Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Ζύμη για κρέπες

Περιγραφή:
Παρακάτω ακολουθεί η βασική συνταγή μου για κρέπες. Συγκεκριμένα, είναι συνταγή που την φτιάχνει ο άντρας μου, εγώ ασχολούμαι με την γέμιση. Εμείς την χρησιμοποιούμε, τόσο για  αλμυρές, όσο και  για γλυκές κρέπες. Οι κρέπες που φτιάχνουμε ακολουθώντας αυτήν την συνταγή είναι 10, σε τηγάνι με διάμετρο 25cm.

Υλικά:
500 ml γάλα ελαφρύ με 1,5% λιπαρά
1 αυγό
10 -12 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγη μαργαρίνη ή λάδι ή βούτυρο
αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  2. Σε ένα μπολ, βάζουμε το γάλα, το αυγό, λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε, με μίξερ ή σύρμα.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο να επιτύχουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε, δηλαδή, να έχει μια μέση πυκνότητα. Συγκεκριμένα, ο χυλός δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιός και ρευστός, ούτε πολύ πηκτός. 
  4. Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα στο ψυγείο.
  5. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε με ένα πινελάκι λίγη μαργαρίνη ή λάδι ή βούτυρο.(Μόνο πριν την πρώτη κρέπα.)
  6. Με μια κουτάλα ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα χυλού στο ζεστό τηγάνι, στο κέντρο του, περιστρέφοντάς το με γρήγορες κινήσεις ώστε να απλωθεί παντού. Η κρέπα δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ παχιά, ούτε πολύ λεπτή.
  7. Ψήνουμε την κρέπα, μέχρι να εμφανιστούν μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια της και να πάρει χρυσό χρώμα, έπειτα, την αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. 
  8. Την βγάζουμε από το τηγάνι και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες κρέπες.
  9. Αφού φτιάξουμε όλες τις κρέπες τις γεμίζουμε με ότι επιθυμούμε.
Λίγα μυστικά ακόμα:
  • Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις κρέπες ζεστές μέχρι να τις ψήσουμε όλες, μπορούμε να τοποθετούμε τις κρέπες που ετοιμάσαμε στο φούρνο στους 100οC.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε τις κρέπες και να τις βάλουμε στην κατάψυξη, τυλιγμένες  (ανά πόσες θα χρησιμοποιήσουμε την φορά) σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο, ώστε να έχουμε έτοιμες για όποτε τις θελήσουμε, αρκεί να τις αποψύξουμε, να τις γεμίσουμε με ότι επιθυμούμε και να τις ζεστάνουμε. Στην κατάψυξη διατηρούνται αρκετούς μήνες.
  • Ένας άλλος τρόπο συντήρησης τους στην κατάψυξη είναι να τις στοιβάξουμε την μια πάνω στην άλλη, παρεμβάλλοντας χαρτάκια από λαδόχαρτο ανάμεσά τους. Τέλος τις τυλίγουμε όλες γύρω γύρω με μεβράνη και τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος.
  •  Μπορούμε να της διατηρήσουμε στο ψυγείο μια εβδομάδα περίπου, αρκεί όπως είναι στοιβαγμένες η μια πάνω στην άλλη, να τις τυλίξουμε με μεμβράνη.
  •  Για γλυκές κρέπες, μπορούμε να προσθέσουμε 1 βανίλια, για άρωμα.

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Πένες με σάλτσα ντομάτας και φέτα

Περιγραφή:
Μια συνταγή για 3 - 4 άτομα. Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή, με υλικά που κάθε σπίτι έχει.

Υλικά:
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 πιπεριά κέρατο
2 κουταλιές της σούπας λάδι
250 γρ. χυμό ντομάτας
λίγη ζάχαρη
λίγο αλάτι (προαιρετικά )
ρίγανη
πιπέρι
2 κλαράκια φρέσκο βασιλικό
300 γρ. φέτα
300 γρ. πένες

Εκτέλεση:
  1. Κόβουμε σε μικρά κυβάκια την πιπεριά και σε μεγάλα κυβάκια την φέτα.
  2. Στο μπλέντερ λιώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, αφήνουμε να κάψει λίγο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, να σοταριστούν.
  4. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, λίγο νερό, την πιπεριά, λίγη ζάχαρη, λίγο αλάτι (στην ποσότητα του αλατιού πρέπει να προσέξουμε ή βάζουμε λίγο ή καθόλου για να μην γίνει πολύ αλμυρό λόγω της φέτας), ρίγανη, πιπέρι και 2 κλαράκια φρέσκο βασιλικό (ολόκληρα). Αφήνουμε να πάρει βράση και μετά προσθέτουμε 150 γρ. φέτα και ανακατεύουμε τακτικά.
  5. Αφήνουμε την σάλτσα να δέσει.
  6. Ταυτόχρονα βράζουμε τις πένες, σε νερό που έχουμε προσθέσει λίγο αλάτι.
  7. Όταν οι πένες μας είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε.
  8. Στην έτοιμη σάλτσα, αφαιρούμε τα κλαράκια βασιλικού και προσθέτουμε τις πένες και την υπόλοιπη φέτα και ανακατεύουμε καλά.
  9. Σερβίρουμε ζεστό, αλλά και κρύο που δοκίμασα μου άρεσε.

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Τα πρώτα μου βραβεία !!!

Γεια σας...
Σήμερα, όταν επισκέφτηκα το blog μου, με περίμενε μια απρόσμενη έκπληξη από την blogοφίλη μου Χαρά, δυο βραβεία:

Το πρώτο βραβείο είναι το : "Tell me about yourself award".
  

Και το δεύτερο είναι το: "One lovely blog award"

Πάντα όταν λαμβάνεις ένα βραβείο χαίρεσαι, αλλά η χαρά είναι πολύ μεγαλύτερη όταν είναι τα πρώτα σου βραβεία. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Χαρά από το "Κάντο μ'αγάπη", που μου έδωσες την χαρά και επέλεξες εμένα και το blog μου να μας τιμήσεις με τα δυο αυτά βραβεία. 

Εφόσον αποδέχτηκα και ευχαριστώ πολύ την φίλη Χαρά που με σκέφτηκε, με την σειρά μου θα πρέπει να αναφέρω 7 τυχαία πράγματα για τον εαυτό μου. 
  1. Κάποιες φορές μου είναι δύσκολο να επιλέξω ποια αγκαλιά προτιμώ περισσότερο, του άντρα μου ή του γιου μου...μάλλον επειδή και οι δυο με κάνουν πολύ χαρούμενη.  
  2. Συνήθως στις παρέες μου δεν μιλάω πολύ, αλλά ακούω ..., και έχω συνήθως σωστή κρίση για τους ανθρώπους.  
  3. Όταν λέω κάτι, θέλω να ισχύει και να το νιώθω απόλυτα, αλλιώς δεν το λέω καθόλου.  
  4. Είμαι πολύ πεισματάρα.
  5. Λατρεύω τα Χανιά, αν και δεν κατάγομαι από εκεί, βέβαια έχω ζήσει εκεί. Όταν τα επισκεφτήκαμε με τον άντρα μου, τα λάτρεψε και αυτός, τυχαίο (?) ... δεν νομίζω (!).  
  6. Μου αρέσουν τα ταξίδια και να φωτογραφίζω κάθε τόπο που πηγαίνω.
  7. Λατρεύω την σοκολάτα και τα παγωτά. 
Τώρα και εγώ με την σειρά μου θα πρέπει να δώσω το βραβείο αυτό σε άλλους 15 bloggers, τους οποίους θα πρέπει να ενημερώσω.Πιστεύω ότι το βραβείο αξίζει σε όλους που με μεράκι και αγάπη γράφουν σε κάποιο blog. Διάλεξα κάποια blogs που παρακολουθώ και δεν είχαν συμμετάσχει στο παιχνίδι αυτό: 
  1. Χειροποιητα κεριά
  2. Captain Cook
  3. Live The Life
  4. Μυρωδιές Και Νοστιμιές,
  5. Dina's Sweets,
  6. Being Always Hungry,  
  7. Μαγειρική (&) Τέχνη,
  8. Fotolabida 1,
  9. Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους
  10. Τα Λιλά Της Λίλα,
  11. H Μάνα Του ... Λόχου,
  12. ___Ricoko___,
  13. Xrysaki Blog*,
  14. Ladies Post!
  15. Para-kelsoscooks.
    Φιλιά!
    Καλό απόγευμα...

    Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

    Σουφλέ σοκολάτας

    Περιγραφή:
    Είναι ένα σουφλέ νόστιμο, με σοκολάτα που ρέει στο εσωτερικό του. Συνταγή για 6- 7 μερίδες

    Υλικά: 
    1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
    1 βανίλια
    125 γρ. κουβερτούρα
    85 γρ. σοκολάτα γάλακτος
    125 γρ. μαργαρίνη
    1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
    3 αυγά

    Εκτέλεση:
    1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σε αυτό την βανίλια και το μπέικιν πάουντερ.
    2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 7 ατομικά φαρμάκια.
    3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 270οC.
    4. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ή τηγάνι λιώνουμε την μαργαρίνη και την σοκολάτα, σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    5. Με το μίξερ ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα, μέχρι να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή.
    6. 'Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι - βανίλια - μπέικιν πάουντερ στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά.
    7. Μετά στο μείγμα μας ρίχνουμε το μείγμα με την σοκολάτα και την μαργαρίνη και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    8. Τέλος, αδειάζουμε το μείγμα μας στα φαρμάκια.
    9. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, έχουμε ήδη ανάψει τον φούρνο στους 270 βαθμούς (πάνω κάτω αντιστάσεις). Μόλις ο φούρνος φτάσει στην θερμοκρασία αυτή και σβήσει η λυχνία, σβήνουμε τον φούρνο και τοποθετούμε αμέσως (στον καυτό άλλα σβησμένο φούρνο) τα σουφλέ για 10 λεπτά, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου.
    10. Αφού περάσουν τα 10 -15 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο), βγάζουμε τα σουφλέ από τον φούρνο με προσοχή και το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.
    11. Μπορούμε να το πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη ή τρούφα σοκολάτας και να σερβίρουμε με παγωτό.
    Λίγα μυστικά ακόμα: 
    Μπορούμε αντί για 1 φλιτζάνι αλεύρι να βάλουμε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και 1/2 φλιτζάνι αλεσμένο φουντούκι ή αμύγδαλο.

    Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011

    Κέικ αλμυρό

    Περιγραφή:
    Μια καταπληκτική συνταγή για πρωινό με ένα ποτήρι γάλα, συνοδευτικό μιας μπύρας ή για το μπουφέ σε μια γιορτή.

    Υλικά:
    2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ)
    1 ντομάτα
    1 πιπεριά κέρατο
    150 γρ. φέτα
    150 γρ. κίτρινο τυρί ή αλλιώς 6-7 φέτες τυρί για τοστ
    150 γρ. πάριζα ή αλλιώς 7-8 φέτες
    3 αβγά
    1/2 κούπα καλαμποκέλαιο
    1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
    λίγο πιπέρι
    λίγη ζάχαρη
    λίγο βούτυρο ή λάδι και αλευρι για την φόρμα

    Εκτέλεση:
    1. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
    2. Αφαιρούμε από την πιπεριά και την ντομάτα τα σπόρια τους και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
    3. Σε ένα αντιπολιτικό τηγάνι, βάζουμε την πιπεριά και την ντομάτα σε κύβους, ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά που θα βγάλουν. Όταν τα κατεβάσουμε από την φωτιά, ρίχνουμε με την μύτη του κουταλιού του γλυκού λίγη ζάχαρη, λόγω της ντομάτας και ανακατεύουμε.
    4. Κόβουμε σε μικρά κυβάκια την φέτα, το κίτρινο τυρί και την πάριζα. 
    5. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα αβγά, το καλαμποκέλαιο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με το μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    6. Στην συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
    7. Στο τέλος, προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα μας την φέτα, το τυρί, την πάριζα, την ντομάτα και την πιπεριά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
    8. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια αντικολλητική φόρμα (χωρητικότητας 2 lt) ή τοποθετούμε λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα για το κέικ μας. Καλύπτει τα 2/3 της φόρμας.
    9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, σε πάνω- κάτω αντιστάσεις, για 50-60 λεπτά περίπου.
    10. Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε και το κόψουμε.

    Λίγα μυστικά ακόμα:
    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε αλλαντικό ή τυρί μας αρέσει. Για να μην στεγνώσει τις επόμενες ημέρες το φυλάμε σε πλαστική μεμβράνη.

    Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

    Σοκο... σοκο... σοκολατόπιτα


    Περιγραφή:
    Όποιος είναι λάτρης της σοκολάτας, της σοκολάτας σε μεγάλες δόσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει αυτήν την συνταγή.

    Υλικά:
    250 γρ. κουβερτούρα
    40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    75 γρ. ζάχαρη
    3 αυγά
    15 γρ. φουντούκια
    30 ml γάλα φρέσκο
    90 γρ μαργαρίνη
     
    Υλικά για την επικάλυψη:
    125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
    100 ml κρέμα γάλακτος

    Εκτέλεση:
    1. Αρχικά, φτιάχνουμε την επικάλυψη, ως εξής: Κόβουμε την σοκολάτα (125 γρ.) σε μικρά κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει μια βράση. Την αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε το μίγμα της επικάλυψης να κρυώσει 
    2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
    3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και αλέθουμε τα φουντούκια, σε σκόνη.
    4. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα (250 γρ.) και την λιώνουμε σε μπεν μαρί.
    5. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, την ζάχαρη, την μαργαρίνη, το γάλα, το αλεύρι και τα φουντούκια, με το μίξερ.
    6. Ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το μίξερ, προσθέτουμε σιγά σιγά την λιωμένη σοκολάτα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
    7. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι (διαμέτρου 20 - 23 εκατοστά, μέγεθος S6 γνωστής εταιρίας σκευών τροφίμων μιας χρήσης) και ρίχνουμε το μείγμα.
    8. Ψήνουμε την σοκολατόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12 λεπτά ακριβώς.
    9. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την περιχύνουμε με το μείγμα επικάλυψης.
    10. Αφήνουμε την σοκολατόπιτα να κρυώσει καλά, αν χρειαστεί την βάζουμε λίγο στο ψυγείο. Σερβίρουμε με παγωτό.