Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Βασιλόπιτα - σοκολατένιο κέικ


Περιγραφή:
Φέτος ήθελα να φτιάξω μια πρωτότυπη βασιλόπιτα για το σπίτι. Επειδή είμαι λάτρης της σοκολάτας, αποφάσισα να φτιάξω μια βασιλόπιτα με σοκολάτα.

Υλικά:
110 γρ. βούτυρο
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες ή τεμαχισμένη σε κομματάκια
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος σε σταγόνες ή τεμαχισμένη σε κομματάκια
180 γρ. λευκή σοκολάτα σε σταγόνες ή τεμαχισμένη σε κομματάκια
3 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 του κουταλιού του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Σε μπεν μαρi λιώνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη μαζί με 90 γρ. κουβερτούρα και 30 γρ. σοκολάτα γάλακτος, όταν λιώσουν αποσύρουμε το μείγμα από την φωτιά και  το αφήνουμε  να κρυώσει καλά.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  3. Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, την ζάχαρη και την βανίλια και ανακατεύουμε καλά με το μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  4. Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε το μείγμα με το βούτυρο και τις σοκολάτες και ανακατεύουμε. Θα πρέπει να έχει κρυώσει καλά το μείγμα με το βούτυρο και τις σοκολάτες πριν το βάλουμε στο μείγμα με τα αυγά.
  5. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Αφού έχουν ανακατευτεί καλά όλα τα υλικά, προσθέτουμε τις σοκολάτες σε κομματάκια ως εξής:  35 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 70 γρ. σοκολάτα γάλακτος και  τα 90 γρ. λευκής σοκολάτας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα ταψάκι που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει ή εναλλακτικά έχουμε στρώσει λαδόκολλα, το ισιώνουμε με το κουτάλι.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC σε πάνω κάτω αντιστάσεις για 35 - 40 λεπτά περίπου.
  8. Αφού βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, με τα υπόλοιπα 90 γρ. της λευκής σοκολάτας ή και λιγότερα, σχηματίζουμε ότι επιθυμούμε πάνω στο κέικ (εγώ σχημάτισα το 2012 και ένα αστέρι) και το βάζουμε για λίγο στον φούρνο, που έχουμε σβήσει, αλλά είναι ζεστός ακόμα. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει, για να μπορούμε να το κόψουμε. 
  9. Εναλλακτικά, αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε ως απλό κέικ και όχι ως βασιλόπιτα, λιώνουμε σε μπεν μαρι τα 90 γρ. λευκής σοκολάτας και περιχύνουμε το κέικ. Περιμένουμε να κρυώσει για να κόψουμε το κέικ.
Blog Widget by LinkWithin

5 σχόλια:

  1. Πραγματική πανδαισία σοκολάτας! Χρόνια πολλά Έλενα, καλή χρονιά με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερή ιδέα για βασιλόπιτα αλλά και για καθημερινό κέικ. Καλώς να έρθει ο καινούριος χρόνος γεμάτος λιχουδιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ερμιόνη και Κατερίνα, εύχομαι και σε εσάς χρόνια πολλά, καλή Πρωτοχρονιά και ένα 2012 γεμάτο υγεία, ευτυχία και αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. mia miam teleia tha tin exw ypopsin mou gia toy xronou na eimaste kala!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. love and happyness καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία. Ήταν νόστιμη, έμοιαζε περισσότερο σε brownies παρά σε κέικ, αλλά ήταν πολύ σοκολατένια και μας άρεσε. Άσε που ήταν η τυχερή μου βασιλόπιτα, μιας και μου χάρισε το φλουρί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή