Περιγραφή:
Όποτε ρωτάω
τον μικρό μου τι φαγητό θέλει να μαγειρέψω η απάντηση του είναι φακές και
κάποιες φορές παστίτσιο. Όταν ήμουν μικρή το παστίτσιο και η ψαρόσουπα ήταν τα
αγαπημένα μου φαγητά, αλλά τις φακές δεν τις έτρωγα με ευχαρίστηση. Όσο
μεγάλωνα εκτίμησα την γεύση και την θρεπτική αξία αυτού του φαγητού, με
αποτέλεσμα να επιθυμώ πλέον να το φάω. Βέβαια μεσολάβησε και μια αλλαγή στον τρόπο
παρασκευής του φαγητού αυτού. Η μητέρα μου έφτιαχνε τις φάκες με τον κλασικό
τρόπο, δηλαδή βράσιμο, σούρωμα και μετά πάλι οι φακές στο νερό με τα μυρωδικά
και το λάδι, δηλαδή δεν έκανε το τσιγάρισμα. Αυτή η συνταγή είναι όπως τις φτιάχνει
ο πατέρας μου και είναι από τα φαγητά που λέμε (εγώ και οι αδελφές μου) ότι ο μπαμπάς
μου τα φτιάχνει καλυτέρα από την μαμά μου. Όσο για την ρίγανη που μπορεί να σας
φανεί λίγο περίεργο μυρωδικό για φακές, τους δίνει μια ιδιαίτερη γεύση και
μυρωδιά. Ελπίζω ο μικρούλης μου να συνεχίσει να τρώει από όλα τα φαγητά, όπως
κάνει και τώρα.
Υλικά:
400 γρ.
φακές
4 - 5 κουταλιές
της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα
σκόρδο
250 γρ. χυμό
ντομάτας
2 φύλλα
δάφνης
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
νερό
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.
- Τις βράζουμε σε άφθονο νερό, μέχρι να βράσουν καλά. Αν πιουν το νερό τους πριν βράσουν, προσθέτουμε και άλλο νερό, αλλά να είναι ζεστό.
- Αφού βράσουν, τις αποσύρουμε από την φωτιά, τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε για να βγει όλο το μαύρο νερό.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την σκελίδα σκόρδου. Εγώ για ευκολία τα βάζω στο μούλτι.
- Στην κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι (αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο λάδι) και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και την σκελίδα σκόρδου. Προσθέτουμε και τις φακές για να τις τσιγαρίσουμε και αυτές.
- Στην κατσαρόλα προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη και βάζουμε νερό.
- Αφήνουμε να μαγειρευτούν οι φακές. Πριν τις αποσύρουμε από την φωτιά αφήνουμε να έχουν λίγο ζουμάκι. Εμάς δεν μας αρέσει το πολύ ζουμάκι.
Λίγα λόγια παραπάνω:
Το βάζω στα light φαγητά, λόγω του λίγου λαδιού που βάζω. Αν γίνει προσθήκη περισσότερου
λαδιού, δεν είναι light,
αλλά παραμένει υγιεινό και θρεπτικό φαγητό. Όπως αρέσει στον καθένα.
Καλημέρα Έλενά μου!Οι φακές είναι επίσης το αγαπημένο φαγητό της κόρης μου!Μου αρέσει πολύ που βάζεις λίγο λάδι, συμφωνώ μαζί σου!!!Την επόμενη φορά θα βάλω και ρίγανη πιστεύω πως δίνει εξαιρετική γεύση και άρωμα!!!Φιλιά πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ελένη. Μπράβο στην κόρη σου, μακάρι να συνεχίσουν να τρώνε σωστά και υγιεινά. Γενικά βάζω λίγο λάδι όταν μαγειρεύω. Όταν τις δοκιμάσεις με ρίγανη περιμένω εντυπώσεις. Πολλά φιλιά!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι κι εγώ σαν και σένα, με τα χρόνια αγάπησα τις φακές. Θα συμφωνήσω επίσης για τη ρίγανη η οποία δε μου φαίνεται παράξενη καθώς η μητέρα μου έβαζε πάντα λίγη στο τέλος του μαγειρέματος μαζί με το αλάτι και ταιριάζει μια χαρά, άσε που προσθέτει και παραπάνω ευεργετικά συστατικά!
Για το σούρωμα του πρώτου νερού, κάποιοι το κάνουν για να γίνουν πιο εύπεπτες οι φακές αλλά έτσι λένε ότι πετάς μέρος από τα θρεπτικά συστατικά μαζί με το νερό.
Όπως και να τις φτιάξουμε όμως, παραμένουν ένα ωφέλιμο και νόστιμο πιάτο!
Καλό Π/Σ/Κ εύχομαι! :)
Dark Chef το έχω ακούσει και εγώ για το σούρωμα, αλλά συμφωνώ μαζί σου όπως και να τις φτιάξουμε είναι ένα ωφέλιμο και νόστιμο φαγητό. Πολλά φιλιά!!!
ΔιαγραφήΑγαπάμε φακές και ειδικά τον χειμώνα είναι λατρεμένο εβδομαδιαίο πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά κάνετε Λίλα, είναι εύκολο, γρήγορο και θρεπτικό πιάτο. Και εγώ το μαγειρεύω πολύ συχνά! Πολλά φιλιά!!!
ΔιαγραφήΡίγανη κι εγώ βάζω πάντα στις φακές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤαιριάζει!
Όλα τα παιδιά το τρώνε νομίζω αυτό το όσπριο! Δεν είναι τυχαίο που στους παιδικούς σταθμούς το φτιάχνουν κάθε εβδομάδα!!!
Καλό Σκ!
Χρυσαυγή δεν ξέρω αν το τρώνε όλα τα παιδιά με ευχαρίστηση, γιατί έχω ακούσει και παιδιά που δεν το τρώνε καθόλου ή το τρώνε με το ζόρι, αν και θα έπρεπε να το τρώνε όλα. Πολλά φιλιά!
ΔιαγραφήΕλενά μου γεια σου! Ευχομαι έτσι καλόφαγος να ειναι ο μικρός σου πάντα! Και εγώ βάζω ριγανίτσα στις φακές..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!
Σε ευχαριστώ πολύ ‘Ερη. Μακάρι!!!!!Πολλά φιλιά!
ΔιαγραφήΓια πολλά χρόνια οι φακές ήταν το αγαπημένο μου φαγητό! Μιλάμε για λατρεία! Στο σπίτι μου πάντα τις συνοδεύαμε με σπανακόπιτα! Μετά από αρκετά πειράματα και με τις φακές, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η απλή εκδοχή τους είναι μακράν η καλυτερότερη!!! Ντομάτα και ρίγανη δεν βάζω ομολογώ αλλά θα τις δοκιμάσω κι έτσι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά Έλενα, να έχεις ένα πολύ όμορφο ΣΚ!
Ερμιόνη συμφωνώ μαζί σου ότι η απλή εκδοχή είναι η καλύτερη. Όταν τις δοκιμάσεις με ντομάτα και ρίγανη περιμένω εντυπώσεις. Πολλά φιλιά!!!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα!!!!! Αγαπώ!!! Τις έχω αγαπήσει τώρα τελευταία δηλαδή και μέχρι στιγμής τις τρώμε 1 φορά την εβδομάδα! Εμένα μου αρέσει πολύ η ρίγανη και την βάζω, σχεδόν παντού!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και καλό Σαβ/κο Ελενά μου!!!
Μπράβο Ελένη! Και εμείς τις τρώμε πολύ συχνά, αν όχι κάθε εβδομάδα, σίγουρα κάθε 2 εβδομάδες μια φορά. Πολλά φιλιά!
ΔιαγραφήΜΑΣ ΑΡΕΣΟΘΝ ΟΛΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ!!!ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΣΕ ΒΡΗΚΑΜΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ Μαρία και Ελένη, ελπίζω να τα λέμε συχνά από εδώ και στο εξής. Επισκέφτηκα και εγώ το σπιτάκι σας. Φιλιά!
ΔιαγραφήΓεια σας
ΑπάντησηΔιαγραφήειμαι μπλογκερ
εχω 2 μπλογκ
στο ενα γραφω για ελληνικα περιοδικα :
http://mag-gr.blogspot.com
και στο αλλο γραφω για ελληνικα μπλογκ :
http://blogo-gr.blogspot.com
Θα ηθελα να ρωτησω αν ενδιαφερεται καποιος-α (ενας ή και περισσοτεροι) για
συνεργασια. Θα πρεπει να διαβαζει σε τακτικη βαση ελληνικα περιοδικα
και μπλογκ και να γραφει γι' αυτα. Οχι ομως απλη αντιγραφη. Τα ποστ απλα
θα αντλουν υλικο, εμπνευση απο τα περιοδικα και τα μπλογκ και θα εχουν
περιληψεις, αποσπασματα, σχολια, φωτογραφιες, τι μας αρεσε και τι οχι
και διαφορα αλλα. Οποιος-α θελει ας μου στειλει e-mail : stefanos_andrul@yahoo.com
Οποιος-α θελει ας γινει μελος στα μπλογκ μου και να μου πει το δικο του μπλογκ να το δω και να γινω μελος.
Ευχαριστω
Στέφανε θα επισκεφτώ τα blog σου. Χαιρετίσματα.
Διαγραφή