Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Δάσος Δαδιάς

Το Δάσος Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου βρίσκεται στο μέσο του νομού Έβρου και καλύπτει τις νοτιοανατολικές λοφώδεις απολήξεις του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Το 1980, η περιοχή ανακηρύχθηκε προστατευόμενη. Περιλαμβάνει δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, έκτασης 72,9 τ.χλμ, καθώς και μια περιφερειακή ζώνη έκτασης 357 τ.χλμ. 

Το Δάσος της Δαδιάς χαρακτηρίζεται από πλούσια πανίδα και αφθονία αρπακτικών πουλιών, θηλαστικών, ερπετών και αμφιβίων.  Το Δάσος της Δαδιάς αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη. Μέσα στην προστατευόμενη περιοχή έχουν παρατηρηθεί συνολικά 36 από τα 38 ημερόβια αρπακτικά που υπάρχουν στην Ευρώπη. Τα 20 από αυτά φωλιάζουν μόνιμα στην περιοχή, ενώ τα υπόλοιπα ξεχειμωνιάζουν ή διέρχονται κατά τις μεταναστεύσεις. Μερικά από τα σπάνια αρπακτικά πουλιά που συναντώνται στο Δάσος της Δαδιάς είναι ο μαυρογύπας, ο κραυγαετός, ο μαυροπελαργός, το χρυσογέρακο, η αετογερακίνα, ο χρυσαετός, ο πετρίτης και ο ασπροπάρης. Επίσης, στο Δάσος της Δαδιάς βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 48 είδη θηλαστικών (όπως, λύκοι, ζαρκάδια, σκίουροι, νυχτερίδες, κ.α.) και 40 είδη ερπετών και αμφιβίων.

Για όποιον ενδιαφέρεται να επισκεφτεί την περιοχή λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Λευκίμης – Σουφλίου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τον οικισμό της Δαδιάς. Στο Κέντρο Πληροφόρησης, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την περιοχή καθώς και για άλλα ενδιαφέροντα μέρη του νομού Έβρου. Μετά την ενημέρωση, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το δάσος και το παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών. Η μετάβαση στο παρατηρητήριο μπορεί να γίνει είτε με μικρό λεωφορείο είτε περπατώντας. Στο παρατηρητήριο υπάρχει ξεναγός, κιάλια και τηλεσκόπια για την καλύτερη ενημέρωση του επισκέπτη.

Εμείς επισκεφτήκαμε το Δάσος της Δαδιάς αυτό το καλοκαίρι και ήταν εκπληκτικά. Επιλέξαμε να ανέβουμε στο παρατηρητήριο με το μικρό λεωφορείο και να κατέβουμε με τα πόδια από το μονοπάτι επιστροφής. Η κοπέλα – ξεναγός που ήταν στο παρατηρητήριο ήταν επεξηγηματική και πρόθυμη να λύσει κάθε μας απορία. Σταθήκαμε άτυχοι γιατί δεν είδαμε πολλά αρπακτικά πουλιά, παρά μόνο έναν αετό, παρατηρώντας με κιάλια την περιοχή της ταΐστρας που έχει κατασκευαστεί για την τροφική ενίσχυση των πουλιών, καθώς τα τελευταία χρόνια η κτηνοτροφία έχει υποχωρήσει σημαντικά στην περιοχή. Ο λόγος της ατυχίας μας ήταν ότι επιλέξαμε λάθος ώρα να επισκεφτούμε το παρατηρητήριο, πήγαμε μεσημέρι, γύρω στην 1 ώρα. Η κοπέλα μας ενημέρωσε ότι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι οι πρωινές και απογευματινές ώρες, όταν δεν έχει ήλιο, όπως το διάστημα  7 - 11 το πρωί. Ο άντρας μου ήθελε να ξαναπάμε αλλά είχαμε λίγες ημέρες διακοπών ακόμα και πολλά μέρη να επισκεφτούμε. Το σίγουρο είναι ότι θα ξαναπάμε στο Δάσος της Δαδιάς όταν θα ξαναβρεθούμε στον νομό Έβρου, αλλά θα επιλέξουμε μια καταλληλότερη ώρα να το επισκεφτούμε …

Πηγές:
http://www.ecoclub.com/dadia/xenonas.html
http://www.nomevrou.gr/ecportal.asp?id=233&nt=18&lang=1
http://www.greekscapes.gr/index.php/2010-01-21-16-47-29/landscapescat/45/201-dadia.html

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες μου από το Δάσος της Δαδιάς.

Δάσος Δαδιάς, μέσα στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών
Δάσος Δαδιάς, η ταΐστρα
Δάσος Δαδιάς, επιστροφή από το παρατηρητήριο μέσω του μονοπατιού
Δάσος Δαδιάς, επιστροφή από το παρατηρητήριο μέσω του μονοπατιού
Δάσος Δαδιάς, επιστροφή από το παρατηρητήριο μέσω του μονοπατιού
Δάσος Δαδιάς, επιστροφή από το παρατηρητήριο μέσω του μονοπατιού

Φωτογραφίες μου από το Δάσος της Δαδιάς, μπορείτε να βρείτε και στην ανάρτηση μου: Οι καλύτερες μου φωτογραφίες -Αύγουστος 2011

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Δέλτα 'Εβρου

Ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βαλκανικής χερσονήσου είναι ο Έβρος. Πηγάζει στην οροσειρά Ρίλα της Βουλγαρίας και διασχίζει μεγάλες εκτάσεις της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, καθώς και ένα τμήμα του νομού Έβρου στην Ελλάδα.

Ο υγρότοπος που σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου είναι πολύ σημαντικός σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η συνολική έκταση του υγρότοπου είναι 188 km2, από τα όποια τα 95 km2 είναι προστατευόμενη περιοχή, λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί.

Στο Δέλτα του Έβρου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πόρο για την τοπική κοινωνία, αλλά και όλη την ανθρωπότητα, λόγω της αξίας που έχει για την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, το κλίμα, την προστασία από τις πλημμύρες, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις επιστήμες.

Ο υγρότοπος του Δέλτα Έβρου ξεκινάει εκεί που ο ποταμός Έβρος χωρίζεται σε δυο βραχίονες για να εκβάλλει στο πέλαγος. Ξεκινώντας από τις βόρειες περιοχές και καταλήγοντας στην θάλασσα μπορούν να διακριθούν επτά βασικές ενότητες βιότοπων: 1) παραποτάμια βλάστηση, 2) θαμνώνες με αρμυρίκια, 3) υγρά λιβάδια με βούρλα, 4) υποβρύχια βλάστηση των αλμυρών - υφάλμυρων υδάτων, 5) βλάστηση των λιμνοθαλασσών - γλυκών υδάτων, 6) αλοφυτική βλάστηση και 7) αμμόφιλη βλάστηση. Σε κάθε μια από αυτές τις ενότητες αντιστοιχεί μια ιδιαίτερη βλάστηση, η οποία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το έδαφος, το μικροκλίμα, η ύπαρξη γλυκού ή αλμυρού νερού κ.λπ.

Η βλάστηση στο Δέλτα Έβρου δεν επηρεάζεται άμεσα από το κλίμα, όσο κυρίως από παράγοντες που αφορούν το έδαφος (σύσταση εδάφους, περιεκτικότητα σε νερό, αλατότητα). Για τον λόγο αυτό, συναντάται διαφορετική χλωρίδα σε κάθε ενότητα βιότοπου. Τα είδη φυτών που έχουν καταγραφεί στο Δέλτα είναι πάνω από 300 είδη και μερικά από αυτά είναι σπάνια. Ενδεικτικά, αναφέρονται κάποια από αυτά: πλατάνια, ιτιές, λεύκες, σκλήθρα, διάφορα είδη καλαμιών και αρμυρικιών, λευκές νεραγκούλες, νούφαρα, νεροκάστανα, ίριδες, ορχιδέες, γιγάντιος έλυμος, κρίνος της θάλασσας, αρμυρήθρες, κ.α.

Η πανίδα που συναντάται στον ο υγρότοπο του Δέλτα του Έβρου είναι αναρίθμητη. Ενδεικτικά, αναφέρονται:
  • 40 είδη θηλαστικών: τσακάλια, λαγόγυροι, αγριόγατες, αγριογούρουνα, βίδρες, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, κ.α. 
  • 28 είδη αμφιβίων και ερπετών: νεροχελώνες (βαλτοχελώνες και ποταμοχελώνες), νερόφιδα, βάτραχοι, σαύρες, κ.α.
  • 46 είδη ψαριών: σαζάνι, τούρνα, γουλιανός, χέλι, κεφάλι, λαβράκι, γλώσσα, τσιπούρα, κ.α.
  • 317 είδη πολιών: κύκνοι, αγριόκυκνοι, νανόκυκνοι, πάπιες, ασπρομέτωπες χήνες, κοκκινόχηνες, νανόχηνες, στικταετοί, βασιλαετοί, θαλασσαετοί, γερακίνες, καλαμόκιρκοι, βαλτόκιρκοι, αετογερακίνες, τρύγγες, σκαλίδρες, γλαρόνια, τουρλίδες, χαλκόκοτες, πελαργοί, πελεκάνοι, κορμοράνοι, ασημόγλαροι, ερωδιοί, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες κ.α. 

Ανάλογα με την εποχή του χρόνου συναντώνται διαφορετικά είδη πανίδας και χλωρίδας. 

Κατά την γνώμη μου, η επίσκεψη στο Δέλτα Έβρου αξίζει πραγματικά. Οποιοσδήποτε μπορεί να απευθυνθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου στην Τραϊανούπολη (http://www.evros-delta.gr), οι οποίοι οργανώνουν επισκέψεις  στο Δέλτα. Κάθε επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον εκθεσιακό χώρο και να παρακολουθήσει ταινία που θα τον ενημερώσει για τις λειτουργίες και αξίες των υγρότοπων και ειδικότερα του Δέλτα του Έβρου. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης μπορεί να επιβιβαστεί στα λεωφορεία του Φορέα Διαχείρισης και να περιηγηθεί στον υγρότοπο. Η περιήγηση περιλαμβάνει ξεναγό, παρατήρηση πουλιών με κιάλια, καθώς και βαρκάδα. Εμείς πήγαμε το καλοκαίρι, όπως είναι φυσικό δεν είδαμε όλα τα είδη πανίδας και χλωρίδας, αλλά το θέαμα ήταν εξαιρετικό καθώς και οι άνθρωποι που εργάζονται στο κέντρο πληροφόρησης.

Πηγές:
http://www.evros-delta.gr 
Εντυπο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου 

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες μου από την εκδρομή στο Δέλτα του Έβρου. Δυστυχώς, τελείωσε η μπαταρία της φωτογραφικής μηχανής και ήμουν φειδωλή στις φωτογραφίες:

Δέλτα Έβρου


Δέλτα Έβρου, φωτογραφία μέσα από το λεωφορείο
Βαρκάδα στο Δέλτα Έβρου

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Αλεξανδρούπολη

Σήμερα, θα ξεκινήσω μια καινούργια ενότητα στο blog μου "Ότι μας αρέσει..", η οποία θα ονομάζεται ΤΑΞΙΔΙΑ. Στην ενότητα αυτή, θα σας παρουσιάζω φωτογραφίες από τα ταξίδια μου. Μέσα από τις φωτογραφίες, θα μπορείτε να δείτε τι μου κέντρισε την προσοχή και θέλησα να το αποτυπώσω σε μια φωτογραφία για να το θυμάμαι. Ελπίζω μέσα από τα μάτια μου, να δείτε μέρη που σας αρέσουν και δεν τα έχετε επισκεφτεί, και ίσως ένα από τα επόμενα ταξίδια σας να είναι κάποιο από αυτά . . .
Φέτος, στις διακοπές επισκέφτηκα αρκετά μέρη. Σε κάποια από αυτά είχα ξαναπάει, ενώ σε κάποια άλλα όχι. Σε κάποια από αυτά κάθισα αρκετές ημέρες, σε κάποια λίγες ημέρες, ενώ σε κάποια αλλά μόνο λίγες ώρες. Θα ξεκινήσω με την Αλεξανδρούπολη. Σταδιακά, σε επόμενες αναρτήσεις μου, θα σας παρουσιάσω τα υπόλοιπα μέρη, καθώς και αλλά μέρη που επισκέφτηκα σε προηγούμενα χρόνια.
Η Αλεξανδρούπολη, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι η πρωτεύουσα του νομού 'Έβρου, στην Θράκη και συνορεύει με την Βουλγαρία και την Τουρκία. Απέχει 840 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 340 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη. Έχει αεροδρόμιο, λιμάνι, σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ οδικώς μπορεί να φτάσει κάποιος εκεί μέσω της Εγνατίας Οδού.
Κατά την γνώμη μου, η Αλεξανδρούπολη είναι μια σύγχρονη πόλη, στην οποία μπορεί να βρει κάποιος ότι ζητήσει. Πολύ καλή εντύπωση μου έκανε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες στον παραλιακό δρόμο απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων και μηχανών για μερικές ώρες το απόγευμα και το βραδάκι, με αποτέλεσμα να μπορεί ο οποιοσδήποτε ξέγνοιαστος να κάνει βόλτες στον δρόμο και να θαυμάζει την θάλασσα και τον φάρο. Στον δρόμο αυτό υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες. Επίσης, καλή εντύπωση μου έκανε ο ποδηλατοδρόμος που υπάρχει στον κεντρικό δρόμο της πόλης.
Στην συνέχεια, ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες της Αλεξανδρούπολης.
 
Ο φάρος της Αλεξανδρούπολης
Ο φάρος της Αλεξανδρούπολης
Ο παραλιακός δρόμος που κλείνει και γίνεται πεζοδρόμος
Ο παραλιακός δρόμος που κλείνει και γίνεται πεζοδρόμος

Ο ποδηλατόδρομος στον κεντρικό δρόμο της Αλεξανδρούπολης
Η παραλία της Αγίας Παρασκευής
Η παραλία της Αγίας Παρασκευής
 

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Παγωτό σάντουϊτς σοκολάτας


Περιγραφή:
Ακολουθώντας αυτήν την συνταγή, μπορεί κάποιος να φτιάξει 30 σαντουϊτσάκια παγωτού με λαχταριστή γεύση σοκολάτας. 

Υλικά:
1 κουτί σαντιγύ morfat creamy (καλά παγωμένη)
1 ζαχαρούχο γάλα ((397 γρ. - καλά παγωμένο)
500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά - καλά παγωμένη)
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος σε σταγόνες
1 μερέντα (250 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου
2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ ολικής αλέσεως

Εκτέλεση:
  1. Επειδή η σαντιγύ, το ζαχαρούχο γάλα και η κρέμα γάλατος θα πρέπει να είναι καλά παγωμένα, θα πρέπει να τα έχουμε βάλει στο ψυγείο κάποιες ώρες πριν την εκτέλεση της συνταγής.
  2. Σε ένα μεγάλο μπώλ, βάζουμε την σαντιγύ, το ζαχαρούχο γάλα και την κρέμα γάλακτος. Τα τρία αυτά υλικά, τα χτυπάμε πολύ καλά με το μίξερ μέχρι το μείγμα μας να αφρατέψει και να πήξει.
  3. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα (και τα δυο είδη μαζί). Την προσθέτουμε στο μείγμα μας και ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Αλείφουμε τα μπισκότα με την μερέντα (παχιά στρώση) και στρώνουμε τα μισά μπισκότα σε 2 πυρέξ, με την μερέντα προς τα πάνω. (Εγώ χρησιμοποίησα ένα μεγάλο πυρέξ που χώρεσε 18 μπισκότα και ένα άλλο μικρότερο που χώρεσε 12 μπισκότα)
  5. Ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα πάνω από τα μπισκότα, το ισιώνουμε με μια σπάτουλα και έπειτα, τοποθετούμε τα υπόλοιπα μπισκότα όπως προηγουμένως, με την διαφορά ότι πλέον η μερέντα είναι από την κάτω πλευρά, δημιουργώντας σαντουϊτσάκια παγωτού.
  6. Με μια μεμβράνη σκεπάζουμε τα πυρέξ και τα βάζουμε στην κατάψυξη. 
  7. Αφού παγώσει λίγο το μείγμα το βγάζουμε από το ψυγείο και το  χαράζουμε μέχρι κάτω γύρω γύρω από κάθε μπισκότο.
  8. Τέλος, το σκεπάζουμε πάλι και το τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά
Λίγα μυστικά ακόμα:
  1. Αν θέλουμε παγωτό σάντουϊτς βανίλιας αρκεί να παραλείψουμε την κουβερτούρα. Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε στο μείγμα 1 βανίλια για άρωμα.
  2. Μπορούμε μέσα στο μείγμα να προσθέσουμε μπισκότα (ότι είδος θέλουμε), σοκολάτα σε σταγόνες, ξηρούς καρπούς και ότι άλλο θέλουμε για να πετύχουμε την γεύση που μας αρέσει.
  3. Αν δεν θέλουμε παγωτό σάντουϊτς, αρκεί να βάλουμε το τελικό μας μείγμα στην κατάψυξη, παραλείποντας τα βήματα με τα μπισκότα.
  4. Μπορούμε αντί για μπισκότα (για πάνω κάτω) να χρησιμοποιήσουμε γκοφρέτες σκέτες εξωτερικά ή με σοκολάτα ή άλλου ειδους μπισκότα.
  5. Μπορούμε να φτιάξουμε σαντουϊτσάκια με 2 γεύσεις. π.χ. βανίλια - σοκολάτα.
  6. Μία άλλη εναλλακτική ιδέα με τα ίδια υλικά είναι, να βάλουμε 3 κουταλιές της σούπας μερέντα στο μείγμα και να απλώσουμε λιγότερη μερέντα στα μπισκότα. Επίσης, από τα 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες να λιώσουμε μόνο τα 50 γρ. και τα υπόλοιπα 50 γρ. να τα βάλουμε ολόκληρα σε σταγόνες στο μείγμα, να τα ανακατέψουμε και έπειτα να καλύψουμε τα μπισκότα με μερέντα. 

    Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

    Ψωμάκια brioches


    Περιγραφή:
    Τα ψωμάκια είναι πεντανόστιμα και δεν είναι καθόλου δύσκολη συνταγή, καθώς δεν θέλει πολύ ανακάτεμα η ζύμη, χρειάζεται τόσο όσο να γίνει ομοιογενής. Ακολουθώντας την συνταγή, μπορείτε να φτιάξετε περίπου 35 μικρά ατομικά ψωμάκια. 

    Υλικά:
    150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
    600 ml γάλα 1,5 % λιπαρά
    50 γρ. νωπή μαγιά
    80 γρ. ζάχαρη
    20 γρ. αλάτι
    1 κιλό αλεύρι σκληρό
    λαδόκολλα
    2 κρόκους αβγού (από πάνω για χρώμα)

    Εκτέλεση:
    1. Λιώνουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη σε ένα μπρίκι.
    2. Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε τόσο ώστε να είναι χλιαρό. Στο χλιαρό γάλα λιώνουμε την μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι.
    3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι και στο κέντρο του ανοίγουμε μια λακούβα.
    4. Ρίχνουμε τα υγρά και ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί και να γίνει μαλακιά.
    5. Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια των 45-60 γρ. και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο αλεύρι ακόμα για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.
    6. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα, τοποθετούμε τις μπαλίτσες από ζύμη και τις σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα για 1 ώρα.
    7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο.
    8. Αφού περάσει η 1 ώρα, χτυπάμε τους κρόκους από τα δύο αυγά και έπειτα αλείφουμε τις μπαλίτσες ζύμης, για να πάρουν χρώμα τα ψωμάκια κατά το ψήσιμο.
    9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
    Λίγα μυστικά ακόμα:
    Τα ψωμάκια αυτά μπορούν εύκολα να συνοδεύσουν το φαγητό, είτε να τα χρησιμοποιήσετε ώστε να φτιάξετε ατομικά σάντουϊτς, αν σε αυτά βάλετε τυρί, κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας σας, μαγιονέζα, ντομάτα, μαρούλι και πιπεριά. Επίσης, μπορείτε να βάλετε λουκάνικα Φρανκφούρτης, μουστάρδα, κέτσαπ ώστε να ετοιμάσετε νοστιμότατα hotdog. Τέλος, εγώ χρησιμοποίησα την ζύμη και ώς ζύμη για πίτσα και ήταν φανταστική.

    Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

    Οι καλύτερες μου φωτογραφίες - Αύγουστος 2011

    Μια μεγάλη μου αγάπη είναι η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Μου αρέσει γιατί μια φωτογραφία είναι συνδεδεμένη με αναμνήσεις από έναν άνθρωπο, από μια γιορτή, από έναν τόπο και γενικά από κάτι που μας αρέσει ή μας άρεσε. Κάθε φωτογραφία περιγράφει μια ιστορία, που μπορείς να αφηγηθείς για κάτι που έζησες και να σου το θυμίζει όταν τα χρόνια θα περάσουν. 

    Από σήμερα θα ξεκινήσω μια νέα ενότητα, θα σας παρουσιάζω κάποιες από τις φωτογραφίες που νιώθω υπερήφανη που τις τράβηξα. Είναι ερασιτεχνικές, καθώς το μόνο που έχω κάνει και σχετίζεται με τον τομέα της φωτογραφίας, είναι ότι έχω παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια, πολύ λίγα και πριν αρκετά χρόνια. Οι φωτογραφίες που θα σας παρουσιάζω σε αυτήν την ενότητα δεν θα ακολουθούν τεχνικές και δεν θα είναι καθόλου επεξεργασμένες, απλά θα σας παρουσιάζουν μια εικόνα που μου άρεσε και την φωτογράφισα όταν την είδα. Σε κάποιους από εσάς ελπίζω να αρέσουν οι φωτογραφίες μου ή κάποιες από αυτές.

    Η πρώτη ανάρτηση αυτής της ενότητας θα παρουσιάσει φωτογραφίες με τοπία που συνάντησα στις διακοπές μου, τον Αύγουστο του 2011.

    Θάσος
    Θάσος, παραλία Σαλιάρα
    Θάσος, παραλία Ψιλή Άμμος
    Θάσος, παραλία Σκάλα Πρίνος
    Θάσος, παραλία Σκάλα Πρίνος
    Βαρκάδα στο Δέλτα του Έβρου
    Στον δρόμο, πηγαίνοντας στο Δάσος της Δαδιάς
    Στον δρόμο, πηγαίνοντας στο Δάσος της Δαδιάς

    Στο Δάσος της Δαδιάς, κατεβαινοντας με τα πόδια από το μονοπάτι
    Στο Δάσος της Δαδιάς, κατεβαινοντας με τα πόδια από το μονοπάτι
    Η εικόνα που βλέπει κανείς βγαίνοντας από τα Σπήλαια του Διρού

    Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

    Ρολό κιμά light


    Περιγραφή:
    Μια συνταγή για 4 άτομα.

    Υλικά:
    600 γρ. κιμά φρέσκο
    1 κρεμμύδι
    4 φρυγανιές τριμμένες
    1 αυγό
    αλάτι
    πιπέρι
    ρίγανη
    3 πατάτες
    2 κουταλιές της σούπας λάδι
    1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
    1 λεμόνι
    νερό

    Εκτέλεση:
    1. Σε μια λεκάνη, βάζουμε τον κιμά, το αυγό, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την τριμμένη φρυγανιά, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τα ανακατεύουμε.
    2. Ζυμώνουμε αρκετά καλά τον κιμά και τον πλάθουμε για να αποκτήσει μακρόστενο σχήμα.
    3. Στην γάστρα, ρίχνουμε την 1 κουταλιά της σούπας λάδι και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια της. 
    4. Στην συνέχεια, βάζουμε τον κιμά στην γάστρα και προσθέτουμε τις πατάτες, αφού προηγουμένως τις έχουμε κόψει και τους έχουμε προσθέσει αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
    5. Μετά περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό ενός λεμονιού, στο οποίο έχουμε προσθέσει την 1 κουταλιά της σούπας λάδι και την μουστάρδα και το έχουμε ανακατέψει καλά. Τέλος, προσθέτουμε λίγο νερό.
    6. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στον φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς και το ψήνουμε για 1 και μίση ώρα περίπου. Λίγο πριν κλείσουμε τον φούρνο βγάζουμε το καπάκι της γάστρας ώστε να πάρει λίγο χρώμα το φαγητό.
    Λίγα μυστικά ακόμα:
    Μπορούμε να προσθέσουμε 2 αυγά βραστά όταν πλάθουμε το κιμά για να αποκτήσει σχήμα.