Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Ζύμη για κρέπες

Περιγραφή:
Παρακάτω ακολουθεί η βασική συνταγή μου για κρέπες. Συγκεκριμένα, είναι συνταγή που την φτιάχνει ο άντρας μου, εγώ ασχολούμαι με την γέμιση. Εμείς την χρησιμοποιούμε, τόσο για  αλμυρές, όσο και  για γλυκές κρέπες. Οι κρέπες που φτιάχνουμε ακολουθώντας αυτήν την συνταγή είναι 10, σε τηγάνι με διάμετρο 25cm.

Υλικά:
500 ml γάλα ελαφρύ με 1,5% λιπαρά
1 αυγό
10 -12 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγη μαργαρίνη ή λάδι ή βούτυρο
αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  2. Σε ένα μπολ, βάζουμε το γάλα, το αυγό, λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε, με μίξερ ή σύρμα.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο να επιτύχουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε, δηλαδή, να έχει μια μέση πυκνότητα. Συγκεκριμένα, ο χυλός δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιός και ρευστός, ούτε πολύ πηκτός. 
  4. Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα στο ψυγείο.
  5. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε με ένα πινελάκι λίγη μαργαρίνη ή λάδι ή βούτυρο.(Μόνο πριν την πρώτη κρέπα.)
  6. Με μια κουτάλα ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα χυλού στο ζεστό τηγάνι, στο κέντρο του, περιστρέφοντάς το με γρήγορες κινήσεις ώστε να απλωθεί παντού. Η κρέπα δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ παχιά, ούτε πολύ λεπτή.
  7. Ψήνουμε την κρέπα, μέχρι να εμφανιστούν μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια της και να πάρει χρυσό χρώμα, έπειτα, την αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. 
  8. Την βγάζουμε από το τηγάνι και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες κρέπες.
  9. Αφού φτιάξουμε όλες τις κρέπες τις γεμίζουμε με ότι επιθυμούμε.
Λίγα μυστικά ακόμα:
  • Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις κρέπες ζεστές μέχρι να τις ψήσουμε όλες, μπορούμε να τοποθετούμε τις κρέπες που ετοιμάσαμε στο φούρνο στους 100οC.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε τις κρέπες και να τις βάλουμε στην κατάψυξη, τυλιγμένες  (ανά πόσες θα χρησιμοποιήσουμε την φορά) σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο, ώστε να έχουμε έτοιμες για όποτε τις θελήσουμε, αρκεί να τις αποψύξουμε, να τις γεμίσουμε με ότι επιθυμούμε και να τις ζεστάνουμε. Στην κατάψυξη διατηρούνται αρκετούς μήνες.
  • Ένας άλλος τρόπο συντήρησης τους στην κατάψυξη είναι να τις στοιβάξουμε την μια πάνω στην άλλη, παρεμβάλλοντας χαρτάκια από λαδόχαρτο ανάμεσά τους. Τέλος τις τυλίγουμε όλες γύρω γύρω με μεβράνη και τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος.
  •  Μπορούμε να της διατηρήσουμε στο ψυγείο μια εβδομάδα περίπου, αρκεί όπως είναι στοιβαγμένες η μια πάνω στην άλλη, να τις τυλίξουμε με μεμβράνη.
  •  Για γλυκές κρέπες, μπορούμε να προσθέσουμε 1 βανίλια, για άρωμα.

Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια:

  1. Blogdelivery υπάρχει??? Διαβάζω και θέλω γλυκά καύσιμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Showgirl αν μένεις κοντά γιατί όχι, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολη συνταγή, τα υλικά υπάρχουν σε κάθε σπίτι, απλά χρειάζεσαι ένα αντικολλητικό τηγάνι και κάτι γλυκό για την γέμιση, και έχεις έτοιμες και προπάντων ζεστές κρεπούλες!

      Διαγραφή