Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Πασχαλινές Λαμπάδες 2014



Γεια σας,

Πέρυσι σας είχα παρουσιάσει την πρώτη μου απόπειρα διακόσμησης πασχαλινών λαμπάδων.  Η ιδέα με είχε ενθουσιάσει και αποφάσισα να διακοσμήσω και φέτος τις λαμπάδες μας. Χάρηκα πολύ διότι αβίαστα συνέλαβα τις ιδέες και σε μίση ώρα είχα ολοκληρώσει το έργο μου. Είχα ήδη προμηθευτεί τα κεριά και το παιχνίδι που διάλεξε ο γιος μου μαζί με την νονά του. Άνοιξα λοιπόν ένα κουτί που μαζεύω κορδέλες και διάφορα μπιχλιμπίδια, βρήκα  σε  αυτό έναν αστερία (από κάποια βάπτιση), ένα κοκαλάκι-λουλούδι για τα μαλλιά (δικό μου που δεν θυμάμαι να το έχω χρησιμοποιήσει) και άρχισα να διακοσμώ τις λαμπάδες.


Μου άρεσε πολύ το αποτέλεσμα και ευτυχώς άρεσε και στους υπόλοιπους αποδέκτες, τον γιό μου και την νονά του. Σας παρουσιάζω λοιπόν τις φετινές μου δημιουργίες.






Εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Σοκολατάκια με ινδοκάρυδο και υποβρύχιο βανίλιας

Περιγραφή:

Η συνταγή αυτή απευθύνεται σε όσους αγαπούν την γεύση της σοκολάτας bounty και όχι μόνο. Απευθύνεται και σε αυτούς που θέλουν να απολαύσουν ένα πολύ νόστιμο γλυκάκι την περίοδο της νηστείας. Η συνταγή αυτή είναι προσαρμοσμένη σε συνταγή που μας έχει παρουσιάσει η Αθήνα Πάνου από το blog της “Sugar buzz” και από την στήλης της “Love to Cook”.

Η Αθήνα είναι μια πολύ ταλαντούχα food blogger, πολιτικός μηχανικός, συγγραφέας. Αν περιηγηθείτε στο blog της και στην στήλη της θα ανακαλύψετε πάρα πολλές νόστιμες συνταγές που θα θέλετε να φτιάξετε, άψογα παρουσιασμένες και φωτογραφισμένες. Επίσης, είναι συγγραφέας δυο βιβλίων από τις εκδόσεις Ψυχογιός, τα “Cupcakes” και “Cookies”.


Υλικά (για 25 τεμάχια):

300 γρ. υποβρύχιο βανίλιας
1 κ.γλ. εσάνς βανίλιας
120 γρ. ινδοκάρυδο
250 γρ. κουβερτούρα


Εκτέλεση: 

  1. Λιώνουμε σε μέτρια φωτιά το υποβρύχιο, σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει. 
  2. Μόλις λιώσει το αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε σε αυτό την εσάνς βανίλιας και το ινδοκάρυδο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  3. Στην φάση αυτή, το μείγμα φαίνεται δύσχρηστο, αλλά μόλις πάρουμε μια μικρή ποσότητα στα χέρια μας για να την πλάσουμε θα εκπλαγούμε από το πόσο εύκολα πλάθεται και παίρνει σχήμα. Πλάθουμε σε μπαλάκια ή μπαστουνάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. 
  4. Αφού πλάσουμε όλο το μείγμα, βάζουμε τα μπαλάκια ή μπαστουνάκια με ινδοκάρυδο και υποβρύχιο για μισή ώρα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να σφίξουν.
  5.  Πριν τα βγάλουμε από το ψυγείο, τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια την κουβερτούρα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί.
  6.  Ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Όταν λιώσει την βγάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, ανακατεύοντας την ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  7. Έπειτα τοποθετούμε μέσα στην λιωμένη σοκολάτα τα μπαλάκια ή μπαστουνάκια από ινδοκάρυδο και υποβρύχιο και με την βοήθεια δυο πιρουνιών, προσπαθούμε να τα καλύψουμε με την σοκολάτα. 
  8. Έπειτα τα βάζουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η σοκολάτα. 
  9. Τέλος, τα βγάζουμε και τα διατηρούμε έκτος ψυγείου, ώστε να μην είναι πολύ σκληρά. 

Λίγα μυστικά ακόμα:

Για την επιτυχία της συνταγής αυτής πρέπει να επιλέξουμε ένα υποβρύχιο βανίλιας που να μην είναι πολύ σκληρό. Η υφή διαφέρει από εταιρία σε εταιρία. Όσο πιο σκληρό είναι το υποβρύχιο εξαρχής τόσο πιο σκληρά θα είναι τα σοκολατάκια μας. Έχω φτιάξει την συνταγή με υποβρύχιο από δυο διαφορετικές εταιρίες  και περισοτερο ικαοποιημένη από την υφή ήμουν από το υποβρύχιο βανίλιας cultura mediterra.

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Cupcakes με αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι και σταγόνες σοκολάτας

Γεια σας, 

Εδώ και πολύ καιρό σκεφτόμουν να πειραματιστώ φτιάχνοντας ένα κέικ πιο υγιεινό. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω ένα κέικ χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής αλέσεως, καστανή ζάχαρη, μέλι, κανέλα. Για να γίνει αποδεκτό και από τον μικρό της παρέας, πρόσθεσα «σοκολατομπαλάκια» όπως ο γιος μου λέει τις σταγόνες σοκολάτας. Είχα σκεφτεί να αντικαταστήσω την μαργαρίνη/ το βούτυρο με λάδι, αλλά δεν ήθελα να ρισκάρω πολύ. Ευτυχώς, το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και απέσπασε θετικές κριτικές τόσο από τον μικρό μας όσο και από εμάς. Άλλη μια αναζήτηση για ένα υγιεινό κολατσιό στο σχολείο, απέδωσε μια συνταγή εύκολη, γρήγορη και νόστιμη. Για χάρη της φωτογράφισης για το blog τα άλειψα με λιγοστή μερέντα και τα πασπάλισα με τρούφα, αν και δεν χρειάζεται μια τέτοια προσθήκη. 

Υλικά (για 12 cupcakes):
130 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
40 γρ. καστανή ζάχαρη
60 γρ. μέλι
65 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
110 γρ. γάλα
1 αυγό
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος

Εκτέλεση: 
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι. 
  3. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, βανίλια, κανέλα, ζάχαρη). 
  4. Λιώνουμε σε ένα μπρίκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων την μαργαρίνη ή το βούτυρο. Δεν το θέλουμε καυτό. 
  5. Στο μπολ με τα στερεά υλικά, προσθέτουμε την λιωμένη μαργαρίνη, το μέλι, το γάλα, το αυγό και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  6. Τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε.
  7. Μοιράζουμε το μείγμα στις χάρτινες ή από σιλικόνη θήκες και τις τοποθετούμε στο ταψάκι για μάφιν.
  8. Ψήνουμε για 20 – 22 λεπτά περίπου.
Παραλλαγή: 
Κατά την γνώμη μου, σε αυτήν την συνταγή ταιριάζει πολύ να προσθέσουμε λίγο καρύδι.



Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Οι ευχές μου για το 2014!!!!



Αποχαιρετώ το 2013, με μια τελευταία ανάρτηση με τις ευχές μου για το 2014 και την βασιλόπιτα μου για φέτος. (Αν θέλετε να βρείτε την συνταγή, ανατρέξτε εδώ, με την διαφορά ότι η διακόσμηση έγινε με λευκή σοκολάτα και τα σοκολατάκια με ένα μείγμα σοκολάτας γάλακτος και πραλίνας.)


Εύχομαι σε όλους να έχουν μια καλή και δημιουργική χρονιά!!! Ελπίζω το 2014 να φέρει περισσότερο γέλιο, ευτυχία, επιτυχία, υγεία και τύχη σε όλους!!!! Μακάρι το 2014 όλοι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, λιγότερο εγωιστές και περισσότερο καλοπροαίρετοι!!!!


Καλά να περάσουμε όλοι!!!!!!!!!

Ελένη

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Σοκολατάκια με φουντούκι και μερέντα (2 συνταγές)

Αν σας αρέσουν τα σοκολατάκια γνωστής εταιρίας, συνυφασμένα με των περισσοτέρων τις παιδικές αναμνήσεις, αυτά που αποκλείεται να μην έχετε δοκιμάσει, αυτά με το πράσινο περιτύλιγμα, πιστεύω η συνταγή αυτή θα σας ενθουσιάσει. Ο λόγος είναι ότι οι συνταγές που σας παρουσιάζω σήμερα πλησιάζουν πολύ την γεύση αυτών των σοκολατακίων. 

Την πρώτη συνταγή που θα σας παρουσιάσω, την είχα εντοπίσει πριν 3 περίπου χρόνια στο διαδίκτυο και την είχα φτιάξει. Δεν θυμάμαι δυστυχώς την πηγή. Αν και την ξαναέψαξα πρόσφατα βάσει των υλικών, δεν την βρήκα. Ευτυχώς την είχα κρατήσει σε ένα αρχείο word και πριν λίγο καιρό την θυμήθηκα, όχι ότι την είχα ξεχάσει, μου την ζητούσαν να την ξαναφτιάξω και βρήκα την κατάλληλη ευκαιρία και την έφτιαξα…

Την δεύτερη συνταγή, την έκανα βασιζόμενη στην πρώτη, μια μέρα που στο σπίτι μου είχε περισσέψει σοκολάτα γάλακτος και στα ντουλάπια μου είχα μερέντα και φουντούκια. Σας παρουσιάζω και τις δυο εκδοχές, διότι και οι δυο μας άρεσαν ισάξια. Σας παροτρύνω να τις δοκιμάσετε, θα τις λατρέψετε…. 


Υλικά:

Υλικά 1ης συνταγής: 
200 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
μερέντα (την μικρή συσκευασία)
30 - 40 φουντούκια περίπου 

Υλικά 2ης συνταγής: 
400 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
μερέντα (την μικρή συσκευασία)
30 - 40 φουντούκια περίπου 


Εκτέλεση: 
  1. Λιώνουμε τις κουβερτούρες σε μπεν μαρί.
  2. Όταν λιώσουν οι κουβερτούρες, προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε. (Στην δεύτερη συνταγή, δεν προσθέτουμε απολύτως τίποτα, αποσύρουμε από την φωτιά μόλις λιώσει η σοκολάτα γάλακτος.)
  3. Αποσύρουμε από την φωτιά, όταν όλα τα υλικά ενσωματωθούν μεταξύ τους. (Για την πρώτη συνταγή.
  4. Γεμίζουμε περίπου μέχρι την μέση κάθε μια θήκη για σοκολατάκια με το σοκολατένιο μας μείγμα.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. (Αν οι θήκες μας είναι μικρές δεν είναι απαραίτητο.)
  6. Βουτάμε έναν ένα τα φουντούκια μέσα στην μερέντα, έτσι ώστε κάθε φουντούκι να επικαλυφτεί από μια μέτρια στρώση μερέντας. Καθένα από τα φουντούκια τα βάζουμε στις θήκες πάνω από την σοκολάτα.
  7. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα τις θήκες και αφήνουμε τα σοκολατάκια να κρυώσουν καλά. (το λιγότερο 1 – 1, 5 ώρα)
  8. Βγάζουμε τα έτοιμα σοκολατάκια από τις θήκες.

Λίγα μυστικά ακόμα: 
  • Αν δεν έχουμε θήκες για σοκολατάκια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παγοκύστες, ιδανικά από σιλικόνη.
  • Για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, μπορούμε, αφού κρυώσουν τα σοκολατάκια, να τα βουτήξουμε ένα ένα σε χλιαρή σοκολάτα και εν συνεχεία να τα γαρνίρουμε με τρούφα, τριμμένη σοκολάτα, τριμμένο φουντούκι ή ότι άλλο θέλουμε.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Μπισκότα βρώμης

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια παραλλαγή μιας συνταγής που μας είχε παρουσιάσει η Έρη από το blog "Captain Cook".  Η ‘Ερη έχει ένα πολύ προσεγμένο και πολύ καλά οργανωμένο blog, με νόστιμες συνταγές και πολύ όμορφες φωτογραφίες. Έχω φτιάξει αρκετές συνταγές που έχει προτείνει κατά καιρούς στο blog της, έχω υπόψη μου πολύ περισσότερες συνταγές που θα ήθελα να φτιάξω και έχω καταλήξει να φτιάχνω και να ξαναφτιάχνω τρεις συνταγές της συνεχώς. Μια από αυτές τις τρεις συνταγές θα σας παρουσιάσω σήμερα, και θα ήθελα πολύ να σας παρουσιάσω κάποια στιγμή και τις υπόλοιπες δυο. Ο λόγος που θα το κάνω είναι διότι αυτές οι συνταγές μου/μας άρεσαν πάρα πολύ γευστικά, είναι εύκολες στην παρασκευή και αξίζουν  να διαδοθούν και να ειπωθεί ότι φτιάχτηκαν και άρεσαν και από άλλους.

