Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Fahita κοτόπουλο, Sour Cream και Μεξικάνικο Ρύζι


Καλησπέρα σας,
μετά από τρεις εβδομάδες χωρίς ανάρτηση, αποφάσισα σήμερα που έχω χρόνο και διάθεση να αναρτήσω, όχι μια, αλλά τρεις συνταγούλες. Παλαιοτέρα σε ανάλογη περίπτωση (δηλαδή όταν είχα μαγειρέψει ένα πιάτο που αποτελούνταν από περισσότερες από μια συνταγές), θα φωτογράφιζα κάθε συνταγή ξεχωριστά, για να κάνω τρεις διαφορετικές αναρτήσεις, αλλά πλέον έχω αλλάξει στάση απέναντι στο blogging.

Είχα παρατηρήσει ότι κάποιες φορές, αντί να με ευχαριστεί το blogging, με άγχωνε. Παλαιοτέρα αγχωνόμουν κάθε φορά που έκανα μια καινούρια συνταγή, να την φωτογραφίσω, να καθίσω να την γράψω και έπειτα να την αναρτήσω και επειδή δεν είχα χρόνο το αποτέλεσμα ήταν και είναι αρκετές φωτογραφίες από συνταγές που ακόμα δεν έχω αναρτήσει, επειδή τις έχω σε χειρόγραφα, άλλες αξιόλογες συνταγές που της έχω σε word αρχεία, αλλά έτυχε να μην τις φωτογραφίσω, να μην είμαι ικανοποιημένη με κάποιες από τις φωτογραφίες των συνταγών μου, να θέλω να αναρτήσω φωτογραφίες από μέρη που έχω στα αρχεία μου και θέλω να προτείνω ή από κατασκευές που δεν έχω γράψει το ανάλογο κείμενο, να θέλω να είμαι πιο ενεργή, κάνοντας συχνότερες αναρτήσεις, σχολιάζοντας κάθε συνταγή που μου αρέσει άλλων food blogger, ή σχολιάζοντας αναρτήσεις άλλων blogger και πολλά πολλά άλλα…

Λοιπόν λόγω του άγχους που μου στερούσε δόσεις χαράς από αυτή που μου προσφέρει το blogging και επειδή δυστυχώς είμαι αγχώδης γενικά, αποφάσισα όπου μπορώ να παραμερίσω και να μειώσω το άγχος, διότι δεν με βοηθά, αλλά αντίθετα μου προκαλεί προβλήματα. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να είμαι πιο χαλαρή και να αλλάξω την οπτική μου σε κάποιες καταστάσεις. Όσον αφορά το blogging, αποφάσισα να αναρτώ όποτε έχω χρόνο και διάθεση να το κάνω, χωρίς άγχος αν έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία ανάρτησή μου ή αν έχω πολλές αναρτήσεις μισο - ολοκληρωμένες που περιμένουν να δημοσιευτούν, και όποτε έχω χρόνο θα σχολιάζω και στα blogs των φίλων μου (αυτό κάνω, αλλά θα αποβάλλω το άγχος για σχόλια που ήθελα να αφήσω αλλά λόγω περιορισμένου χρόνου δεν άφησα, γιατί η επίσκεψη μου στα blogs που παρακολουθώ, είναι καθημερινή ή τουλάχιστον εβδομαδιαία).
Λοιπόν επειδή σας κούρασα, θα επανέλθω στις σημερινές συνταγές που είναι αυτές που γράφω στον τίτλο, δηλαδή: Fahita Κοτόπουλο, Sour Cream και Μεξικάνικο Ρύζι .

Αφορμή της ανάρτησής μου αυτής ήταν η επίσκεψή μου σε ένα μεξικάνικο εστιατόριο, πριν κάνα μήνα περίπου, όπου παραγγείλαμε για πρώτη φορά fahita κοτόπουλο, το οποίο μας άρεσε ομολογουμένως πάρα πολύ και έψαξα να βρω την συνταγή. Η πηγή από όπου την βρήκα, αναφέρει ότι είναι συνταγή από το εστιατόριο που επισκεφτήκαμε και σκέφτηκα ότι αν δεν είναι ίδια ακριβώς η γεύση θα πλησιάζει αρκετά στην γεύση που απολαύσαμε στο εστιατόριο. Βέβαια την προσάρμοσα στα δικά μας γούστα και υλικά που είχα στο σπίτι. Επειδή ο σύζυγος μου δεν θέλει να τρώει πολύ καυτερά φαγητά και ομολογουμένως το συγκεκριμένο φαγητό στο εστιατόριο ήταν πάρα πολύ καυτερό, ήμουν φειδωλή στα καυτερά υλικά (tabasco, πιπέρι κ.λπ.), για τον λόγο αυτόν δεν αναφέρω στην συνταγή τις ποσότητες που έβαλα, καθώς είναι θέμα κάθε ουρανίσκου και στομαχιού!!!. Το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε πλήρως σε θέμα γεύσης, διαπιστώσαμε κάποιες μικρές διαφορές με την συνταγή του εστιατόριου, αλλά το περιμέναμε λόγω ότι την προσαρμόσαμε στις δικές μας γευστικές προτιμήσεις. (Αν θελε την πρωτότυπη συνταγή, πατήστε εδώ.)
 

Fahita κοτόπουλο



Υλικά για το fahita κοτόπουλο:
2 στήθη κοτόπουλου
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
3 πιπεριές πράσινες (η πρωτότυπη συνταγή έλεγε 1 πιπεριά πράσινη, 1 πιπεριά κόκκινη και 1 πιπεριά κίτρινη, δυστυχώς δεν είχα κόκκινη και κίτρινη πιπεριά, αλλά την άλλη φορά που θα το φτιάξω θα έχω προμηθευτεί)
2 ντομάτες
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα γλυκιά
κύμινο
κόλιανδρο (η πρωτότυπη συνταγή ήθελε φρέσκο κόλιανδρο, αλλά εγώ είχα κόλιανδρο σε μπαχαρικό και έβαλα αυτό)
2- 3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο (η πρωτότυπη συνταγή δεν ανέφερε ακριβή ποσότητα)
250 γρ. χυμό ντομάτας (η πρωτότυπη συνταγή έγραφε απλώς προσθήκη καρέ ντομάτας, χωρίς να αναφέρει ποσότητα)
tabasco
μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (η πρωτότυπη συνταγή δεν είχε καθόλου ζάχαρη, αλλά λόγω της ντομάτας και για να αποφύγουμε την ξινή γεύση που δίνει στο φαγητό εγώ έβαλα)

Εκτέλεση συνταγής για το fahita κοτόπουλο:
  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες και το μαρινάρουμε στα μπαχαρικά: πιπέρι, κόλιανδρο, πάπρικα, κύμινο. Εγώ το άφησα το κοτόπουλο στη συντήρηση με τα μπαχαρικά για ένα βράδυ.
  2. Στο μούλτι κόβουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Κόβουμε σε λεπτές μικρές λωρίδες τις πιπεριές. Έπειτα τις ντομάτες τις κόβουμε σε λεπτές στρογγυλές φέτες και μετά κάθε φέτα στα τέσσερα.
  3. Σοτάρουμε το κοτόπουλο με το ηλιέλαιο και μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, το αλάτι και συμπληρώνουμε με τα μπαχαρικά αν χρειάζεται. (Τα σόταρα σε αντικολλητικό τηγάνι και έγινε υπέροχο.)
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το tabasco και την ζάχαρη . (Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο κόλιανδρο, δεν θα βάλετε σε  μπαχαρικό και θα προσθέσετε σε αυτό το στάδιο ψιλοκομμένο  κόλιανδρο.) 
  5. Λίγο πριν το σβήσουμε το φαγητό, προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα και το αφήνουμε μέχρι να πιει τα υγρά του και το σερβίρουμε. Στην πρωτότυπη συνταγή δεν μαγείρευε καθόλου την φρέσκια ντομάτα, αλλά την πρόσθετε σαν γαρνιτούρα κομμένη σε φέτες μαζί με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι (1 τεμάχιο). Εγώ δεν έβαλα καθόλου φρέσκο κρεμμύδι, διότι δεν είχα.
Στο εστιατόριο συνόδευε το fahita κοτόπουλο, με τορτίγιες (tortillas) και τρεις κρύες σάλτες:  sour cream (ξινή κρέμα), γουακαμόλε (guacamole) και μια άλλη που ήταν ψιλοκομμένη ντομάτα με κάτι, το οποίο δεν διέκρινα γευστικά τι ήταν.  Η γουακαμόλε δεν μας άρεσε και για αυτό δεν την έφτιαξα (δεν συμπαθούμε το αβοκάντο), στο link που είναι η πρωτότυπη συνταγή για το fahita, υπάρχει συνταγή για την γουακαμόλε, για όποιον ενδιαφέρεται. Αντίθετα, η ξινή κρεμά και η σάλτα με την ντομάτα, μας έκαναν θετική εντύπωση και εφόσον βρήκα μόνο την συνταγή για την ξινή κρέμα στο ίδιο link, την έφτιαξα, χωρίς να κάνω κάποια παραλλαγή.
 

Sour Cream (Ξινή Κρέμα)

 
 
Υλικά για την ξινή κρέμα:
200 γρ. γιαούρτι (έβαλα με 2% λιπαρά)
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
100 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση συνταγής για την ξινή κρέμα:
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού και την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύουμε.
Και επειδή τορτίγιες δεν είχα, αποφάσισα να φτιάξω μια συνταγή για μεξικάνικο ρύζι για να συνοδεύω το φαγητό μου. Βρήκα μια συνταγή που είχα τα περισσότερα από τα υλικά και την προσάρμοσα στα υλικά που είχα. Το ρύζι βγήκε πολύ νόστιμο και όσο πρέπει πικάντικο και καυτερό. (Αν θέλετε την πρωτότυπη συνταγή για το μεξικάνικο ρύζι, πατήστε εδώ.)
 

Μεξικάνικο Ρύζι


 
Υλικά για το μεξικάνικο ρύζι:
1 κούπα ρύζι (εγώ έβαλα μπασμάτι)
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
1μικρό κρεμμύδι ξερό
1 πράσινη πιπεριά (η πρωτότυπη συνταγή ανέφερε μισή πράσινη και μισή κόκκινη πιπεριά)
250 γρ. χυμό ντομάτας (η πρωτότυπη συνταγή ανέφερε 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ)
μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κούπες χλιαρό νερό
1 κύβο ζωμό κότας (η πρωτότυπη συνταγή ανέφερε κύβο κρέατος)
2 - 3 σταγόνες tabasco (η πρωτότυπη συνταγή δεν είχε tabasco, αλλά 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτή τσίλι σε σκόνη)
μισό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγη πάπρικα γλυκιά (δεν είχε καθόλου η πρωτότυπη συνταγή)

Εκτέλεση συνταγής για το μεξικάνικο ρύζι:
  1. Ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια την πιπεριά και ψιλοκόβουμε στο μούλτι το κρεμμύδι.
  2. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά στο λάδι.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το σοτάρισμα.
  4. Έπειτα προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  5. Διαλύουμε στο χλιαρό νερό τον κύβο και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το tabasco.
  6. Αφήνουμε το ρύζι σκεπασμένο να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για περίπου 20 λεπτά (ενδεικτική ώρα μαγειρέματος, δοκιμάζοντας το ρύζι βλέπουμε πότε είναι έτοιμο) .
  7. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε μια καθαρή πετσέτα ανάμεσα στην κατσαρόλα και το καπάκι της, ώστε να απορροφήσει τους υδρατμούς.
Αυτά για σήμερα, δεν νομίζω να σας άφησα παραπονεμένους, τρεις νόστιμες συνταγούλες για όποιον αγαπά την μεξικάνικη κουζίνα ή θα ήθελε να την γνωρίσει. Εμένα η μεξικάνικη κουζίνα μου αρέσει αρκετά. Τις τρεις συνταγές μπορείτε να τις φτιάξετε μαζί όπως έκανα εγώ, είτε ξεχωριστά, μπορείτε αντί για το ρύζι να αγοράσετε ή να φτιάξετε τορτίγιες και να συνοδεύεστε την σάλτα και το fahitas. Στο εστιατόριο (αν θυμάμαι καλά) είχε fahitas με κοτόπουλο, χοιρινό και γαρίδες. Εμείς είχαμε πάρει ένα πιάτο fahitas που είχε μέσα και κοτόπουλο και χοιρινό. Τώρα δεν ξέρω αν είναι η ίδια συνταγή με το χοιρινό και τις γαρίδες, αλλά γιατί όχι, αν θέλετε μπορείτε να πειραματιστείτε βάζοντας αντί για κοτόπουλο, χοιρινό ή γαρίδες. Εγώ το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να το κάνω με γαρίδες που δεν το έχω δοκιμάσει. Όποτε γίνει αυτό θα σας ενημερώσω για να σας πω εντυπώσεις. Τώρα, αν με προλάβετε και το φτιάξετε, περιμένω τις δικές σας εντυπώσεις. Πιστεύω τώρα που αρχίζει σιγά σιγά να κάνει λίγο κρύο (για σήμερα μιλάω), τα καυτερά φαγητά είναι ότι πρέπει, ειδικά με ένα ποτήρι σαγκρία…..

Καλό βράδυ!!!!

Σας φιλώ...
Blog Widget by LinkWithin

9 σχόλια:

  1. Και οι τρεις συνταγές σου είναι νοστιμότατες και νομίζω πως ταιριάζουν μεταξύ τους φανταστικά!!!
    Όσο για το blogging το κάνουμε για να μη μας αγχώνει , να μας ευχαριστεί, να μας διασκεδάζει και για να ξεφεύγουμε λιγάκι απο τα καθημερινά προβλήματα!Έκανες πολύ καλά και άλλαξες στάση γιατί νομίζω πως είναι αρκετά τα υπόλοιπα προβλήματα που μας απασχολούν!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη έχεις δίκιο ότι ταιριάζουν απόλυτα και οι τρεις συνταγές, και εγώ πιστεύω ότι καλά έκανα...έχεις δίκιο δεν είναι λίγα τα προβλήματα και τα άγχη που υπάρχουν και συνεχώς προστίθενται στην καθημερινή μας ζωή, γι’ αυτό θα πρέπει ότι αφορά την διασκέδαση, την ψυχαγωγία μας θα πρέπει να τα κάνουμε μόνο για να μας δίνουν χαρά και ξεγνοιασιά!!! Πολλά φιλάκια!!

      Διαγραφή
  2. Καλώς την Έλενα!
    Νόστιμες οι προτάσεις σου και πολύ λαχταριστές!

    Να περνάς όμορφα κορίτσι μου, χωρίς άγχος.
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ζαμπια μου, να είσαι καλά. Πολλά φιλιά!!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Ελενάκι και καλή εβδομάδα!
    Η μεξικάνικη κουζίνα είναι μάλλον η αγαπημένη μου -μετά την ελληνική φυσικά- οπότε η σημερινή σου ανάρτηση με ενθουσιάζει!
    Υπερπλήρες γεύμα μας ετοίμασες σήμερα!
    Αυτή η πανεύκολη sour cream κλέβει νομίζω την παράσταση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη, και για μένα η μεξικάνικη κουζίνα είναι από τις αγαπημένες μου. Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, πολλά φιλιά!!

      Διαγραφή
  4. Passei, vi. li e gostei muito do seu blog. Parabéns pelo conteúdo do seu blog... Aguardo a sua visita em meu blog e se possível siga-o e vote em meu blog para o PRÊMIO TOP BLOG 2012. http://inkdesignerstampas.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή