Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Παγωτό με γεύση βανίλια, φουντούκια και σοκολάτα


Περιγραφή:
Τι καλύτερο με τόση ζέστη από ένα παγωτάκι. Για μένα το παγωτό είναι ένα γλύκισμα που μου αρέσει πάρα πάρα πολύ και μπορώ να τρώω απίστευτες ποσότητες. Υπάρχουν τόσες γεύσεις, τόσοι διαφορετικοί τρόποι να παρασκευαστεί που πιστεύω ότι το παγωτό δεν αφήνει κανέναν ανικανοποίητο από κάθε άποψη. Και επειδή ακόμα δεν έχω αποκτήσει παγωτομηχανή και δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν χρειάζεται να αγοράσω (αν και κατά καιρούς περνά από το μυαλό μου), ψάχνω συνταγές και τρόπους να φτιάχνω διαφορετικές γεύσεις παγωτού, ωραίου σε υφή και γεύση, χωρίς να ακολουθήσω την γνωστή στους περισσότερους διαδικασία να χτυπάω με το μίξερ το παγωτό ανά τακτά χρονικά διάστημα. Έτσι λοιπόν έχω ακολουθήσει μια συνταγή που η βάση της είναι γνωστή στους περισσότερους, όπως την έφτιαξα και την συνόδευσα με την τούρτα ή τάρτα σοκολάτας με γεύση καφέ, που σας παρουσίασα σε προηγούμενη ανάρτηση μου.  Αυτή η βάση παγωτού, με όποια παραλλαγή και να την έχω φτιάξει που δίνει παγωτό με ικανοποιητική υφή, χωρίς κρυστάλλους. Βέβαια θεωρώ ότι αν ακολουθούσα την διαδικασία με τα χτυπήματα με το μίξερ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή αν είχα παγωτομηχανή, ίσως γινόταν ακόμα πιο μαλακή και βελούδινη η υφή του. Δεν τα έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω.

Και επειδή το θέμα της αγοράς παγωτομηχανής με  απασχολεί κατά καιρούς, κυρίως τα τελευταία δυο καλοκαίρια, και επειδή έχω ακούσει πολλές διαφορετικές απόψεις, άλλες αρνητικές και άλλες θετικές, θα ήθελα να σας ρωτήσω και εσάς κάποια πραγματάκια, μήπως παραθέτοντας την δική σας εμπειρία, με βοηθήσετε να αποφασίσω. Απαντήστε ελεύθερα, γιατί τις απόψεις σας θέλω να ακούσω, η απόφαση θα είναι δική μου. Αρχικά θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είστε ικανοποιημένοι με την παγωτομηχανή σας, αν την χρησιμοποιείτε συχνά ή αν είναι ένα ακόμα σκεύος που μένει φυλαγμένο σε ένα ντουλάπι της κουζίνας και αντί για να φτιάξετε με αυτήν σπιτικό παγωτό, τις περισσότερες φορές καταφεύγετε σε αγορά παγωτού από ειδικά μαγαζιά ή ζαχαροπλαστεία.  Και τέλος, χωρίς να θέλω να φανώ αδιάκριτη, θα ήθελα να μου πείτε την μάρκα - μοντέλο παγωτομηχανής που έχετε, γιατί από ότι έχω καταλάβει από συζητήσεις που έχω κάνει μέχρι τώρα, παίζει σημαντικό ρόλο στον βαθμό ικανοποίησης όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα.

Συγνώμη, αν σας κούρασα με τις ερωτήσεις μου. Ας πάμε να δούμε την σημερινή συνταγή.

Υλικά:
1 κουτί σαντιγύ morfat creamy (καλά παγωμένη)
1 ζαχαρούχο γάλα (397 γρ. - καλά παγωμένο)
500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά - καλά παγωμένη)
200 - 250 γρ. φουντούκια ανάλατα
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος σε σταγόνες
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
2 βανίλιες

Εκτέλεση:
  1. Επειδή η σαντιγύ, το ζαχαρούχο γάλα και η κρέμα γάλατος θα πρέπει να είναι καλά παγωμένα, θα πρέπει να τα έχουμε βάλει στο ψυγείο κάποιες ώρες πριν την εκτέλεση της συνταγής.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε την σαντιγύ, το ζαχαρούχο γάλα και την κρέμα γάλακτος. Τα τρία αυτά υλικά, τα χτυπάμε πολύ καλά με το μίξερ μέχρι το μείγμα μας να αφρατέψει και να πήξει.
  3. Έπειτα προσθέτουμε τα φουντούκια (ολόκληρα ή ελαφρώς αλεσμένα, ανάλογα με την προτίμησή σας), τις σταγόνες σοκολάτας, το κονιάκ και τις βανίλιες και ανακατεύουμε πολύ καλά ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  4. Στην συνέχεια το βάζουμε σε μεταλλικό μπολ. (Έχω παρατηρήσει ότι σε μεταλλικό μπολ γίνεται πιο μαλακό σε σχέση με το αν τοποθετηθεί σε πλαστικό).
  5. Πριν το καταναλώσουμε, καλό θα ήταν να το βάλουμε στην συντήρηση για 15 λεπτά περίπου. 
Καλά να περνάτε………….
Blog Widget by LinkWithin

14 σχόλια:

  1. Αυτά τα home made παγωτά είναι που λατρεύω!
    Η δική σου πρόταση είναι πολύ ελκυστική, με τη σκανταλιάρα σοκολάτα να παίζει το ρόλο μπαλαντέρ!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπια τα σπιτικά παγωτά είναι υπέροχα και σίγουρα όπου μπαίνει η σοκολάτα γίνονται θαύματα «γευστικά». Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. τι μας κάνεις πάλι;;;
    Για το θέμα παγωτομηχανής,δεν έχω βέβαια αλλά τη θεωρώ και περιττή,εκτός αν έχεις την τέλεια ,τεράστια κουζίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεσποινάκι , τεράστια δεν είναι η κουζίνα μου, αλλά ως «νέα» νοικοκυρά έχει κάποιες ελλείψεις που συνεπάγεται και ελεύθερο χώρο. Όσον αφορά για την παγωτομηχανή, αυτό φοβάμαι και δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Δεν έχω παγωτομηχανή αλλά η αλήθεια είναι ότι δε φτιάχνω παγωτά συχνά! Το δικό σου όμως είναι πολύ λαχταριστό! Να είχα λιγουλάκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία σε ευχαριστώ πολύ, η συνταγή αυτή είναι δίχως παγωτομηχανή και είναι καταπληκτική. Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Κι εγώ δεν έχω παγωτομηχανή! Θα ήθελα τρελά να έχω! Το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι αν την έχω θα φτιάχνω πιο συχνά παγωτό και θα τελειώνω το καλοκαίρι με 5 κιλά πάνω..δυστυχώς μπορώ κι εγώ να φάω μεγάλες ποσότητες..χεχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέρα και εγώ το σκέφτομαι αυτό και είναι ένας άλλος λόγος, δευτερεύον, που διστάζω να αποφασίσω… Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Το θέμα της παγωτομηχανής με απασχολεί κι εμένα οπότε αν βγάλεις καμιά άκρη πες μου!! το παγωτάκι σου πάντως φαίνεται τέλειο, κι αφού δε χρειάζεται συνεχώς χτύπημα θα το δοκιμάσω σίγουρα!!
    φιλούρες πολλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέλα θεωρώ ότι θα σου αρέσει. Όσον αφορά το θέμα της παγωτομηχανής, ελπίζω να βρω την άκρη και θα σου πω. Σας φιλώ!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Ελενάκι!
    Ανήκω σε μια κατηγορία ανθρώπων που θα μπορούσαν να ζήσουν μόνο με παγωτό και που καταναλώνουν απίστευτες ποσότητες παγωτού χειμώνα-καλοκαίρι!
    Τρελαίνομαι για σπιτικό παγωτό, τόσο για τη γεύση όσο και για τις δυνατότητες που έχεις στους συνδυασμούς των υλικών!
    Έτσι, για μένα τουλάχιστον η αγορά παγωτομηχανής ήταν μονόδρομος... Την αγόρασα πέρυσι το καλοκαίρι και τη χρησιμοποιώ αρκετά συχνά. Δεν πιάνει ιδιαίτερο χώρο στον ντουλάπι μου (που σημειωτέον δεν έχω και καμιά τεράστια κουζίνα) και το παγωτάκι μου είναι έτοιμο με ελάχιστο κόπο από πλευράς μου!
    Μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά ευχαριστημένη από την ποιότητα παγωτού που φτιάχνει, αν και ομολογουμένως δεν έχω δοκιμάσει παγωτό από μηχανή διαφορετικής μάρκας, ούτως ώστε να έχω ένα μέτρο σύγκρισης.
    Μετά από αρκετή έρευνα κατέληξα στο μοντέλο im280 της Kenwood.
    Ελπίζω να βοήθησα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη, ανήκουμε στην ίδια κατηγορία ανθρώπων. Έχω δει και τα παγωτά που έχεις φτιάξεις και έχεις αναρτήσει κατά καιρούς στο blog σου και ένας λόγος που σκέφτομαι την αγορά της παγωτομηχανής είναι επειδή θεωρώ ότι η παγωτομηχανή δίνει την δυνατότητα για περισσότερους γευστικούς συνδυασμούς χωρίς πολύ κόπο. Και εγώ όσο έχω ψάξει και έχω ρωτήσει για την συγκεκριμένη παγωτομηχανή έχω ακούσει καλά λόγια. Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Να είσαι καλά. Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή