Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Πασχαλινά κουλούρια αμμωνίας

Η συνταγή αυτή είναι η συνταγή που ακολουθεί η μαμά μου κάθε χρόνο γα να φτιάξει τα πασχαλινά κουλούρια. Είναι πολύ νόστιμα και τα έχω συνδυάσει με το Πάσχα. Εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, να περάσετε πολύ πολύ όμορφα αυτές τις μέρες, ξέγνοιαστα, χαρούμενα, οικογενειακά, όπως ευχαριστεί το καθένα από εσάς! Θα τα πούμε πάλι μετά το Πάσχα. Πολλά Φιλιά σε όλους!!!!

Υλικά:
1 και 1/4 του κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να θέλει λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα)
7 αυγά
400 γρ. ζάχαρη
50 γρ. γάλα
250 γρ. βιτάμ
30 γρ. αμμωνία
3 ή 2 βανίλιες
1 αυγό για να αλείψουμε τα κουλούρια

Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα στην φωτιά και λιώνουμε το βιτάμ. Μόλις λιώσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Σε ένα μπολ, χτυπάμε την ζάχαρη και τα αυγά πολύ καλά, με το μίξερ ή με τον αυγοδάρτη. 
  3. Έπειτα ρίχνουμε το κρύο πλέον βιτάμ και τις βανίλιες στο μίγμα μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το μίξερ.
  4. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπρίκι. Μεταφέρουμε το μπρίκι πάνω από το μπολ και βάζουμε μέσα την αμμωνία και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι γρήγορα, διότι το γάλα ξεχειλίζει και χύνεται στο μπολ μας. Ρίχνουμε στο μπολ όσο γάλα και αμμωνία έχουν απομείνει στο μπρίκι.
  5. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Αν μας γίνει σκληρή η ζύμη την διορθώνουμε βρέχοντας τα χέρια μας με λίγο γάλα ή βιτάμ και ανακατεύουμε την ζύμη.
  6. Σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
  7. Μετά πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ή σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει.
  8. Σε ένα μπολ χτυπάμε ένα αυγό και με αυτό αλείφουμε ένα ένα τα κουλούρια πριν τα βάλουμε στο φούρνο.
  9. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 - 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Για περισσότερο χρώμα μπορούμε να τα αλείψουμε με κρόκο αντί με ολόκληρο το αυγό.
Blog Widget by LinkWithin

13 σχόλια:

  1. Και του χρόνου!!! Πολύ ωραία!!!!
    Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομολογώ πως δεν τα έχω φτιάξει ποτέ με αμμωνία τα πασχαλινά κουλούρια, πάντως η δική σου συνταγή "μυρίζει" σπιτική παράδοση!
    Όπως και αν τα φτιάξουμε, σημασία έχει να τα απολαύσουμε, καλά να περάσουμε όλοι, καλές γιορτές εύχομαι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή Ανάσταση Έλενα μου! Να περάσετε τέλεια! Πανέμορφα τα κουλουράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με αμμωνια τα φτιάχνει η μαμά μου κι εγώ.
    Αν δεν μυρίσει αμμωνία το σπίτι δεν καταλαβαινω Πάσχα.

    Πολυ ωραία σου έγιναν. Και του χρόνου νασαι καλά.

    Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μύρισε μανούλα.......Καλή Ανάσταση εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ όμορφα! Τα σχήματα τους φανταστικά και η μικρή πλεξιδίτσα/μινιατούρα μ΄αρέσει πολύ!
    Να είστε καλά μαμά και κόρη να μας φτιάξετε και του χρόνου!

    Πολλές ευχές για το Πάσχα, να περάσετε πανέμορφα!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελένη μου μοσχοβόλησαν και του χρόνου με υγεία!!!
    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
    Να περάσετε όμορφα!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ!!!ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!!!!
    ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΜΑ!!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ όμορφα και του χρόνου! Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν και καθυστερημένα ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Ευχαριστώ πολύ και την μαμά μου που μου τι έμαθε και την έφτιαξε. Πραγματικά μια συνταγή που μυρίζει μανούλα, παραδοσιακή πασχαλινή λιχουδιά για την οικογένεια μου!

    Να είστε καλά! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Hi, Nice post thanks for sharing. Would you please consider adding a link to my website on your page. Please email me back.

    Thanks!

    Angela
    angelabrooks741@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή