Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Γεμιστά με ρύζι


Περιγραφή:
Συνταγή για 11 γεμιστά.

Υλικά:
4 ντομάτες μεγάλες, σφιχτές και ώριμες
5 πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες, πράσινες)
1 πιπεριά πράσινη
2 κολοκύθια
2 καρότα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα (μεσαίου μεγέθους)
4 - 5 μέτριες πατάτες
1 ντοματοχυμό μικρό
μαϊντανό ψιλοκομμένο
δυόσμο ψιλοκομμένο φρέσκο ή αποξηραμένο
αλάτι
πιπέρι
λίγη ρίγανη
λίγη κανέλα
λίγη ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
14 κουταλιές της σούπας ρύζι για 11 γεμιστά
1/2 ποτήρι του νερού νερό

Εκτέλεση:
  1. Πλένουμε όλα τα λαχανικά και το ρύζι. 
  2. Κόβουμε το πάνω μέρος από τις ντομάτες(4)/πιπεριές(5)/κολοκύθια(2) που έχουμε για γέμισμα, ώστε να ανοίγει σαν καπάκι
  3. Βγάζουμε το εσωτερικό τους με ένα κουταλάκι χωρίς όμως να δημιουργήσουμε πουθενά τρύπα. Κρατάμε το περιεχόμενο από τις ντομάτες σε ένα μπολ και σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε την ψίχα από τα κολοκύθια. Αδειάζουμε τις πιπεριές και πετάμε τα σπόρια.
  4.  Στο μούλτι λιώνουμε το περιεχόμενο από τις 4 ντομάτες, ώστε να γίνει χυμός και βάζουμε τον ντοματοχυμό να ανακατευτούν. Το χυμό από τις ντομάτες με τον ντοματοχυμό τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  5. Αδειάζουμε την πράσινη πιπεριά και πετάμε τα σπόρια και το κοτσάνι. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια. Στο μούλτι τοποθετούμε την ψίχα από τα δυο κολοκύθια, τα δυο καρότα, τα δυο κρεμμύδια, μια πράσινη πιπεριά και τα αλέθουμε να γίνουν σαν κρέμα.
  6. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά (μεσαία σκάλα) και τοποθετούμε μέσα τα λαχανικά που λιώσαμε στο μούλτι, 3 κουταλιές της σούπας λάδι, μισό από τον χυμό ντομάτας, το ρύζι, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και λίγη κανέλα. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά πριν πιει όλο το ζουμί του.
  7. Με το μείγμα από την κατσαρόλα, γεμίζουμε τα λαχανικά κατά τα 3/4 περίπου, όχι μέχρι επάνω γιατί με το ψήσιμο το ρύζι φουσκώνει και θα χυθεί, και τα κλείνουμε με τα καπάκια τους.
  8. Κόβουμε τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια και τις τοποθετούμε στα κενά.
  9. Στην κατσαρόλα (χωρίς να είναι στην φωτιά) ανακατεύουμε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας, 2 κουταλιές λάδι, αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα, λίγη ζάχαρη, 1/2 ποτήρι νερό και τυχόν γέμιση που μας έχει περισσέψει (αν έχει περισσέψει), τα ανακατεύουμε και με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τα γεμιστά και τις πατάτες.
  10. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για  1 με 1 και 1/2 ώρα περίπου.
  11. Αν το φαγητό έχει πιει το νερό και δεν έχουν ψηθεί ακόμα τα γεμιστά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. 
Λίγα μυστικά ακόμα:
Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μελιτζάνες που θα τις χειριστούμε όπως τα κολοκύθια.

Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια:

  1. Αν τα γεμιστά είναι η συνταγή της θείας της Μαρίας θα είναι πεντανόστιμα, σκέψου οτι ακόμα θυμάμαι τη γεύση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου pko... Είναι η συνταγή της μαμάς μου με μια διαφορά, την ποσότητα του λαδιού. Η μαμά μου σαν κλασική νοικοκυρά χρησιμοποιεί περισσότερο λάδι. Φιλάκια!! Χάρηκα που βρήκα μήνυμα σου εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή