Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011
Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011
Κι άλλο ένα βραβείο …
Γεια σας ...
Σήμερα, όταν επισκέφτηκα το blog μου, με
περίμενε μια απρόσμενη, αλλά ταυτόχρονα, πολύ ευχάριστη έκπληξη. Είδα ότι εχθές
οι blogοφίλες μου Πέλα και Σόφη από το blog "That’s Eat!"
μου χάρισαν ένα βραβείο που απευθύνεται σε μικρά blogs με αναγνώστες λιγότερους
από 200. Πέλα και Σόφη σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το βραβείο.
Με την σειρά μου θα πρέπει να δώσω το βραβείο αυτό σε 5
μικρά blog, που μπορεί
να είναι μικρά από θέμα αναγνωστών, αλλά
δεν υστερούν καθόλου σε σχέση με άλλα μεγαλύτερα. Τα blogs αυτά
είναι:
- "Cooking Time"
- "Μυρωδιές και νοστιμιές"
- "Είναι μιαμ η μπλιαξ;"
- "VM designblogg"
- "Το παιδί του σήμερα!"
Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και ευτυχία.
Καλό βράδυ!!!
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011
Σπανακοτυρόπιτα
Περιγραφή:
Εύκολη και
γρήγορη συνταγή για σπανακοτυρόπιτα.
Υλικά:
300 γρ. φέτα
300 γρ.
μοτσαρέλα
250 γρ. σπανάκι
50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
30 γρ. άνηθο
4 κουταλιές της
σούπας γάλα
4 αβγά
4 κουταλιές της
σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
πιπέρι
1 ποτηράκι του
καφέ ελαιόλαδο
10 φύλλα
κρούστας για πίτες
25 γρ. σουσάμι
Εκτέλεση:
- Λιώνουμε με το πιρούνι την φέτα και τρίβουμε στον τρίφτη την μοτσαρέλα.
- Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο. Πασπαλίζουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι και το σφίγγουμε με τα χέρια μας, ώστε να το στραγγίξουμε και να μην έχει υγρά.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε την φέτα, την μοτσαρέλα, το σπανάκι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το γάλα, τα αβγά, το αλεύρι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αλείφουμε με λάδι ένα πυρέξ διαστάσεων 35 x 23 εκ. Παίρνουμε δυο φύλλα κρούστας και χωρίς να τα χωρίσουμε τα τοποθετούμε στο πυρέξ. Τα αλείφουμε με ένα πινέλο με λάδι, βάζουμε από πάνω άλλα δυο φύλλα, τα αλείφουμε με λάδι, παίρνουμε άλλο ένα και το τοποθετούμε στο πυρέξ και το αλείφουμε με λάδι.
- Απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα, ώστε να πάει παντού.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα πέντε φύλλα, ως εξής: Παίρνουμε δυο φύλλα κρούστας, χωρίς να τα χωρίσουμε τα τοποθετούμε στο πυρέξ και τα αλείφουμε με λάδι, βάζουμε από πάνω άλλα δυο φύλλα και τα αλείφουμε με λάδι. Τέλος, παίρνουμε το τελευταίο φύλλο και το τοποθετούμε στο πυρέξ.
- Κόβουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν γύρω από το πυρέξ, αφήνουμε λίγο έτσι ώστε μετά να τυλίξουμε τις άκρες κυκλικά, ώστε να πετύχουμε το περίγραμμα την πίτας, όπως φαίνεται στην εικόνα.
- Λαδώνουμε όλη την επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, για μια ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Παραλλαγή:
Αν θέλουμε μπορούμε
να παραλείψουμε την μοτσαρέλα και αντί για αυτήν να βάλουμε συνολικά 500 γρ.
φέτα.
Για περισσότερη
οικονομία, γιατί το φύλλο που θα κόψουμε και θα πετάξουμε είναι αρκετό ή το
βάζουμε σε πυρέξ μεγαλυτέρων διαστάσεων ή τοποθετούμε τα 6 πλέον φύλλα κρούστας
(ή 6 φύλλα χωριάτικο φύλλο για πίτες, περίπου 470 γρ.) ως εξής: Βάζουμε κανονικά το ένα φύλλο, το λαδώνουμε, παίρνουμε άλλο ένα φύλλο
το διπλώνουμε και το τοποθετούμε στον πάτο του πυρέξ, το λαδώνουμε, παίρνουμε άλλο
ένα φύλλο το διπλώνουμε και το τοποθετούμε όπως προηγουμένως και το λαδώνουμε. Βάζουμε
την γέμιση και τοποθετούμε από πάνω ένα φύλλο διπλωμένο, το λαδώνουμε, τοποθετούμε
άλλο ένα φύλλο διπλωμένο, το λαδώνουμε και από πάνω απλώνουμε ένα φύλλο
κανονικά, τώρα δεν κόβουμε τριγύρω τα φύλλα, καθώς είναι δυο και τα τυλίγουμε
κυκλικά για να πετύχουμε το περίγραμμα της πίτας.
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011
Τούρτα τριπλής σοκολάτας
Περιγραφή:
Άλλη μια εύκολη συνταγή για τούρτα. Ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις
σε σοκολάτα, αφού περιέχει και τα τρία είδη: σοκολάτα λευκή, σοκολάτα γάλακτος και σοκολάτα
κουβερτούρα.
Υλικά:
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
275 γρ. σοκολάτα γάλακτος
300 γρ. σοκολάτα λευκή
550 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
50 γρ. κονιάκ
3 έτοιμα παντεσπάνια
350 γρ. maltesers
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ με σοκολάτα γάλακτος
Εκτέλεση:
- Σε τρία διαφορετικά μπολ τοποθετούμε τα τρία διαφορετικά είδη σοκολάτας, αφού πρώτα τα έχουμε σπάσει σε κομματάκια.
- Αρχικά, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 200 γρ. κρέμα γάλακτος, προσέχουμε να μην πάρει βράση, αλλά απλά να ζεσταθεί. Την αδειάζουμε στο μπολ με την σπασμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα μαρίζ, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα παχύρευστο μείγμα. Αφήνουμε την κρέμα μας να κρυώσει.
- Στην ίδια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε άλλα 200 γρ. κρέμα γάλακτος, όπως προηγουμένως. Αφού ζεσταθεί την αδειάζουμε στο μπολ με την σπασμένη σοκολάτα γάλακτος και ανακατεύουμε πάλι με μια με μια ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα μαρίζ, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα παχύρευστο μείγμα. Αφήνουμε την κρέμα μας να κρυώσει.
- Στην ίδια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τα υπόλοιπα 150 γρ. κρέμα γάλακτος, όπως προηγουμένως. Αφού ζεσταθεί την αδειάζουμε στο μπολ με την σπασμένη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε πάλι με μια με μια ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα μαρίζ, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα παχύρευστο μείγμα. Αφήνουμε την κρέμα μας να κρυώσει.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό, χωρίς να ανακατεύουμε πολύ. Όταν αρχίσει να βράζει το αφήνουμε στην φωτιά 1-2 λεπτά και μετά το αποσύρουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και μετά προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.
- Αφού έχουν κρυώσει οι κρέμες και το σιρόπι και είναι εύκολο να δουλευτούν οι κρέμες, αρχίζουμε το στήσιμο της τούρτας.
- Σε μια πιατέλα, τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι και το βρέχουμε με το σιρόπι. Από πάνω και γύρω από το παντεσπάνι, καλύπτουμε ομοιόμορφα με τα 2/3 από την κρέμα με την λευκή σοκολάτα.
- Πάνω από την κρέμα τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και το βρέχουμε με το σιρόπι. Από πάνω και γύρω από το παντεσπάνι, τοποθετούμε ομοιόμορφα την κρέμα με την σοκολάτα κουβερτούρα.
- Πάνω από την κρέμα τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι και το βρέχουμε με το σιρόπι. Από πάνω και γύρω από το παντεσπάνι, τοποθετούμε ομοιόμορφα την κρέμα με την σοκολάτα γάλακτος.
- Γύρω από την τούρτα, τοποθετούμε ένα ένα τα μπισκότα πτι μπερ με την σοκολάτα να είναι προς την έξω μεριά. Για να κολλήσουν στην τούρτα, αλείφουμε ένα ένα τα μπισκότα με το 1/3 της λευκής σοκολάτας που δεν χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως .
- Αφού ολοκληρώσουμε την διακόσμηση γύρω από την τούρτα, παίρνουμε ένα ένα τα maltesers και τα τοποθετούμε πάνω στην τούρτα ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της.
- Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο όλο το βράδυ για να «δέσει» και σερβίρουμε την επομένη.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Η σειρά που βάζουμε τις κρέμες με τα τρία διαφορετικά είδη σοκολάτας,
καθώς και ποια σοκολάτα θα επιλέξουμε για να κολλήσουμε τα μπισκότα στην τούρτα,
εξαρτάται από την προτίμηση που έχουμε.
Στο σιρόπι, μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε λικέρ μας αρέσει, αντί για κονιάκ
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011
Τούρτα μερέντα
Περιγραφή:
Παρακάτω ακολουθεί μια εύκολη και γρήγορη συνταγή τούρτας. Ιδιαιτέρα,
οι λάτρεις της μερέντας θα ενθουσιαστούν δοκιμάζοντας την.
Υλικά:
500ml φρέσκο γάλα
4 κουταλιές της σούπας κακάο
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
280 γρ. μπισκότα σαβουαγιάρ
4 κουταλιές της σούπας κακάο
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
280 γρ. μπισκότα σαβουαγιάρ
600 γρ. μερέντα (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 -3 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα
2 συσκευασίες κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά ή 2 συσκευασίες Morfat Creamy (καλά παγωμένες)
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος σε σταγόνες
6 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένα αμύγδαλα
έτοιμο σιρόπι σοκολάτας του εμπορίου ( προαιρετικά)
Εκτέλεση:
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος σε σταγόνες
6 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένα αμύγδαλα
έτοιμο σιρόπι σοκολάτας του εμπορίου ( προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Επειδή η κρέμα γάλακτος ή η Morfat Creamy θα πρέπει να είναι καλά παγωμένες, θα πρέπει να τις έχουμε βάλει στο ψυγείο κάποιες ώρες πριν την εκτέλεση της συνταγής.
- Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σοκολατένιο γάλα να κρυώσει.
- Χτυπάμε με το μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, τις 2 κρέμες γάλακτος ή τις 2 Morfat Creamy, σε σφιχτή σαντιγύ, μέχρι να αυξηθεί ο όγκος τους και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε 500 γρ. μερέντα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια σοκολατένια κρέμα.
- Σε ένα μπρίκι, μαλακώνουμε 100 γρ. μερέντα με λίγο γάλα (2 – 3 κουταλιές της σούπας).
- Τοποθετούμε ένα τσέρκι σε μια πιατέλα και στην βάση βάζουμε τα μπισκότα, αφού πρώτα τα έχουμε βουτήξει ένα-ένα στο σοκολατένιο γάλα.
- Αφού έχουμε καλύψει όλη την επιφάνεια της βάσης με τα μπισκότα, τα περιχύνουμε με το 1/3 της μερέντας (που έχουμε μαλακώσει με το γάλα).
- Έπειτα, απλώνουμε τη μισή ποσότητα της σοκολατένιας κρέμας και από πάνω ρίχνουμε την μισή ποσότητα σταγόνων σοκολάτας και την μισή ποσότητα καβουρδισμένων αμυγδάλων.
- Απλώνουμε άλλη μια στρώση μπισκότων (τα οποία προηγουμένως τα έχουμε βουτήξει στο σοκολατένιο γάλα).
- Πάνω από τα μπισκότα, περιχύνουμε την μισή ποσότητα μερέντας που μας έχει απομείνει και απλώνουμε την υπόλοιπη σοκολατένια κρέμα.
- Πάνω από την σοκολατένια κρέμα, ρίχνουμε τα υπόλοιπα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας.
- Τέλος, περιχύνουμε την τούρτα με την υπόλοιπη μερέντα (που έχουμε μαλακώσει με το γάλα) και αν θέλουμε την περιχύνουμε με έτοιμο σιρόπι σοκολάτας (του εμπορίου).
- Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο όλο το βράδυ για να «δέσει». Πριν την παρουσιάσουμε, αφαιρούμε το τσέρκι.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Τα μπισκότα τα βουτάμε στιγμιαία στο σοκολατένιο γάλα, αλλιώς
θα μαλακώσουν πολύ.
Ετικέτες
ΓΛΥΚΑ,
ΓΛΥΚΑ ΨΥΓΕΙΟΥ,
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ,
ΣΟΚΟΛΑΤΑ,
ΤΟΥΡΤΕΣ
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011
Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και καραμελωμένα αμύγδαλα
Περιγραφή:

Υλικά:
110 γρ.
βούτυρο
270 γρ.
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
3/4 του κουταλιού
του γλυκού σόδα
λίγο αλάτι
230 γρ.
ζάχαρη
2 αυγά
2 φλιτζάνια καραμελωμένα αμύγδαλα
100 γρ.
σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC, σε αέρα.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι, έτσι ώστε να μην καίει απλά να έχει λιώσει.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, την βανίλια, τη σόδα και το αλάτι.
- Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι.
- Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με το χέρι (φορώντας γάντια), μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν και να αποκτήσουμε την ζύμη μας.
- Στο μούλτι θρυμματίζουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα.
- Προσθέτουμε στην ζύμη την κουβερτούρα και τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερη ποσότητα από αυτά τα υλικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
- Αφού έχουμε ανακατέψει την ζύμη μας καλά και έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη, παίρνουμε την ζύμη μας και την ανοίγουμε με τον πλάστη και κόβουμε με κουπ πατ τα μπισκοτάκια μας. Εγώ τα έκοψα με κουπ πατ διαμέτρου 6 εκατοστών περίπου. Εναλλακτικά, πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τις πιέζουμε με το χέρι να γίνουν επίπεδες.
- Στρώνουμε σε μια λαμαρίνα αντικολλητικό χαρτί, όπου τοποθετούμε τα μπισκοτάκια μας. Εγώ τοποθετούσα 9 μπισκοτάκια σε κάθε λαμαρίνα. Υπολογίζουμε να έχουν λίγη απόσταση μεταξύ τους κατά την τοποθέτηση στην λαμαρίνα.
- Ψήνουμε για 13 - 14 λεπτά. Πριν τα βγάλουμε από την λαμαρίνα τα αφήνουμε εκεί να κρυώσουν, για 5 λεπτά.
Παραλλαγή:
Αντί για 2 φλιτζάνια
καραμελωμένα αμύγδαλα, μπορούμε να βάλουμε 2 φλιτζάνια φουντούκια που τα έχουμε
λιώσει στο μούλτι. Επίσης, εκτός από τα 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα,
μπορούμε να προσθέτουμε επίσης άλλα 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος. Τα έφτιαξα
με τον τρόπο αυτό και ξετρελάθηκαν όλοι, εκτός από πολύ νόστιμα, όπως με τα καραμελωμένα
αμύγδαλα είναι πιο εύκολα, επειδή δεν χρειάζεται η διαδικασία να καραμελώσουμε
τα αμύγδαλα.
Μπορούμε αντί
για καραμελωμένα αμύγδαλα να προσθέσουμε λεύκη αμυγδαλόψιχα ή φουντούκια
ή καρύδια ή γενικά ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011
Καραμελωμένα αμύγδαλα
Περιγραφή:
Στην εικόνα έχω θρυμματίσει τα καραμελωμένα αμύγδαλα, για αυτό δεν φαίνονται καθαρά.
Υλικά:
1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο
200 γρ. λευκή αμυγδαλόψιχα
200 γρ. λευκή αμυγδαλόψιχα
200 γρ. ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
αντικολλητικό χαρτί
Εκτέλεση:
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο.
- Αφού λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και την καβουρδίζουμε, για περίπου 10 λεπτά.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό, τις σταγόνες από τον χυμό λεμονιού και βράζουμε το μείγμα.
- Όταν το μείγμα μας έχει αρχίσει να καραμελώνει και έχει πάρει ένα χρυσαφί ανοιχτό χρώμα, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
- Όταν το νερό έχει εξατμιστεί και η καραμέλα έχει αρχίσει να σκουραίνει, ρίχνουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε μια λαμαρίνα που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Εκεί τα απλώνουμε με την κουτάλα και τα αφήνουμε, μέχρι να κρυώσουν.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Για άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε 1 βανίλια στην ζάχαρη.
Μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε γυάλινο βαζάκι.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)