Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Σοκολατένια ατομικά γλυκάκια με ganache σοκολάτας και μπισκότα petit beurre


Γεια σας,

Πέρασα μια εβδομάδα που ήμουν άρρωστη, κρυωμένη και ακόμα δεν έχω συνέλθει πλήρως. Εκτός από αυτό, εχθές γιόρταζε ο γιος μου, ο Ορέστης, συνεπώς είχα και την προετοιμασία για την οικογενειακή γιορτή που διοργανώσαμε. Ευτυχώς, είχα ήδη αποφασίσει το μενού, μέρες τώρα. Εκτός από τα φαγητά που είχα αποφασίσει να φτιάξω και τα είχα ξαναφτιάξει, είχα αποφασίσει να φτιάξω ένα γλυκό που είχα δει σε μια τηλεοπτική  εκπομπή, πέρυσι, και την είχα στα υπόψιν μου, αλλά δυστυχώς δεν μου πέτυχε καθόλου. Το αποτέλεσμα ήταν Παρασκευή βράδυ, 9 - 10 η ώρα να πρέπει να σκεφτώ  τι άλλο γλυκό να φτιάξω, στο οποίο θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την ganache που είχα ήδη έτοιμη και προοριζόταν για την διακόσμηση του αποτυχημένου γλυκού που σας ανέφερα παραπάνω.

Τι να πω για την στενοχώρια μου εκείνη την στιγμή. Η ώρα ήταν περασμένη, τα μαγαζιά κλειστά, εκτός από τα ψιλικατζίδικα, και εγώ έχοντας μόνο τα υλικά για τα cupcakes που θα έστελνα στην δουλειά του άντρα μου (και τα οποία επίσης θα έφτιαχνα για πρώτη φορά και δεν ήξερα αν θα μου πετύχουν). Αρκετό το άγχος και η στενοχώρια μου από την αποτυχία του γλυκού, αλλά ευτυχώς είχα τον άντρα μου δίπλα μου να με «ηρεμεί» και να μου λέει ότι και από τα λάθη μαθαίνουμε. Έτσι αποφάσισα ότι θα φτιάξω τα cupcakes που είχα αποφασίσει να φτιάξω για να πάρει στην δουλειά του ο άντρας μου την Δευτέρα και μια ακόμη εκδοχή cupcakes, στην οποία θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σαν frosting την ganache που είχα ήδη έτοιμη και με την υπόλοιπη ganache αποφάσισα να φτιάξω το γλυκάκι, που σας παρουσιάζω σήμερα. Σκέφτηκα θα φτιάξω αυτά τα γλυκά και σε περίπτωση που δεν θα μου πετύχουν, θα κατέφευγα στην επόμενη εναλλακτική και σίγουρη λύση του ζαχαροπλαστείου της γειτονιάς.

Ευτυχώς τα γλυκάκια μου είχαν απόλυτη επιτυχία και πλέον είχα και κέρδος… μια συνταγή που δεν θα ξανακάνω ποτέ και τρεις νέες συνταγές πολύ επιτυχημένες, που τις συγκαταλέγω στις top συνταγές που έχω φτιάξει. Τα σχόλια όσων δοκίμασαν ήταν θετικά, και τα τρία γλυκάκια άρεσαν πολύ, απλά διαφοροποιόταν  η πρώτη προτίμηση  από άτομο σε άτομο. Βέβαια δεν υπήρχε ένα γλυκάκι από τα τρία, που δεν αποτέλεσε πρώτη προτίμηση κάποιου.

Σήμερα θα σας παρουσιάσω το γλυκάκι αυτό και τις επόμενες ημέρες θα σας παρουσιάσω και τις δυο εκδοχές των cupcakes  που έφτιαξα. Επίσης, ήθελα να σας πω ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγινε κάτι που μου έδωσε πολύ μεγάλη χαρά και για το οποίο ήθελα να σας γράψω, αλλά λόγω της ασθενείας μου, το καθυστέρησα. Για πρώτη φορά αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή σε giveaway και κέρδισα. Ήταν το giveaway που διοργάνωσε η Άρτεμις από το υπέροχο και πολύ ενδιαφέρον blog της «Wonderfoodland», για τα δυο χρόνια λειτουργίας του blog της. Ο λόγος που αποφάσισα να συμμετάσχω ήταν γιατί το δώρο ήταν πολύ πολύ ενδιαφέρον και ήταν κάτι που από καιρό σκεφτόμουν να το αποκτήσω και αν δεν το κέρδιζα, σίγουρα θα το αγόραζα. Το δώρο ήταν το βιβλίο «Cupcakes» της Αθηνάς, από το blog «SugarΒuzz», που επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός αυτή τη φορά, με εμπλουτισμένη ύλη και θα κυκλοφορήσει στις 15 Νοεμβρίου 2012. Όπως καταλαβαίνεται είμαι πολύ ενθουσιασμένη με το δώρο και περιμένω με ανυπομονησία την ώρα που θα το ξεφυλλίσω και θα φτιάξω συνταγές από αυτό και για αυτόν τον λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ την Άρτεμις.

Ήρθε η στιγμή που θα σας παρουσιάσω την συνταγή, που μπορεί να διαφοροποιηθεί και να εμπλουτιστεί ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις και τις διαθέσεις……


Υλικά:

1-2 πακέτα μπισκότα petit beurre (την επόμενη φορά θα βάλω μπισκότα petit beurre ολικής που μου αρέσουν πολύ σε συνδυασμό με την σοκολάτα)

Υλικά για την ganache σοκολάτας:
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
50 γρ. άχνη ζάχαρη
½  κουταλάκι του γλυκού καφέ στιγμής


Εκτέλεση συνταγής:
  1. Αρχικά φτιάχνουμε την γκανάζ σοκολάτας. Κόβουμε την σοκολάτα σε κομμάτια και την βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Βάζουμε την ζάχαρη, τον καφέ και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα  και ανακατεύουμε,  μέχρι να πάρει βράσει και τα ρίχνουμε στο μπολ που έχουμε την σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
  3. Αφήνουμε την γκανάζ εκτός ψυγείου, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
  4. Έπειτα βάζουμε σε ένα κορνέ την γκανάζ.
  5. Για να φτιάξουμε το γλυκό μας, βάζουμε σαν βάση ένα μπισκότο, με το κορνέ βάζουμε γκανάζ σοκολάτας από πάνω και ξαναβάζουμε ένα μπισκότο από πάνω και ξαναδιακοσμούμε με την γκανάζ σοκολάτας. Φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
  6. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει η σοκολάτα και απολαμβάνουμε την επόμενη ημέρα. Το γλυκάκι φαίνεται πολύ ωραίο όταν παγώσει η σοκολάτα.

Λίγα μυστικά ακόμα:
Επειδή πολλές συνταγές έχουν την κρέμα γάλακτος σε γραμμάρια αντί για ml. Έχω βρει την εξής αναλογία ζυγίζοντας 500ml κρεμά γάλακτος, τα οποία βρήκα ότι  αντιστοιχούν σε 485 γραμμάρια κρέμα γάλακτος.

Blog Widget by LinkWithin

6 σχόλια:

  1. Να χαίρεσαι τον μικρούλη σου Έλενα! Ότι καλύτερο εύχομαι!
    Με λίγη καλή διάθεση και φαντασία μπορεί τελικά να προκύψει κάτι πολύ καλό από κάτι που όδευε προς σίγουρη αποτυχία!
    Τα γλυκάκια σου αποτελούν φυσικά τρανό παράδειγμα!
    Αυτή η γκανάς φαίνεται τόσο μα τόσο λαχταριστή! Και τα έχεις διακοσμήσει πάρα πολύ όμορφα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, να είσαι καλά!! Πράγματα έχεις απόλυτο δίκιο ότι όλα μπορούν να γίνουν με καλή διάθεση και φαντασία. Η γκανάζ ήταν πάρα πολύ καλή σε γεύση και μαλακή στην ύφη. Συνήθως φτιάχνω γκανάζ χωρίς να προσθέσω ζάχαρη, στην συγκεκριμένη η προσθήκη ζάχαρης και λίγης ποσότητας καφέ, κατά την γνώμη μου ηρεμούσε την γεύση της πικρής σοκολάτας. Τον καφέ δεν τον καταλάβαινες καθόλου. Εγώ ήθελα να προσθέσω παραπάνω καφέ επειδή μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός σοκολάτα και καφέ, αλλά επειδή υπήρχε ένα άτομο που δεν τον μπορεί, έβαλα λιγότερη ποσότητα και το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό. Μου είπαν ότι έμοιαζε σαν κρέμα από ζαχαροπλαστείο και με χαροποίησε πολύ αυτό.
      Φιλιά και σε σένα!

      Διαγραφή
  2. sloyrp!!!τέλεια ειναι,θα τα εχω υπόψη μου για κεράσματα!(ο χρυσός κανόνας,σε μέρες γιορτής κάνουμε μόνο δοκιμασμένες συνταγές!)να τον χαίρεστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!! Είναι πολύ νόστιμα και εύκολα κεράσματα και ενώ όταν έβαζα από πάνω την γκανάζ η όψη δεν μου άρεσε πάρα πολύ, όταν πάγωσε στο ψυγείο σαν να άλλαξαν μορφή και από «πάπιες έγιναν κύκνοι»!!!
      Δίκιο έχεις με τον χρυσό κανόνα, αλλά δεν τον τηρώ… Μου αρέσουν πολύ τα γλυκά, έχω πολλά υπόψη μου που θέλω να δοκιμάσω ή να ξαναφτιάξω και πολλές φορές χρησιμοποιώ τις γιορτές και πειραματίζομαι. Και ευτυχώς είμαι τυχερή, γιατί για δεύτερη φορά την παθαίνω σε γιορτή (η πρώτη ήταν πέρυσι πάλι στην γιορτή του γιού μου, συμπέρασμα του χρόνου στην συγκεκριμένη γιορτή θα είμαι πιο προσεκτική)… Απλά από εδώ και στο εξής θα έχω μια δοκιμασμένη συνταγή standby….
      Πολλά φιλιά!!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Δεν το κάνω επίτηδες… αν σκεφτείς ότι εγώ είμαι ο πρώτος αποδέκτης της γεύσης, των θερμίδων και ότι συνεπάγεται η εκτέλεση μια συνταγής!!!! : )Φιλιά!!

      Διαγραφή