Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Κέικ αλμυρό

Περιγραφή:
Μια καταπληκτική συνταγή για πρωινό με ένα ποτήρι γάλα, συνοδευτικό μιας μπύρας ή για το μπουφέ σε μια γιορτή.

Υλικά:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ)
1 ντομάτα
1 πιπεριά κέρατο
150 γρ. φέτα
150 γρ. κίτρινο τυρί ή αλλιώς 6-7 φέτες τυρί για τοστ
150 γρ. πάριζα ή αλλιώς 7-8 φέτες
3 αβγά
1/2 κούπα καλαμποκέλαιο
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
λίγο πιπέρι
λίγη ζάχαρη
λίγο βούτυρο ή λάδι και αλευρι για την φόρμα

Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Αφαιρούμε από την πιπεριά και την ντομάτα τα σπόρια τους και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  3. Σε ένα αντιπολιτικό τηγάνι, βάζουμε την πιπεριά και την ντομάτα σε κύβους, ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά που θα βγάλουν. Όταν τα κατεβάσουμε από την φωτιά, ρίχνουμε με την μύτη του κουταλιού του γλυκού λίγη ζάχαρη, λόγω της ντομάτας και ανακατεύουμε.
  4. Κόβουμε σε μικρά κυβάκια την φέτα, το κίτρινο τυρί και την πάριζα. 
  5. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα αβγά, το καλαμποκέλαιο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με το μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Στην συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  7. Στο τέλος, προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα μας την φέτα, το τυρί, την πάριζα, την ντομάτα και την πιπεριά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  8. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια αντικολλητική φόρμα (χωρητικότητας 2 lt) ή τοποθετούμε λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα για το κέικ μας. Καλύπτει τα 2/3 της φόρμας.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, σε πάνω- κάτω αντιστάσεις, για 50-60 λεπτά περίπου.
  10. Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε και το κόψουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε αλλαντικό ή τυρί μας αρέσει. Για να μην στεγνώσει τις επόμενες ημέρες το φυλάμε σε πλαστική μεμβράνη.
Blog Widget by LinkWithin

4 σχόλια:

  1. του πανε πολυ και οι ελιες...εδω ειναι η δικη μου εκδοχη :)
    http://cookthebook.blogspot.com/2009/02/blog-post_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Cook, φαίνεται υπέροχο και το δικό σου αλμυρό κέικ. Η ιδέα που μου έδωσες με τις ελιές είναι καταπληκτική, αλλά στην οικογένεια μου δυστυχώς δεν αγαπάνε όλοι τις ελιές, αλλά πιστεύω ότι ταιριάζει απόλυτα στην γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραιο φαινεται! Θα το δοκιμασω με ελιες και τυρι γιατι αλλαντικα δεν τρωμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι νόστιμο! Πιστεύω οτι με ελιές και τυρί θα είναι επίσης νόστιμο και θα θυμίζει Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή