Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Cheasecake με ανθότυρο … κλασικό ή να το πιείς στο ποτήρι


Περιγραφή:
Πριν κάποια χρόνια αν μου προσέφερε κάποιος γλυκό με τυρί, θα του έλεγα ότι τον ευχαριστώ πολύ αλλά δεν θα πάρω και αν μου έλεγε ότι το τυρί είναι ανθότυρο, θα σκεφτόμουν «μπλιάχ». Θα μου πείτε τόσα παραδοσιακά γλυκά υπάρχουν με ανθότυρο, θα σας το μαρτυρήσω, ούτε από αυτά έτρωγα, τώρα μπορεί να φάω, ειδικά αν ανταποκρίνεται στις γευστικές μου προτιμήσεις , γιατί η γεύση και η συνταγή διαφέρουν από νοικοκυρά σε νοικοκυρά, από ζαχαροπλαστείο σε ζαχαροπλαστείο και από φούρνο σε φούρνο. Εντάξει ακόμα δεν είναι ότι καλύτερο για μένα και φυσικά θα προτιμήσω κάτι σοκολατένιο αντ’ αυτών. Έτσι λοιπόν την πρώτη φορά που μου προσέφεραν cheascake, είπα θα δοκιμάσω αν και δεν θα μου αρέσει (ήταν περίοδος που πλέον ρίσκαρα να δοκιμάσω νέες γεύσεις). Δοκίμασα και με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη …μου άρεσε. Βέβαια τα cheesecakes που δοκίμαζα συνήθως ήταν με το γνωστό τυρί κρέμα, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη που με κέρασαν cheesecake με ανθότυρο, για άλλη μια φορά το περίμενα  «μπλιάχ» αλλά αντ’ αυτού μου άρεσε πάρα πολύ. Το ανθότυρο δεν το κατάλαβα και μου άρεσε πάρα πολύ η κρέμα του. Αν δεν έχετε δοκιμάσει cheesecake με ανθότυρο, θα σας παρότρυνα να το κάνετε με την πρώτη ευκαιρία, γιατί εκτός από πολύ νόστιμο είναι και πιο οικονομικό. Η συγκεκριμένη συνταγή που θα παρουσιάσω σήμερα δεν είναι δική μου, αλλά του γαμπρού μου, καθώς  και η εκτέλεσή της την ημέρα της φωτογράφισης. Μόνο η φωτογράφιση αποτελεί έργο δικό μου.

Τα υλικά είναι για ένα τσέρκι κανονικού μεγέθους ή για 15 πλαστικά ποτηράκια του κρασιού, όπως στην φωτογραφία.

Υλικά για την βάση:
4 πακέτα μπισκότα Μιράντα (ή ότι μπισκότα προτιμάτε, π.χ. τύπου diasgestive ή oreo ή τα κλασικά τα γεμιστά με σοκολάτα)
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 ποτηράκι του κρασιού μπράντι ή το σιρόπι από το γλυκό που θα χρησιμοποιήσετε στην επικάλυψη αραιωμένο με λίγο νερό

Υλικά για την κρέμα:
500 γρ. ανθότυρο (ή αν δεν επιθυμείτε να το τολμήσετε, η συνταγή η αρχική ήταν με τυρί κρέμα, τύπου Philadelphia)
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 βανίλιες

Υλικά για την επικάλυψη:
Γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα (σε γεύση που σας αρέσει, εγώ προτιμώ γλυκό του κουταλιού βύσσινο)

Εκτέλεση:
Τρίβουμε στο μούλτι τα μπισκότα.
  1. Λιώνουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη σε ένα μπρίκι ή στα μικροκύματα.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για την βάση, δηλαδή, τα θρυμματισμένα μπισκότα, το λιωμένο βούτυρο ή την λιωμένη μαργαρίνη και το μπράντι. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα τσέρκι ή στα ποτηράκια. Πατάμε καλά με τη ράχη ενός κουταλιού για να φτιάξουμε τη βάση. Έπειτα το/τα τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα, ώστε να σφίξει το βούτυρο ή η μαργαρίνη.
  3. Για να φτιάξουμε την κρέμα, τοποθετούμε σε ένα μπολ το τυρί και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε συνέχεια με το μίξερ. Σιγά σιγά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζομαι να ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι η κρέμα να γίνει αφράτη και να φουσκώσει. (Προσοχή! όταν αρχίζει να πήζει σταματάμε το χτύπημα για να μην κόψει)
  4. Απλώνουμε με μια σπάτουλα την κρέμα πάνω από την μπισκοτένεια βάση και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες να στερεοποιηθεί καλά.
  5. απλώνουμε με
  6. Με προσοχή στην επιφάνεια της  στερεοποιημένης κρέμας, βάζουμε το γλυκό του κουταλιού ή την μαρμελάδα και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει καλά.
  7. Όταν είναι έτοιμο, το ξεφορμάρουμε με προσοχή και σερβίρουμε κόβοντας
  8. σε κομμάτια. Βέβαια αν έχουμε επιλέξει να το φτιάξουμε σε ποτήρι απλά το προσφέρουμε όπως είναι.
Blog Widget by LinkWithin

10 σχόλια:

  1. Το ανθότυρο μου αρέσει πάρα πολύ και σε γλυκά αλλά και σε φαγητά ακόμη και σε σαλάτες ή ντιπ.
    Πάρα πολύ ωραίο το γλυκάκι σου!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν κι εγώ είμαι της σοκολάτας, το cheesecake μου αρέσει γιατί είναι ελαφρύ. Και με ανθότυρο γίνεται πολύ πολύ ωραίο.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα χα!! Κι εγώ πέρασα από αυτή τη φάση Έλενα! Στην αρχή δεν ήθελα ούτε καν να δω cheesecake και τώρα σκέφτομαι ποια θα είναι η επόμενη παραλλαγή που θα φτιάξω!
    Με ανθότυρο φτιάχνει η θεία μου και είναι πραγματικά πάρα πολύ νόστιμο, ελαφρύ σε γεύση και με πάρα πολύ ωραία υφή!
    Φιλιά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη τα ίδια πέρασα και περνάω και εγώ… χαχα… Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  4. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΟΥ!!!!!ΤΕΛΕΙΟ!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αγαπημένο μου γλυκό!!! Το προτιμώ με μαρμελάδα φράουλα!!!
    Και στο ποτήρι όπως το έφτιαξες φαίνεται απίθανο!!! Καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ! Το προτιμώ με βύσσινο ή κεράσι, αλλά και με φράουλα είναι υπέροχο!! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή