Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Κρητικός ντάκος … by me

Περιγραφή:
Λοιπόν σήμερα θα σας γράψω την δική μου εκδοχή για τον ντάκο.  Ο ντάκος είναι  ένα πολύ νόστιμο, υγιεινό γεύμα, που θυμίζει 100% Ελλάδα. Μου αρέσει τόσο πολύ που τον συνδυάζω ως σαλάτα με κάποιο άλλο φαγητό, αλλά και τον απολαμβάνω σαν ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. Λοιπόν όποτε το έφτιαχνα ψιλοβαριόμουν την διαδικασία να τρίψω στον τρίφτη την ντομάτα και την φέτα και μετά να πλύνω όλα τα πιατικά, τριφτές, κ.α. που μαζεύονταν, ώσπου .... βρήκα την λύση!!! Αντί να χρησιμοποιώ τον τρίφτη κόβω σε μικρά κομματάκια την ντομάτα και την φέτα, με αποτέλεσμα πιο γρήγορη διαδικασία παρασκευής του ντάκου, λιγότερη λάντζα και κατά την γνώμη μου ισάξια νοστιμιά. Η εκδοχή μου  είναι διαιτητική και αποτελεί ατομική μερίδα, αν σε κάποια-ον από εσάς φανεί μικρή η ποσότητα δεν έχετε παρά να αυξήσετε τις ποσότητες.

Υλικά:
20 - 30 γρ. κρητικά παξιμαδάκια κρίθινα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (μου αρέσουν περισσότερο τα μικρά παξιμαδάκια, αλλά αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο παξιμάδι, όπως στην κλασική συνταγή)
30 - 40 γρ. φέτα
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
5 - 6 μικρά ντοματίνια ή μια ντομάτα
λίγη ρίγανη

Εκτέλεση:
  1. Πλένουμε τα ντοματίνια ή την ντομάτα.
  2. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα παξιμαδάκια. Από πάνω κόβουμε τα ντοματίνια ή την ντομάτα σε μικρά κομμάτια.
  3. Προσθέτουμε από πάνω την φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια, το ελαιόλαδο και την ρίγανη.
  4. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Blog Widget by LinkWithin

26 σχόλια:

  1. Μύρισε καλοκαίρι!!! Άντε να ανοίξει ο καιρός να βγουν οι ωραίες ντοματούλες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H αγαπημένη μου σαλάτα και ένα από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα! Τον φτιάχνω όποτε δεν έχω μαγειρέψει, αλλά και για βραδινό όπως είπες κι εσύ! Και αυτή η εκδοχή είναι νοστιμότατη! Φιλάκια πολλά Έλενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη, εγώ τρελαίνομαι γενικά για σαλάτες και προτιμώ τέτοια πιάτα που μου δίνουν και απόλαυση στην γεύση, αλλά και λίγες θερμίδες. Φιλιά και καλό Σ/Κ.

      Διαγραφή
  3. Λατρεύουμε τον ντάκο! Κρίμα που αυτόν τον καιρό δεν είναι τόσο ωραίες οι ντομάτες για να τον ευχαριστηθούμε όπως πρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέρα, με το τέλος αυτού του μήνα αποχαιρετούμε το χειμώνα, έρχεται η άνοιξη και το καλοκαίρι και οι πιο νόστιμες ντομάτες. Φιλιά και καλό Σ/Κ.

      Διαγραφή
  4. μου αρέσει πολύ μα τον τρώω καλοκαιρι,μόνο τότε οι ντοματες εχουν νοστιμια και μπορω να τις φαω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Cook, σίγουρα από άποψη γεύσης και θα προσθέσω και εγώ και από άποψη θρεπτικής αξίας, οι ντομάτες τώρα υστερούν από τις ντομάτες του καλοκαιριού, αλλά όταν βρω ντομάτα που θα μου αρέσει στην λαϊκή αγορά ή τον μανάβη και την έχω λιγουρευτεί και επιθυμήσει θα αγοράσω και θα φάω ντομάτες …. Φιλιά και καλό Σ/Κ.

      Διαγραφή
  5. Τελεια φαινεται! Το καλοκαιρι ειναι συχνο πιατο στο τραπεζι μας και το φτιαχνουμε με παρομοιο τροπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπινίκη, η συχνότητα που φτιάχνουμε και εμείς τον ντάκο είναι αυξημένη κατά πάρα πολύ το καλοκαίρι. Φιλιά και καλό Σ/Κ.

      Διαγραφή
  6. Ο φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μοιρίσει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλειος!!!!!!!!!!!!!Λατρεύω!!!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι και σε ποιον δεν αρέσει? Άλλη μια "φτωχική" συνταγή γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και σούπερ μεσογειακή γεύση, όποια κι αν είναι η μέθοδος/παρουσίασή της!
    Μόνο πρόβλημα πως η ντομάτα η καλοκαιρινή δε συγκρίνεται με τις χειμωνιάτικες, σ' αυτό θα συμφωνήσω με την cook.
    Καλό Π/Σ/Κ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τhe Dark Chef συμφωνώ μαζί σου ότι δεν συγκρίνεται η ντομάτα του καλοκαιριού με του χειμώνα, ούτε από θέμα θρεπτικής αξίας, ούτε από θέμα νοστιμιάς, αλλά δεν την αποκλείω από το τραπέζι μου τον χειμώνα. Τρώμε ντομάτες σαφώς πολύ λιγότερες τον Χειμώνα. Φιλιά και καλό Σ/Κ.

      Διαγραφή
  9. Αχ,αχ, τι μου κάνεις και είμαι και κρητικιά και δε μπορώ ν'αντισταθώ! Ντάκο και φέτα έχω,αλλά χωρίς ντομάτα δε λέει!!!(καλά,εννοείται ότι ποτέ δεν καθόμουν να τρίβω τη ντομάτα και τη φέτα,αυτά είναι προσθήκες των εστιατορίων για να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα Δέσποινα ο ντάκος θέλει την ντομάτα του!!!!Φιλιά και καλό Σ/Κ!!!

      Διαγραφή
  10. Αγαπω πολυ το ντακο!!!Να εισαι καλα γλυκια μου!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και σε εμένα αρέσει πάρα πολύ. Φιλιά Katrina!!!Να είσαι και εσύ καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πόσο τον λατρεύω τον ντάκο...μικρή τον έτρωγα απίστευτα πολύ (και ακόμα δηλαδή) όταν πηγαίναμε τα καλοκαίρια στην Κρήτη στην γιαγιά και στον παππού!! πολύ ωραία η version σου!!
    Πέρνα μια βόλτα απ' τα μέρη μου...σου έχω κάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ ELLIExirium και για τα λόγια σου και για το βραβείο. Φιλιά!

      Διαγραφή