Περιγραφή:
Λοιπόν σήμερα θα σας γράψω την δική μου εκδοχή για τον ντάκο. Ο ντάκος είναι ένα πολύ νόστιμο, υγιεινό γεύμα, που θυμίζει 100% Ελλάδα. Μου αρέσει τόσο πολύ που τον συνδυάζω ως σαλάτα με κάποιο άλλο φαγητό, αλλά και τον απολαμβάνω σαν ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. Λοιπόν όποτε το έφτιαχνα ψιλοβαριόμουν την διαδικασία να τρίψω στον τρίφτη την ντομάτα και την φέτα και μετά να πλύνω όλα τα πιατικά, τριφτές, κ.α. που μαζεύονταν, ώσπου .... βρήκα την λύση!!! Αντί να χρησιμοποιώ τον τρίφτη κόβω σε μικρά κομματάκια την ντομάτα και την φέτα, με αποτέλεσμα πιο γρήγορη διαδικασία παρασκευής του ντάκου, λιγότερη λάντζα και κατά την γνώμη μου ισάξια νοστιμιά. Η εκδοχή μου είναι διαιτητική και αποτελεί ατομική μερίδα, αν σε κάποια-ον από εσάς φανεί μικρή η ποσότητα δεν έχετε παρά να αυξήσετε τις ποσότητες.
Υλικά:
20 - 30 γρ. κρητικά παξιμαδάκια κρίθινα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (μου αρέσουν περισσότερο τα μικρά παξιμαδάκια, αλλά αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο παξιμάδι, όπως στην κλασική συνταγή)
30 - 40 γρ. φέτα
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
5 - 6 μικρά ντοματίνια ή μια ντομάτα
λίγη ρίγανη
Εκτέλεση:
Λοιπόν σήμερα θα σας γράψω την δική μου εκδοχή για τον ντάκο. Ο ντάκος είναι ένα πολύ νόστιμο, υγιεινό γεύμα, που θυμίζει 100% Ελλάδα. Μου αρέσει τόσο πολύ που τον συνδυάζω ως σαλάτα με κάποιο άλλο φαγητό, αλλά και τον απολαμβάνω σαν ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. Λοιπόν όποτε το έφτιαχνα ψιλοβαριόμουν την διαδικασία να τρίψω στον τρίφτη την ντομάτα και την φέτα και μετά να πλύνω όλα τα πιατικά, τριφτές, κ.α. που μαζεύονταν, ώσπου .... βρήκα την λύση!!! Αντί να χρησιμοποιώ τον τρίφτη κόβω σε μικρά κομματάκια την ντομάτα και την φέτα, με αποτέλεσμα πιο γρήγορη διαδικασία παρασκευής του ντάκου, λιγότερη λάντζα και κατά την γνώμη μου ισάξια νοστιμιά. Η εκδοχή μου είναι διαιτητική και αποτελεί ατομική μερίδα, αν σε κάποια-ον από εσάς φανεί μικρή η ποσότητα δεν έχετε παρά να αυξήσετε τις ποσότητες.
Υλικά:
20 - 30 γρ. κρητικά παξιμαδάκια κρίθινα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (μου αρέσουν περισσότερο τα μικρά παξιμαδάκια, αλλά αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο παξιμάδι, όπως στην κλασική συνταγή)
30 - 40 γρ. φέτα
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
5 - 6 μικρά ντοματίνια ή μια ντομάτα
λίγη ρίγανη
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τα ντοματίνια ή την ντομάτα.
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα παξιμαδάκια. Από πάνω κόβουμε τα ντοματίνια ή την ντομάτα σε μικρά κομμάτια.
- Προσθέτουμε από πάνω την φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια, το ελαιόλαδο και την ρίγανη.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Μύρισε καλοκαίρι!!! Άντε να ανοίξει ο καιρός να βγουν οι ωραίες ντοματούλες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήShowgirl μακάρι να φτιάξει ο καιρός....Φιλιά και καλό Σ/Κ.
ΔιαγραφήH αγαπημένη μου σαλάτα και ένα από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα! Τον φτιάχνω όποτε δεν έχω μαγειρέψει, αλλά και για βραδινό όπως είπες κι εσύ! Και αυτή η εκδοχή είναι νοστιμότατη! Φιλάκια πολλά Έλενα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρμιόνη, εγώ τρελαίνομαι γενικά για σαλάτες και προτιμώ τέτοια πιάτα που μου δίνουν και απόλαυση στην γεύση, αλλά και λίγες θερμίδες. Φιλιά και καλό Σ/Κ.
ΔιαγραφήΛατρεύουμε τον ντάκο! Κρίμα που αυτόν τον καιρό δεν είναι τόσο ωραίες οι ντομάτες για να τον ευχαριστηθούμε όπως πρέπει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέρα, με το τέλος αυτού του μήνα αποχαιρετούμε το χειμώνα, έρχεται η άνοιξη και το καλοκαίρι και οι πιο νόστιμες ντομάτες. Φιλιά και καλό Σ/Κ.
Διαγραφήμου αρέσει πολύ μα τον τρώω καλοκαιρι,μόνο τότε οι ντοματες εχουν νοστιμια και μπορω να τις φαω...
ΑπάντησηΔιαγραφήCook, σίγουρα από άποψη γεύσης και θα προσθέσω και εγώ και από άποψη θρεπτικής αξίας, οι ντομάτες τώρα υστερούν από τις ντομάτες του καλοκαιριού, αλλά όταν βρω ντομάτα που θα μου αρέσει στην λαϊκή αγορά ή τον μανάβη και την έχω λιγουρευτεί και επιθυμήσει θα αγοράσω και θα φάω ντομάτες …. Φιλιά και καλό Σ/Κ.
ΔιαγραφήΤελεια φαινεται! Το καλοκαιρι ειναι συχνο πιατο στο τραπεζι μας και το φτιαχνουμε με παρομοιο τροπο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπινίκη, η συχνότητα που φτιάχνουμε και εμείς τον ντάκο είναι αυξημένη κατά πάρα πολύ το καλοκαίρι. Φιλιά και καλό Σ/Κ.
ΔιαγραφήΟ φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μοιρίσει......
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε Κατερίνα να ανοίξει ο καιρός!!! Φιλιά και καλό Σ/Κ.
ΔιαγραφήΤέλειος!!!!!!!!!!!!!Λατρεύω!!!Καλό βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Ελένη!!! Φιλιά και καλό Σ/Κ.
ΔιαγραφήΝαι και σε ποιον δεν αρέσει? Άλλη μια "φτωχική" συνταγή γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και σούπερ μεσογειακή γεύση, όποια κι αν είναι η μέθοδος/παρουσίασή της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο πρόβλημα πως η ντομάτα η καλοκαιρινή δε συγκρίνεται με τις χειμωνιάτικες, σ' αυτό θα συμφωνήσω με την cook.
Καλό Π/Σ/Κ! :)
Τhe Dark Chef συμφωνώ μαζί σου ότι δεν συγκρίνεται η ντομάτα του καλοκαιριού με του χειμώνα, ούτε από θέμα θρεπτικής αξίας, ούτε από θέμα νοστιμιάς, αλλά δεν την αποκλείω από το τραπέζι μου τον χειμώνα. Τρώμε ντομάτες σαφώς πολύ λιγότερες τον Χειμώνα. Φιλιά και καλό Σ/Κ.
ΔιαγραφήΑχ,αχ, τι μου κάνεις και είμαι και κρητικιά και δε μπορώ ν'αντισταθώ! Ντάκο και φέτα έχω,αλλά χωρίς ντομάτα δε λέει!!!(καλά,εννοείται ότι ποτέ δεν καθόμουν να τρίβω τη ντομάτα και τη φέτα,αυτά είναι προσθήκες των εστιατορίων για να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα Δέσποινα ο ντάκος θέλει την ντομάτα του!!!!Φιλιά και καλό Σ/Κ!!!
ΔιαγραφήΑγαπω πολυ το ντακο!!!Να εισαι καλα γλυκια μου!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε εμένα αρέσει πάρα πολύ. Φιλιά Katrina!!!Να είσαι και εσύ καλά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχετε βραβειάκι να παραλάβετε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέρα σήμερα το είδα σε ευχαριστώ πολύ. Φιλιά!!
ΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ ο ντάκος με ντομάτα και φέτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω ότι αρέσει σε πάρα πολλούς Βάσω. Φιλιά!!
ΔιαγραφήΠόσο τον λατρεύω τον ντάκο...μικρή τον έτρωγα απίστευτα πολύ (και ακόμα δηλαδή) όταν πηγαίναμε τα καλοκαίρια στην Κρήτη στην γιαγιά και στον παππού!! πολύ ωραία η version σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρνα μια βόλτα απ' τα μέρη μου...σου έχω κάτι!
Σε ευχαριστώ πολύ ELLIExirium και για τα λόγια σου και για το βραβείο. Φιλιά!
Διαγραφή