Η Έρη είναι μια ακόμη food blogger που μπορεί να μην την έχω γνωρίσει προσωπικά, αλλά την συμπαθώ πάρα πολύ, εκτιμώ πολύ την δουλειά της και την θαυμάζω. Μου αρέσει πολύ που δίνει πολλές συμβουλές τόσο στο κείμενο της όσο και στις απαντήσεις σε ερωτήματα αναγνωστών της. Γενικά, μου δίνει την εντύπωση ενός καλοπροαίρετου ανθρώπου, πρόθυμου να βοηθήσει τους αναγνώστες της, όταν το χρειαστούν. Για τους πολύ λίγους που δεν γνωρίζουν το blog της, παρακαλώ σπεύσατε εδώ και αφιερώστε χρόνο, πολύ χρόνο, διαβάζοντας συνταγές και φτιάξτε όσες ταιριάζουν στις γευστικές σας προτιμήσεις. 

Περιγραφή:
Τα μπισκότα που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι πολύ υγιεινά, καθότι περιέχουν λάδι, βρώμη, αλεύρι ολικής αλέσεως, καστανή ζάχαρη. Η γεύση τους είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ειδικά αν σας αρέσει η γεύση της κανέλας, που κυριαρχεί έναντι των υπολοίπων συστατικών, αν ακολουθήσετε της συνταγή που σας προτείνω παρακάτω. Θα τα χαρακτήριζα χορταστικά, αλλά και εθιστικά. Τι εννοώ με αυτό… Αν παραδείγματος χάριν πεινάτε λίγο, εκεί ανάμεσα στα γεύματα και θέλετε ένα σνακ για να ξεγελάσετε την πείνα σας, πιστεύω δυο μπισκότα αρκούν. Αλλά…. αν κάνετε το λάθος και βάλετε μπροστά σας όλο το βάζο με τα μπισκότα και όχι τα δυο μπισκοτάκια, θα δυσκολευτείτε να σταματήσετε, θα θέλετε να φάτε και να ξαναφάτε….. 

Κατά την γνώμη μου είναι πολύ καλύτερα εφόσον έχουν κρυώσει καλά, ιδανικά την επομένη ημέρα από την ημέρα παρασκευής τους. Εγώ  δίνω ένα ή δυο μπισκοτάκια σε συνδυασμό με κάποιο άλλο σνακ, κάποιες φορές στον γιο μου στο προνήπιo ή παίρνω μαζί μου σε βόλτες για να του δώσω αν ζητήσει κάτι γλυκό.
 
Υλικά:
80 γρ. φουντουκόψυχα
100 γρ. ή 1 κούπα (των 250ml)  νιφάδες βρώμης
150 γρ. ή 1 κούπα (των 250ml) αλεύρι ολικής αλέσεως
2 γρ. ή ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
8 γρ. ή 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
64 γρ. ή 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή
40 γρ. ή 2 κουταλιές της σούπας μέλι
125 ml ή ½ ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο (εγώ τα έχω φτιάξει μόνο με καλαμποκέλαιο)
1 αυγό
80 ml γάλα 1,5% λιπαρά
1 βανίλια
12 γρ. ή 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
100 γρ. δάκρυα σοκολάτας γάλακτος ή δάκρυα σοκολάτας κουβερτούρας

(Σημείωση: Οι αντιστοιχίες σε γραμμάρια, έγιναν βάσει των σκευών που χρησιμοποιώ εγώ στην κουζίνα μου!!!)

Εκτέλεση:
  1. Στο μούλτι αλέθουμε τα φουντούκια ελαφρώς, με σκοπό να έχουμε και λίγο μεγαλύτερα κομμάτια και προαιρετικά αλέθουμε την βρώμη να γίνει σκόνη (π.χ. εγώ την αλέθω). 
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σε αυτό το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη, το μέλι και το λάδι και τα ανακατεύουμε με το μίξερ. Προσθέτουμε σταδιακά το αυγό, το γάλα, την βανίλια και την κανέλα, ενώ ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το μίξερ για λίγο.
  4. Στην συνέχεια προσθέτουμε την βρώμη, τα φουντούκια, την σοκολάτα και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με το αλάτι και το μπέικιν και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας.
  5. Το αποτέλεσμα που θα έχουμε είναι μια κολλώδης ζύμη, την οποία σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.
  6. Αφού περάσει η μια ώρα, βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την πλάθουμε σε μπαλάκια (είτε με τα χέρια που τα έχουμε αλευρώσει ελαφρώς, είτε με ένα κουτάλι), τα πιέζουμε να πλατύνουν και τα βάζουμε στο ταψί που ήδη έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους.( Εγώ στην φάση αυτή ακολουθώ μια πιο χρονοβόρα διαδικασία, με σκοπό να φτιάξω γύρω στα 50 μπισκότα. Χωρίζω την ζύμη σε μπαλάκια που ζυγίζουν περίπου 15 - 16 γρ. το καθένα.) Η ζύμη κολλάει αρκετά στα χέρια, μην απογοητευτείτε με αυτό.
  7. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC σε πάνω – κάτω αντιστάσεις για 12-15 λεπτά. Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο να κρυώσουν λίγο και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα έως να κρυώσουν εντελώς.

Παραλλαγές:
  • Μπορούμε αντί για βανίλια, να βάλουμε ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή ξύσμα από μισό λεμόνι. Εγώ τα έχω φτιάξει και με ξύσμα πορτοκαλιού, η διαφορά που βρήκα στην γεύση είναι ότι βάζοντας ξύσμα πορτοκαλιού, η γεύση του πορτοκαλιού ήταν πολύ έντονη και υπερτερούσε της γεύσης κανέλας, που αγαπώ πολύ σαν γεύση. Προσωπικά μου άρεσε περισσότερο η εκδοχή με την βανίλια (χωρίς το ξύσμα  πορτοκαλιού) γιατί κυριαρχούσε η γεύση της κανέλας.
  • Μπορούμε αντί για 80 ml να βάλουμε χυμό από ένα πορτοκάλι. Αν δείτε την πρωτότυπη συνταγή, έχει χυμό και όχι γάλα. Εγώ τα έχω φτιάξει με γάλα, διότι όταν ήθελα να τα φτιάξω πρώτη φορά δεν ήταν η κατάλληλη εποχή για πορτοκάλια και δεν είχα. Έτσι διάβασα τα σχόλια κάτω από την συνταγή και είδα ότι η Έρη πρότεινε σε μια αναγνώστρια της αντί για χυμό να βάλει 80ml γάλα.
  • Αντί για φουντουκόψυχα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας μας, θεωρώ θα ταίριαζε το καρύδι και το αμύγδαλο.
  • Αν δεν έχουμε αλεύρι ολικής αλέσεως μπορούμε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Κατά την γνώμη μου είναι επίσης πολύ νόστιμα τα μπισκότα και χωρίς τα κομματάκια σοκολάτας, επομένως μπορούμε να τα παραλείψουμε.

Λίγα μυστικά για τα μπισκότα:
  • Όπως και με τα κέικ, έτσι και με τα μπισκότα για καλύτερο αποτέλεσμα, προτιμότερο είναι τα υλικά μας (πχ. αυγά, βούτυρο/μαργαρίνη, γάλα) να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός αν απαιτεί διαφορετικά η συνταγή.
  • Tα μπισκότα δεν θέλουν πολύ χτύπημα με το μίξερ, ενώ μπορούμε εύκολα να τα χτυπήσουμε με αυγοδάρτη. Συγκεκριμένα, όταν προσθέσουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά, δεν πρέπει να χτυπήσουμε ή να ζυμώσουμε το μείγμα μας πάρα πολύ, γιατί θα σφίξουν τα μπισκότα μας.
  • Κάθε ζύμη μπισκότων μπορεί να μπει στο ψυγείο για κάποια λεπτά για να σφίξει, ώστε να είναι πιο εύχρηστη.
  • Τα μπισκότα πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος και πάχος περίπου, για να ψηθούν στον  ίδιο χρόνο.
  • Ιδανικά βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στα ταψιά για να γλιτώσουμε επιπλέον βουτύρωμα του ταψιού, που ίσως οδηγήσει τα μπισκότα να απλώσουν πιο πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο χαρτί για όλες τις φουρνιές μπισκότων, απλά θα πρέπει  να απομακρύνουμε κάθε φορά τα ψίχουλα.
  • Πάντα ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο, εκτός αν απαιτεί διαφορετικά η συνταγή.
  • Τα ταψιά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν βάλουμε την επόμενη δόση μπισκότων, για τον λόγο αυτό, θα ήταν καλύτερο να έχουμε δυο ταψιά-λαμαρίνες. Μια εναλλακτική λύση είναι να γυρίσουμε ανάποδα τα ταψιά μας και να ψήσουμε εκεί τα μπισκότα, προσοχή όμως να αφήσουμε χώρο τριγύρω. Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζεται να έχουμε δυο ίδια ταψιά με χαμηλά τοιχώματα, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ταψιά που ήδη έχουμε, απλά, πρέπει να προσέξουμε τα μπισκότα να είναι πάντα στο ίδιο ύψος μέσα στο φούρνο. Το δοκίμασα την τελευταία φορά που έψησα μπισκότα και πέτυχε.
  • Κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά, για αυτό θα πρέπει να ελέγχουμε τα μπισκότα αν είναι έτοιμα, τουλάχιστον 2 λεπτά πριν τον ελάχιστο χρόνο ψησίματος  που δίνει η συνταγή. Αν μας αρέσουν τα μπισκότα να είναι μαλακά, τα βγάζουμε νωρίτερα, αν τα θέλουμε πιο τραγανά και σκληρά τα αφήνουμε λίγο παραπάνω. Εγώ πάντα την πρώτη φορά που φτιάχνω μια καινούρια συνταγή μπισκότων, χρησιμοποιώ το χρώμα ως ένδειξη αν θα τα βγάλω από τον φούρνο ή όχι.
  • Όταν βγάλουμε τα μπισκότα από τον φούρνο τα αφήνουμε πάνω στο ταψί για ένα λεπτό περίπου. (Όσο είναι πάνω στο ταψί και το ταψί είναι ζεστό τα μπισκότα συνεχίζουν να ψήνονται). Όταν ξεκολλούν από το χαρτί χωρίς να αφήνουν υπολείμματα, τα βγάζουμε προσεχτικά με το χέρι ή με μια σπάτουλα, τα τοποθετούμε προσεχτικά πάνω σε μια σχάρα, και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσουν εντελώς, με τον τρόπο αυτό γίνονται αφράτα και τραγανά και να δεν νοτίζουν.
  • Για να διατηρούνται πολύ τραγανά τα μπισκότα, όταν όλα τα μπισκότα κρυώσουν εντελώς, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Όταν προθερμανθεί ο φούρνος μας βάζουμε μέσα το ταψί με τα μπισκότα, σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα σε αυτόν για 1 ώρα ή και περισσότερο.
  • Αποθηκεύουμε τα μπισκότα όταν έχουν κρυώσει εντελώς, σε αεροστεγές βάζο για να διατηρούνται φρέσκα. Αν μαλακώσουν πολύ, τα βάζουμε πάλι στον φούρνο για λίγα λεπτά.
  • Μπορούμε να καταψύξουμε όλα τα είδη μπισκότων όταν αυτά είναι έτοιμα και έχουν κρυώσει εντελώς. Έτσι μπορούμε να τα διατηρήσουμε για τουλάχιστον ένα μήνα. Τα τοποθετούμε σε polybags ή σε κάποιο δοχείο και προσέχουμε να είναι πολύ καλά κλεισμένα, γιατί απορροφούν μυρωδιές. Ιδανικά βάζουμε διπλή συσκευασία και αναγράφουμε την ημερομηνία παρασκευής. Όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε, τα βγάζουμε από την κατάψυξη και τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Έχω διαβάσει ότι μπορούμε να τα βάλουμε σε φούρνο μικροκυμάτων για πολύ λίγα λεπτά αν βιαζόμαστε.