Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η μηλόπιτα της 'Ελενας

 
Περιγραφή:
Παλαιοτέρα είχα δοκιμάσει κάποιες μηλόπιτες, αλλά δυστυχώς, δεν μου άρεσε καμία. Για πολλά χρόνια όταν άκουγα ότι θα μου προσφέρουν μηλόπιτα, αρνιούμουν ευγενικά λέγοντας ότι δεν μου αρέσει το συγκεκριμένο γλυκό καθόλου. Πριν κάποιους μήνες είπα να δοκιμάσω μια μηλόπιτα που είχε φτιάξει η Έλενα, η κοπέλα του αδελφού του άντρα μου. Η γεύση της με ξετρέλανε και ζήτησα την συνταγή. Έτυχε να έχω 5 μήλα εδώ και 2 εβδομάδες, που δεν τα τρώγαμε και θα τα πετάγαμε στα σκουπίδια. Έτσι αποφάσισα αντί να τα πετάξω να φτιάξω και εγώ την μηλόπιτα. Την έφτιαξα αλλά έκανα μια μικρή παραλλαγή. Αντί να βάλω τα μήλα κομμένα σε ροδέλες, τα έτριψα με τον τρίφτη, για να μην είναι τόσο έντονη η γεύση του μήλου. Η μηλόπιτα αυτή έχει υπέροχη γεύση και υπέροχη μυρωδιά. Η εικόνα με την κόκκινη πιατέλα είναι από μια μηλόπιτα που μου είχε φέρει  η 'Ελενα, ενώ η εικόνα με το κομμένο κομμάτι μηλόπιτας είναι από την δική μου.

Υλικά:
1 και 1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
5 - 6 μήλα περίπου
2 κούπες ζάχαρη
200 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
4 - 5 αυγά
3 βανίλιες

Εκτέλεση:
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών. Εγώ βουτύρωσα ένα ορθογώνιο πυρέξ διαστάσεων 35 x 23 εκ
  3. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε φέτες και τα απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλυφθεί όλη του η επιφάνεια. Εγώ έπλυνα και καθάρισα τα μήλα, τα έτριψα με το τρίφτη (στις πιο μεγάλες τρυπούλες), τα στράγγιζα με το χέρι μου να φύγουν τα πολλά υγρά και τα άφησα σε ένα μπολ.
  4. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε την 1 κούπα ζάχαρη και την κανέλλα, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τα μήλα. Δεν τα αφήνουμε να βράσουν πολύ γιατί θα καραμελώσουν και θα είναι δύσκολο να απλωθεί το μείγμα πάνω στα μήλα. Εγώ έλιωσα στο τηγάνι την μαργαρίνη, την 1 κούπα ζάχαρη και την κανέλλα. Όταν απέσυρα από την φωτιά το τηγάνι, έβαλα μέσα τα τριμμένα μήλα και τα ανακάτεψα όλα μαζί. Τέλος έριξα το μείγμα μου στο βουτυρωμένο πυρέξ. 
  5. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά (εγώ χρησιμοποίησα 4 μεγάλα) με τη  1 κούπα ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  6. Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλεύρι και χτυπάμε για λίγο ακόμα. 
  7. Ρίχνουμε και αυτό το μείγμα στο ταψί με τα μήλα. Εγώ το έριξα στο πυρέξ. 
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 40 - 50 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.
  9. Μόλις κρυώσει το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Blog Widget by LinkWithin

18 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Έλενά μου!Καταπληκτικές οι φωτογραφίες!Η συνταγή πολύ καλή και με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι!!!Απο τα αγαπημένα γλυκάκια!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου αρέσει η συνταγή. Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Έλενα!!! Πολύ μου αρέσει η μηλόπιτα! Εύκολη και σίγουρα νόστιμη.. Καλό βράδυ!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη αν σου αρέσει η μηλόπιτα, δοκίμασε αυτήν την συνταγή, σίγουρα θα την λατρέψεις. Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Αναποδογυριστή μηλόπιτα έχω κι εγώ !
    Ναι, συμφωνώ ότι μου αρέσει και εμένα η συγκεκριμένη παρόλο που το γλυκό αυτό κι εγώ δεν μπορώ να πω ότι είναι απο τα αγαπημένα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναποδογυριστή μηλόπιτα λέγεται; Της ταιριάζει απόλυτα η ονομασία. Την έχεις αναρτήσει ή όχι ακόμα; Χρυσαυγή και έμενα η μηλόπιτα γενικά δεν είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά, αλλά αυτή η συνταγή αξίζει. Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Αγαπημένο, λατρεμένο γλυκάκι!! Μ' αρέσει η παραλλαγή σου με το τριμμένο μήλο! Έτσι όπως βλέπω το κομμάτι στη φώτο θα μου άρεσε να το συνοδεύσω με μια ωραιότατη μπάλα παγωτού βανίλια! Φιλάκια, Έλενα καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη χαίρομαι που σου αρέσει. Η ιδέα για το τριμμένο μήλο μου ήρθε για να μην είναι πολύ έντονη η γεύση του μήλου και πράγματι δεν ήταν τόσο έντονη όσο όταν είναι κομμένο ροδέλες. Θα συμφωνήσω μαζί σου μια μπάλα παγωτό θα ταίριαζε σίγουρα. Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Και οι δύο εκδοχές είναι ωραίες.
    Η νοστιμιά είναι ίδια.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, απλά η μόνη διαφορά τους είναι η ένταση της γεύσης του μήλου. Μικρή διαφορά, αλλά για μένα ήταν σημαντική, βάσει των γευστικών μου προτιμήσεων. Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα φιλενάδα μου! αχ λατρεμένο γλυκάκι η μηλόπιτα! σε περιμένει πρόσκληση σε παιχνιδάκι στο σπιτάκι μου. Φιλάκια και καλή εβδομάδα! μακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει Πέλα. Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση. Φυσικά και θα περάσω από το σπιτάκι σας. Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Έχεις δίκιο για τις μηλόπιτες, είναι δύσκολο να πετύχεις τόσο ωραία! Οπότε η δική σου μπαίνει στα υποψήφια γλυκά για το Σ/Κ..
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέρα πιστεύω ότι θα σου αρέσει και εσένα. Αν την φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις. Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Να είχα ένα κομμάτι τώρα! Μου άνοιξες την όρεξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είχαμε κομμάτι θα σου δίναμε ευχαρίστως ELLIExirium, αλλά φαγώθηκε αυθημερόν. Φάγαμε εμείς, δώσαμε από δω, δώσαμε από εκεί…. Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. μμμμμμμμμμ!!!!αγαπημένη γευση!!!!!!!!νομίζω ότι αξίζει να την δοκιμάσουμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συγκεκριμένη συνταγή σίγουρα αξίζει!!! Αφού έκανε εμένα να αγαπήσω την μηλόπιτα που δεν ήμουν καθόλου λάτρης. Φιλιά Τόνια!!!

      Διαγραφή