Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ελιοψωμάκια


Περιγραφή:
Γενικά είμαι άνθρωπος που μπορώ να μην φάω καθόλου ψωμί με το φαγητό, αλλά όταν το ψωμί είναι φρέσκο και σπιτικό δεν μπορώ να αντισταθώ. Η συγκεκριμένη συνταγή βγάζει ψωμάκια πολύ πολύ νόστιμα, πολύ αφράτα και μαλακά στο εσωτερικό τους και ξεροψημένα στο εξωτερικό τους. Κατά την περίοδο της νηστείας αποτελούν ιδανικό κολατσιό για την δουλειά, τι λέτε;

Υλικά: (για 12 ψωμάκια)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 φακελάκια μαγιά ξερή (16 γρ.)
1 ποτήρι χλιαρό νερό
100 γρ. ελιές καλαμών κομμένα σε ροδέλες χωρίς το κουκούτσι

Εκτέλεση:
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ή μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την ρίγανη το ελαιόλαδο, τη μαγιά, τις ελιές και ανακατεύουμε με το χέρι.
  3. Στο μείγμα μας προσθέτουμε σταδιακά το νερό ζυμώνοντας ταυτόχρονα. Το νερό το ρίχνουμε σταδιακά διότι μπορεί να μην χρειαστεί όλο το ποτήρι ή να χρειαστεί λίγο παραπάνω.
  4. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη και αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι αν η ζύμη μας κολλάει στα χέρια.)
  5. Έπειτα μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
  6. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πλάθουμε σε μπαλάκια, τα οποία τοποθετούμε σε μια αντικολλητική φόρμα για μάφινς 12 θέσεων ή σε ότι σκεύος για μάφινς έχουμε σπίτι ή τα πλάθουμε σε ατομικά ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
  7. Τα ψωμάκια τα  ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Αν θέλουμε λιγότερο αλάτι στα ψωμάκια μας, μπορούμε να βάλουμε τις ελιές μας σε ένα μπολ με κρύο νερό και να τις αφήσουμε για μισή ώρα περίπου (πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεση της συνταγής), ώστε να ξαρμυρίσουν. Στραγγιζουμε το νερο από τις ελιές πριν τις βαλουμε στο μπολ.
Blog Widget by LinkWithin

24 σχόλια:

  1. Εσύ λες δεν τρώς και πολύ ψωμί στο φαγητό..εγώ δηλαδή που τρώω αν τα φτιάξω θα τα φάω μάλλον όλα μόνη μου..χεχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάσου ελιόψωμο δεν έτρωγα από έξω καθόλου, άκουγα ελιόψωμο και δυσανασχετούσα και σκέφτηκα να τα φτιάξω γιατί τα τρώει ο άντρας μου. Σκέφτηκα ότι θα ευχαριστηθεί ο άντρας μου και εγώ δεν θα φάω, επομένως μικρότερη πρόσληψη θερμίδων. Το κακό είναι ότι δεν μπορώ να προσφέρω κάτι που φτιάχνω χωρίς να το δοκιμάσω, δοκίμασα και έφαγα συνολικά 4, ευτυχώς τα περισσότερα τα πήρε στην δουλειά του. Άσε αστόχησα, δυο στα δυο...Τώρα για σένα Βέρα δεν ξέρω, αν τρως και πολύ ψωμί, σου αρέσουν και τα ελιόψωμα, τι να σου πω... Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Εμείς πάλι δεν αγοράζουμε καν ψωμί, εδώ στο σπίτι, δεν είμαστε και πολύ του ψωμιού! Φτιάχνω εγώ μόνο αν είναι κανένα φαγητό που του χρειάζεται και, φτιάχνω και την Μ. εβδομάδα!!! Τρελαίνομαι για το ψωμί της 1 μέρας, μετά δεν το θέλω και γι αυτό και δεν παιρνουμε... αχαχαχαχαχαχαχα
    Τα ελιοψωμάκια σου, τέλεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελένη, και εγώ με το ψωμί ευτυχώς δεν έχω σχέσεις εξάρτησης, μόνο στο φρέσκο και στο σπιτικό δεν μπορώ να αντισταθώ, αλλά τρώει και ο άντρας και ο γιος μου και να δεν φτιάξουμε, αγοράζουμε … Πάντως τα ελιόψωμα και την δεύτερη ημέρα ήταν πολύ νόστιμα και αφράτα. Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Έλενά μου είναι τέλεια και πολύ φουσκώτα!!!Και γω δε πολυτρώω ψωμί αλλά σε κάτι τέτοιο σίγουρα δε λέω όχι και ιδιαίτερα ότι έχει σχέση με σπιτικό ψωμί!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά φαίνονται πεντανόστιμα!!!Λατρεύω το ελιόψωμο,τυρόψωμο...!!!Επίσης θα είναι και τέλειο κολατσιό για τα παιδιά στο σχολείο!!!Θα τα τιμήσω σίγουρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ ‘Ελενα. Ψωμάκια με φέτα αν θέλεις να δοκιμάσεις σου προτείνω την συνταγή της blogοφίλης μου Ερμιόνης http://theonewithallthetastes.blogspot.com/2012/03/blog-post_30.html, τα έχω φτιάξει και είναι πολύ νόστιμα. Παράληψή μου, έχεις απόλυτο δίκιο ότι είναι τέλειο κολατσιό και θα προσθέσω εγώ υγιεινό για τα παιδιά στο σχολείο, δεν πάμε ακόμα σχολείο και δεν το σκέφτηκα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Πολύ λαχταριστά τα ψωμάκια σου και πολύ ωραία η ιδέα σου να τα βάλεις στο μαφινοταψί! Γεια στα χέρια σου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία, η ιδέα τα τα βάλω σε μαφινοταψί δεν ήταν δική μου την είχα δει σε μια ανάρτηση της Ερμιόνης από το blog «Τhe one with all the tastes» (http://theonewithallthetastes.blogspot.com/2012/03/blog-post_30.html) που είχε φτιάξει ψωμάκια με φέτα και μου άρεσε πολύ σαν ιδέα και την εφάρμοσα και εγώ. Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Nα 'σαι καλά αυτές τις μέρες θα μας χρειαστούν.Δώσε μας συνταγή και για ελιόψωμο.Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ ‘Αννα, αν θέλεις να φτιάξεις ελιόψωμο μπορεί να χρησιμοποιήσεις τη ίδια συνταγή αλλά αντί να τα πλάσεις σε ατομικά ελιοψωμάκια, πλάσε δυο φραντζόλες ή βάλτο σε αντικολλητική φόρμα. Η συνταγή είναι η ίδια το σχήμα αλλάζει. Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Εγώ πάλι είμαι πολύ ψωμού.Μπορώ να φάω μόνο ψωμί για μεσημεριανό. Τέλεια τα ψωμάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Κατερίνα, εγώ πάλι σκέτο ψωμί δεν μπορώ να φάω για μεσημεριανό, μη σου πω ότι σπάνια συνοδεύω τα πιάτα μου με ψωμί. Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Όμορφα φουσκωτά και ακαταμάχητα.
    Με γεύσεις μεσογειακές, όπως ρίγανη, λάδι και ελιά θα είναι αρωματικά και πεντανόστημα!

    Ευχαριστούμε για την πρόταση.
    Καλή Εβδομάδα.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ζαμπία, ναι είναι πολύ αρωματικά, διακρίνονται περισσότερο η γεύση των ελιών και της ρίγανης. Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Απλά και εύκολα, είναι σαν κεϊκάκια με σταφίδες στην όψη, χε χε!
    Μυρωδικά, ελαιόλαδο κι ελιές νοστιμίζουν τα πάντα σχεδόν, πόσο μάλλον ψωμί από τα χεράκια μας!
    Καλή βδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Έλενά μου και καλή μεγάλη εβδομάδα να έχουμε!!
    Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το σπιτικό ψωμάκι! Τα δικά σου έγιναν πολύ αφράτα και αξιοζήλευτα, μπράβο σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραίο σχήμα έχουν τα ψωμάκια σου Ελενα.
    Αμα είναι σπιτικό το ψωμί τρώγεται ευχάριστα.

    Καλή Μεγάλη Εβδομάδα

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μάριον, σίγουρα τρώγεται πολύ πιο εύκολα. Ότι ψωμί σπιτικό έχω φάει πάντα είναι πολύ πιο νόστιμο από του καλύτερου φούρνου. Φιλιά!

      Καλή Μεγάλη Εβδομάδα σε σένα και σε όλους!

      Διαγραφή
  12. Η συναγή μια χαρά γραμμένη και εύκολη. Τις ροδέλες ελιάς τις βάζετε απο την αρχή? ή στο 2ο ζύμωμα? Δεν το αναφέφέρετε σε κανένα σταδιο της εκτέλεσης. Επίσης αφου φουσκώσει η ζήμη την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει πριν ψήσουμε να υποθέσω έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασιλική σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου, δεν είχα παρατηρήσει ότι είχα ξεχάσει να αναφέρω την χρονική στιγμή που βάζω τις ελιές. Μετά το σχόλιο σου ενημέρωσα το κείμενο μου. Εγώ τις ελιές τις έβαλα στην αρχή με όλα τα υλικά. Όσον αφορά την δεύτερη σου ερώτηση αν αφήνουμε να ξεφουσκώσει η ζύμη, όχι δεν την αφήνουμε να ξεφουσκώσει, αλλά όπως είναι φουσκωμένη παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και την πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε στο σκεύος που θέλουμε να τα ψήσουμε (θήκες για μάφινς ή λαμαρίνα – ταψί).
      Αν έχεις κάποια άλλη ερώτηση, είμαι στην διάθεση σου να σου απαντήσω. Σου γράφω στον ενικό, διότι τον προτιμώ στην επικοινωνία και θα ήθελα σε επόμενο σχόλιο σου αν και εσένα σε κάνει να νιώθεις άνετα να μου γράφεις στον ενικό.
      Καλό μεσημέρι!!

      Διαγραφή