Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα

Χρόνια πολλά σε όλους!!! Σας εύχομαι Καλή Πρωτοχρονιά!!!

Λίγες ημέρες πριν την έλευση του 2015, θα σας παρουσιάσω δυο γλυκά – πρωταγωνιστές των ημερών αυτών. Σήμερα θα σας παρουσιάσω τα μελομακάρονα και αύριο τους κουραμπιέδες. Αν και μου αρέσει πολύ να φτιάχνω γλυκά, αυτά τα δυο γλυκά φοβόμουν να τα φτιάξω. Ο λόγος ήταν ότι τις περισσότερες φορές που είχα δοκιμάσει σπιτικά μελομακάρονα ή σπιτικούς κουραμπιέδες, η γεύση τους δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Προτιμούσα τα αγοραστά μελομακάρονα και τους αγοραστούς κουραμπιέδες, ειδικά από τον φούρνο της γειτονιάς μας. Φέτος, είπα να κάνω μια απόπειρα να φτιάξω αυτά τα δυο χριστουγεννιάτικα γλυκά, περισσότερο για να δει την διαδικασία ο γιος μου και να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω συνταγές, ώστε να επιλέξω την καλύτερη, με την ελπίδα πάντα να είναι γευστικό το αποτέλεσμα. Αποφάσισα να πειραματιστώ με δυο συνταγές του Άκη Πετρετζίκη. Ο λόγος ήταν ότι τα μελομακάρονά του, τα είχαν φτιάξει αρκετοί στο διαδίκτυο και η κριτική τους ήταν θετική. Ευτυχώς, η επιλογή μου δικαιώθηκε.

Αρχικά οι συνταγές ήταν πολύ εύκολες, και ακολουθώντας επακριβώς την διαδικασία εκτέλεσής τους, το αποτέλεσμα ήταν επιτυχημένο. Όσον αφορά τα μελομακάρονα, που είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό της πλειοψηφίας της οικογένειας μας (εξαιρείται ο μικρός), θέλω να πω ότι όποιος τα δοκίμασε είπε ότι είναι από τα πιο νόστιμα, ίσως τα νοστιμότερα σπιτικά μελομακάρονα που έχουν δοκιμάσει κατά καιρούς. Ο άντρας μου, που πιο fan των μελομακάρονων δεν υπάρχει, τα κατέταξε δεύτερα πίσω από τα μελομακάρονα του φούρνου της γειτονιάς μας. Τα χαρακτήρισε καλύτερα από όλα τα σπιτικά που έχει δοκιμάσει και από πολλά αγοραστά. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Είναι τραγάνα στο εξωτερικό τους και σιροπιασμένα στο εσωτερικό τους, ακριβώς όπως μας αρέσουν. Ειδικά την επόμενη μέρα που έχουν τραβήξει από το μέλι που τα περιχύνουμε είναι σαφώς καλύτερα από την πρώτη ημέρα παρασκευής τους. Συγκεκριμένα τα κάτω κάτω στην πιατέλα, που είχαν τραβήξει περισσότερο σιρόπι και μέλι ήταν τα καλύτερα. Θεωρώ ότι αξίζει να δοκιμάσετε την συνταγή, εγώ θα την φτιάξω ξανά του χρόνου. (Για να δείτε την συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη, πατήστε εδώ.)


Υλικά (για 86 περίπου μελομακάρονα): 

Υλικά για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2-3 στικ κανέλας
4-5 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
150 γρ. μέλι 

Υλικά για τα μελομακάρονα:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού (περίπου 6 μεγάλα πορτοκάλια)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
50 γρ. ζάχαρη άχνη
400 γρ. σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο 

Υλικά για το πασπάλισμα: 
Καρύδια  ψιλοκομμένα
μέλι 


Εκτέλεση: 

Για το σιρόπι: 
  1. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, την ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, και το πορτοκάλι κομμένο στη μέση. 
  2. Ζεσταίνουμε το μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων, για να γίνει πιο ρευστό. 
  3. Μόλις πάρει βράση το μείγμα στο κατσαρολάκι και διαλυθεί η ζάχαρη, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα και  αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη, να κρυώσει πολύ καλά.
Tips: 
Το σιρόπι θέλουμε να έχει κρυώσει πολύ καλά πριν βάλουμε μέσα σε αυτό τα ζεστά μελομακάρονα. Καλύτερα να γίνει τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία για να φτιάξουμε τα μελομακάρονα. Μπορούμε να το φτιάξουμε την προηγούμενη ημέρα. 

Για τα μελομακάρονα: 
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. 
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και την σόδα. 
  3. Στύβουμε τα πορτοκάλια και σουρώνουμε το χυμό. 
  4. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε το μείγμα, για να δούμε αν θα πρέπει να προσθέσουμε από τα μπαχαρικά μας, ώστε να ικανοποιουν τον ουρανίσκο μας. Γενικά, τα μπαχαρικά χάνουν από την μυρωδιά και την γεύση τους, όταν τα έχουμε πολύ καιρό. 
  5. Προσθέτουμε το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ένα σύρμα. 
  6. Ενώνουμε το υγρό μείγμα με το μείγμα των στερεών υλικών και ανακατεύουμε για λίγο με τα χέρια. Προσοχή!!! Ανακατεύουμε πολύ λίγο, μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά στα υγρά. Αν ανακατέψουμε και δουλέψουμε πολύ την ζύμη, αυτή θα "ξεράσει" το λάδι, με αποτέλεσμα τα τελικά μελομακάρονα να μην είναι τραγανά. 
  7. Απλώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψάκια. 
  8. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (25 γρ. το κάθε ένα) και τα τρυπάμε από πάνω με ένα πιρούνι. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να τραγανίσουν και να πάρουν χρώμα. Μετά τα 18 λεπτά τα παρακολουθούμε, ώστε όταν πάρουν χρώμα να τα βγάλουμε. 
  9. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι , όπου τα αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα (μετράμε μέχρι το 10) και τα βγάζουμε. 
  10. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε μια σχάρα, να αποστραγγίστει το περίσσιο σιρόπι και βάζουμε το επόμενο ταψί στον φούρνο. 
  11. Τέλος, τα βάζουμε σε μια πιατέλα ή σε ένα σκεύος αποθήκευσης, τους ρίχνουμε extra μέλι και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια. 
  12. Τα αποθηκεύουμε καλυμμένα με μεμβράνη ή σε κλειστό ταπερ.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου