Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και καραμελωμένα αμύγδαλα



Περιγραφή:
Η συνταγή που ακολουθεί δίνει 44 υπέροχα μπισκότα, τραγανά, μαστιχωτά και  πεντανόστιμα. Ο γιος μου ξετρελάθηκε. Τα είχα φτιάξει στην γιορτή του, πριν ένα μήνα περίπου, και όλο τριγύριζε το μπολάκι με τα μπισκότα. Δεν θέλω να μάθει να τρώει γλυκά και αποφεύγω να του δίνω, αλλά, δεν θέλω να του το απαγορεύω ή να το χρησιμοποιώ ως επιβράβευση, γιατί μπορεί να θεωρήσει τα γλυκά ως κάτι σημαντικό. Στην δουλειά του συζύγου μου που έστειλα, τα πέρασαν για μπισκότα αγορασμένα από φούρνο.

Υλικά:
110 γρ. βούτυρο
270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
3/4 του κουταλιού του γλυκού σόδα
λίγο αλάτι
230 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC, σε αέρα.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι, έτσι ώστε να μην καίει απλά να έχει λιώσει.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, την βανίλια, τη σόδα και το αλάτι.
  4. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι.
  5. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με το χέρι (φορώντας γάντια), μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν και να αποκτήσουμε την ζύμη μας.
  6. Στο μούλτι θρυμματίζουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα.
  7. Προσθέτουμε στην ζύμη την κουβερτούρα και τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερη ποσότητα από αυτά τα υλικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
  8. Αφού έχουμε ανακατέψει την ζύμη μας καλά και έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη, παίρνουμε την ζύμη μας και την ανοίγουμε με τον πλάστη και κόβουμε με κουπ πατ τα μπισκοτάκια μας. Εγώ τα έκοψα με κουπ πατ διαμέτρου 6 εκατοστών περίπου. Εναλλακτικά, πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τις πιέζουμε με το χέρι να γίνουν επίπεδες.
  9. Στρώνουμε σε μια λαμαρίνα αντικολλητικό χαρτί, όπου τοποθετούμε τα μπισκοτάκια μας. Εγώ τοποθετούσα 9 μπισκοτάκια σε κάθε λαμαρίνα. Υπολογίζουμε να έχουν λίγη απόσταση μεταξύ τους κατά την τοποθέτηση στην λαμαρίνα.
  10. Ψήνουμε για 13 - 14 λεπτά. Πριν τα βγάλουμε από την λαμαρίνα τα αφήνουμε εκεί να κρυώσουν, για 5 λεπτά. 
 
Παραλλαγή:
Αντί για 2 φλιτζάνια καραμελωμένα αμύγδαλα, μπορούμε να βάλουμε 2 φλιτζάνια φουντούκια που τα έχουμε λιώσει στο μούλτι. Επίσης, εκτός από τα 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα, μπορούμε να προσθέτουμε επίσης άλλα 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος. Τα έφτιαξα με τον τρόπο αυτό και ξετρελάθηκαν όλοι, εκτός από πολύ νόστιμα, όπως με τα καραμελωμένα αμύγδαλα είναι πιο εύκολα, επειδή δεν χρειάζεται η διαδικασία να καραμελώσουμε τα αμύγδαλα.

Λίγα μυστικά ακόμα:
Μπορούμε αντί για καραμελωμένα αμύγδαλα να προσθέσουμε λεύκη αμυγδαλόψιχα ή φουντούκια ή καρύδια ή γενικά ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.  
Blog Widget by LinkWithin

4 σχόλια:

  1. σλουρπ...μα εχω μια ενσταση...τα γλυκα είναι πολύ σημαντικα,τουλαχιστον στη ζωή μου!
    καλες γιορτες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Cook και για μένα τα γλυκά είναι σημαντικά, δυσκολεύομαι να τους αντισταθώ, κάνω προσπάθειες να μην τα τρώω, αλλά ένα παιδί δυο χρονών θα πρέπει να αποκτήσει γερές βάσεις στην διατροφή και να μάθει να τρέφεται υγιεινά, δεν λέω όχι στα γλυκά, αλλά με μέτρο. Καλές γιορτές και σε εσένα, φιλάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. EFXARISTO POLLI POLLI ELENI MOU THA TRELATHEI O MIKROS. FILAKIA POLLA STON ORESTAKO TON FILARAKO MAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργία μου αφού άρεσαν τόσο πολύ τα μπισκότα στον Σάββα δεν θα μπορούσα να αρνηθώ να σου δώσω την συνταγή, εξάλλου καιρό τώρα την είχα δημοσιεύσει για να μπορούν όλοι να την βρουν. Φιλάκια πολλά στο Σάββα, από εμένα και τον Ορέστη. Τα λέμε!!!

      Διαγραφή