Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Μπισκότα με μερέντα


Περιγραφή:
Η συνταγή είναι πανεύκολη και γρήγορη, τα μπισκότα πεντανόστιμα!!

Υλικά:
1/2 φλιτζάνι μερέντα για την ζύμη
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
μερέντα για την γέμιση

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς (πάνω-κάτω αντιστάσεις).
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το 1/2 φλιτζάνι μερέντα με το αυγό, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Δεν χρειάζεται μίξερ για το ανακάτεμα, μόνο ένα κουτάλι.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι. Για να είναι πιο αφράτα μπορούμε να κοσκινίσουμε το αλεύρι, χωρίς να είναι απαραίτητο.  Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη το μείγμα μας και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  4. Στρώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου αντικολλητικό χαρτί. Με αλευρωμένα χέρια ή με γάντια μιας χρήσεως, γιατί η ζύμη κολλάει ελαφρώς, σχηματίζουμε μπαλίτσες και τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Αν τις μπαλίτσες τις πιέσουμε το αποτέλεσμα του μπισκότου θα είναι περισσότερο επίπεδο, αν δεν τις πιέσουμε θα είναι πιο ογκώδες.  Υπολογίζουμε να έχουν λίγη απόσταση μεταξύ τους κατά την τοποθέτηση στην λαμαρίνα, γιατί η ζύμη απλώνει αρκετά κατά το ψήσιμο.
  5. Ανάλογα το μέγεθος που θα πλάσουμε τα μπισκοτάκια εξαρτάται ο χρόνος ψησίματος. Οι μεγάλες μπάλες ζύμης (δηλαδή αν στη συγκεκριμένη δόση βγάλουμε περίπου 20 μπαλίτσες) χρειάζεται να ψηθούν για 12 λεπτά. Οι μικρές μπάλες ζύμης (δηλαδή αν στη συγκεκριμένη δόση βγάλουμε περίπου 50 μπαλίτσες) χρειάζεται να ψηθούν για 9 λεπτά.
  6.  Αφού ψηθούν βγάζουμε τα μπισκότα και τα αφήνουμε να κρυώσουν για δέκα λεπτά. Απλώνουμε λίγη μερέντα στο κάτω μέρος κάθε μπισκότου και σκεπάζουμε με ένα δεύτερο. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Μπορούμε αντί να κάνουμε τα μπισκότα γεμιστά με μερέντα, να προσθέσουμε μετά το αλεύρι και το αλάτι 50gr κουβερτουρα γάλακτος σε σταγόνες, ώστε να γίνουν σαν cookies σοκολάτας με κομματάκια σοκολάτας.



Blog Widget by LinkWithin

8 σχόλια:

  1. Τι τέλεια που φαίνονται βρε Έλενα.. Αυτά λέω να τα κάνω σήμερα! Έχεις τα υλικά και σε γραμμάρια?? Γιατί κούπα από κούπα διαφέρει.. Οι φωτογραφίες είναι απ'τις μικρές μπάλες ζύμης ε? Και τέλος, αν τα ψεκάσω με κονιάκ ή ανθόνερο όπως στους κουραμπιέδες και πασπαλίσω χρωματιστή τρούφα για πιο παιχνιδιάρικη εικόνα, λες να κολλήσει πάνω ή είναι πολύ σκληρή η ζύμη? Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης στο 2ο βήμα που λες ότι ανακατεύουμε τη μερέντα με το αυγό, εννοείς 1 αυγό?? Γιατί στα υλικά από πάνω δεν υπάρχει καθόλου αυγό.. Δεν θα μυρίσει? Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δήμητρα, συγγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης, είχα να μπω 3-4 ημέρες στο blog, τρέξιμο εξαιτίας των γιορτών. Ευχαριστώ για την επισήμανση, δεν είχα παρατηρήσει ότι δεν είχα βάλει στα υλικά το αυγό. Ναι, θέλει 1 αυγό και καλό είναι να είναι μεγάλο. Το αυγό δεν μυρίζει! Δυστυχώς δεν έχω τα υλικά σε γραμμάρια... Η ζύμη ήταν εύπλαστη, ούτε μαλακή, ούτε σκληρή. Εγώ δεν νομίζω να έβαζα κονιάκ ή ανθόνερο, αντίθετα, για περισσότερο παιχνιδιάρικη εικόνα, δεν θα σκέπαζα το ένα μπισκότο με το άλλο (βήμα 6), αλλά κάθε ένα μπισκότο θα το άλειφα με μερέντα και θα το πασπάλιζα με χρωματιστή τρούφα! Συγγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης... πάντως αν θέλεις να εντυπωσιάσεις με μπισκότα, κάνε την συνταγή Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και καραμελωμένα αμύγδαλα και για ευκολία κάνε την παραλλαγή που προτείνω, για αυτά τα μπισκότα έχω ακούσει τις καλύτερες κριτικές από όσους τα δοκίμασαν… Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ladwnoume to xarti gia na mhn kollhsoun oi balitses 'h tis vazoume etsi xwris?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν λαδώνουμε το αντικολλητικο χαρτί, απλά τοποθετουμε τις μπαλιτσες ζύμης πάνω σε αυτό.

      Διαγραφή
  5. καλησπερα σας να σας κανω μια ερωτησει εμενα γιατι μου καλαει η ζυμει και δεμ μπορω να τα πλασω τα κουλουρακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα, η ζύμη στην συγκεκριμένη συνταγή μπισκότων κολλάει στα χέρια όταν τα πλάθουμε. Αλλά με ελαφρώς αλευρωμένα χέρια ή με γάντια μιας χρήσης μπορούμε να κάνουμε δουλειά, το αναφέρω και στην εκτέλεση της συνταγής. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε την ζύμη μας στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον πριν ξεκινήσουμε να τα πλάσουμε, με τον τρόπο αυτό η ζύμη σφίγγει και δεν κολλάει. Τέλος, σε συνταγές όπως αύτη, μπορούμε και με ένα κουτάλι να τοποθετήσουμε την ζύμη σε μικρά ακανόνιστα σφαιρίδια στην λαμαρίνα, το μείγμα κατά το ψήσιμο θα απλώσει και θα πάρει το μπισκότο ένα ακανόνιστο σχήμα.
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, ελπίζω να σε βοήθησα.

      Διαγραφή
  6. ΜΟΛΙΣ ΕΤΟΙΜΑΣΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ.ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή