική για μικρούς και μεγάλους». Και όπως το λέει ο τίτλος το βιβλίο περιέχει συνταγές που μπορούν να φτιάξουν και τα μικρά παιδάκια, εύκολες συνταγές, όπως και το γλυκό που παρουσιάζεται παρακάτω.

Υλικά:
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. σοκολάτα γάλακτος (η πρωτότυπη συνταγή δεν έχει καθόλου σοκολάτα γάλακτος, αλλά 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα)
2/3 του κεσέ βιτάμ soft
7 αυγά
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (η πρωτότυπη συνταγή έχει αλεύρι σκληρό)
3/4 του κεσέ ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη (η πρωτότυπη συνταγή έχει βούτυρο)
λίγο κακάο σκόνη για το άλειμμα της φόρμας
Σημείωση: όπως βλέπετε παραπάνω στην συνταγή χρησιμοποιούμε σαν μεζούρα για την ζάχαρη και το βιτάμ, το κεσεδάκι από το βιτάμ.

Εκτέλεση:

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 270 βαθμούς. (Η πρωτότυπη συνταγή γραφεί στους 275 βαθμούς, αλλά στον φούρνο μου η μεγίστη θερμοκρασία είναι οι 270 βαθμοί.)
  2. Κόβουμε την σοκολάτα  σε κομμάτια και την βάζουμε σε μπεν μαρί μαζί με το βιτάμ να λιώσουν.
  3. Αφού λιώσουν, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε ένα ένα στο σοκολατένιο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, ώστε όλα τα υλικά να ενωθούν πάρα πολύ καλά. (Μέχρι εδώ όλες οι προσθήκες υλικών, γίνονται σε μπεν μαρί, όπως φαίνονται από τα σκίτσα που περιγράφουν την εκτέλεση της συνταγής, στο βιβλιο.)
  6. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα κέικ και την πασπαλίζουμε με κακάο, έτσι ώστε να πάει παντού. Έπειτα την γυρνάμε ανάποδα και την χτυπάμε ελαφρά, ώστε να φύγει το περίσσιο κακάο.
  7. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, έχουμε ήδη ανάψει τον φούρνο στους 270 βαθμούς (πάνω κάτω αντιστάσεις) . Μόλις ο φούρνος φτάσει στην θερμοκρασία αυτή και σβήσει η λυχνία, σβήνουμε τον φούρνο και τοποθετούμε αμέσως (στον καυτό άλλα σβησμένο φούρνο) το κέικ για 10 λεπτά, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου.
  8. Αφού περάσουν τα 10 -15 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο), βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο με προσοχή και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.
  9. Κόβοντας το κέικ τρέχει καυτή σοκολάτα. Μπορεί να συνοδευτεί με μια μπάλα παγωτού, ταιριάζει πολύ με το καϊμάκι, αλλά τρώγεται και σκέτο.
Blog Widget by LinkWithin

15 σχόλια:

  1. Για να μας το προτείνεις Έλενά μου θα πρέπει να είναι από τα πολύ νόστιμα και εντυπωσιακά κέικ με ρευστή σοκολάτα!

    Θα το βάλω στο φάκελλο των αγαπημένων και θα το φτιάξω. Μου άρεσε ο τρόπος που μαγειρεύεται!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πωπώ..σοκόλαση!!!! Με λίγωσες βραδιάτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταμάτα καλέ! Μόνο από την περιγραφή ξελιγώθηκα:)
    Υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν πτοούμαι από δήθεν αποτυχημένες φωτογραφίες,η φαντασία και η σύσταση του σοκολατένιου κέϊκ τα λέει όλα!Μ΄άρεσε που αντικα τέστησες ένα μέρος της μαύρης σοκολάτας με σοκολάτα γάλακτος.Ενισχύεται η ήδη πλούσια γεύση του κέϊκ και ΄΄σπάει ΄΄ η πικράδα της κουβερτούρας.Πολύ ωραία συνταγή,απλή και μελετημενη να προκαλεί!!Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Έλενα!
    Είσαι μάλλον λίγο αυστηρή, καθώς εγώ τουλάχιστον στη φωτογραφία βλέπω ένα λαχταριστό σοκολατένιο κέικ!
    Το συγκεκριμένο βιβλίο το έχω κι εγώ, αλλά δεν έχω προλάβει ακόμα να το ξεφυλλίσω! Κακώς μάλλον, αν κρίνω από τη συγκεκριμένη συνταγή!!
    Σε συνδυασμό με λίγο παγωτό -είμαι αμετανόητη- νομίζω ότι θα είναι μια μικρή γεύση παραδείσου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το φαντάζομαι ήδη κομμένο και τη σοκολάτα να κυλάει στο πιάτο!!!! Μιαμ μιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. προσπαθώ εδώ και καιρό να φτιάξω αυτό το γλυκό θα τα καταφέρω άραγε΄;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, φαντάσου ήταν συνταγή σε βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά. Γιατί να μην τα καταφέρεις?

      Διαγραφή
  8. trelenete i kori mou gia avto to glyko tha to kano kai tha sas po an to petixa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σας ευχαριστώ για τα λόγια σας, είναι ένα πολύ σοκολατένιο ρευστό κέικ, με γεύση που απογειώνει... φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε,
      Μπορεί η φωτογραφία να αδικεί ελαφρώς την υπέροχη γεύση του κέικ, αλλά την προκείμενη στιγμή, με τα μέσα και τον χρόνο που είχα, κατάφερα να βγάλω την συγκεκριμένη αντιπροσωπευτική φωτογραφία της συνταγής με σκοπό να την αναρτήσω. Εμένα με ικανοποιούσε η συγκεκριμένη φωτογραφία την δεδομένη χρονική περίοδο, λυπάμαι που δεν άρεσε σε εσένα, αλλά καμιά φορά μια όμορφη εικόνα μπορεί να παραπλάνα και να υπερεκτιμά μια συνταγή, έναν άνθρωπο ή οτιδήποτε. Εμένα σκοπός μου είναι να αναρτώ γευστικές συνταγές, με μια αντιπροσωπευτική φωτογραφία όσο το δυνατόν καλύτερη. Πάντως αν θεωρείς ότι μπορείς να βγάλεις μια καλύτερη φωτογραφία, μπορείς να μου την στείλεις με το όνομα σου και αν αρέσει και σε εμένα θα την αναρτήσω ευχαρίστως, αναφερόμενη στο όνομα σου και την καλή θέληση να φωτογραφίσεις την συνταγή, πάντα με την σύμφωνη γνώμη σου.
      Σου εύχομαι καλή χρονιά!

      Διαγραφή