Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πανεύκολη βασική συνταγή για cupcakes με άρωμα βανίλιας και δυο εκδοχές της

Γεια σας,
Σήμερα θα σας παρουσιάσω ξανά γλυκό, ξανά cupcakes, ξανά συνταγή προσαρμοσμένη σε συνταγή της Liz, από το blog «Φτιάχνοντας τοcupcakes.gr», η οποία όπως αναφέρει η Liz είναι από το βιβλίο «The Dairy Book of Home Cookery». Η συνταγή είναι βασική συνταγή για cupcakes με άρωμα βανίλιας, με την οποία με διαφορετικές κρέμες επικάλυψης ή με λίγη φαντασία, μπορούμε να φτιάξουμε άπειρες εκδοχές cupcakes. Ήδη εγώ σας παρουσιάζω δυο διαφορετικές εκδοχές, σήμερα.
Η μια εκδοχή είναι επηρεασμένη από την χθεσινή μου ανάρτηση, είναι δηλαδή cupcakes με μπισκότα oreo, αλλά με κέικ βανίλιας. Στην δεύτερη συνταγή χρησιμοποιώ σαν επικάλυψη την ganache που σας είχα παρουσιάσει στα σοκολατένια ατομικά γλυκάκια με ganache σοκολάτας και μπισκότα petit beurre. Και οι δυο εκδοχές άρεσαν πολύ, αλλά ξεχώρισε αυτή με την ganache, διότι συνδύαζε την σοκολάτα με το αφράτο και μυρωδάτο κέικ. Στο κέικ ξεχωρίζει η μυρωδάτη γεύση του βουτύρου. Εμένα το μόνο που με χάλασε (όπως και τους περισσοτέρους) στα σημερινά cupcakes με τα oreo, ήταν ότι αυτήν την φορά επέλεξα να φτιάξω την διπλάσια ποσότητα κρέμας για την επικάλυψη, σε σχέση με τα cupcakes με κακάο και oreo. Και επειδή όπως σας έχω αναφέρει ξανά δεν είμαι λάτρης της σαντιγύς, η παραπανίσια ποσότητα που διακοσμούσε τα cupcakes, με ξένιζε. Άλλη φορά που θα τα ξαναφτιάξω, θα φτιάξω την μισή ποσότητα, όπως στα cupcakesμε κακάο και oreo, που σας παρουσίασα εχθές.

Βασική συνταγή για cupcakes με άρωμα βανίλιας

Υλικά (για 12 cupcakes):
100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. βούτυρο
100 γρ.  ζάχαρη
2 αυγά
1 βανίλια
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, σε αντιστάσεις, αλλιώς στους 170°C με αέρα.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  3. Στο μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα μας να γίνει κρεμώδες.
  4. Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, με μια κουταλιά της σούπας αλεύρι, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το μίξερ τα υλικά.
  5. Σταματάμε να χτυπάμε με το μίξερ τα υλικά και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι ή την μαρίζ.
  6. Μοιράζουμε προσεκτικά το μείγμα μας στις θήκες της φόρμας για muffins ή cupcakes.
  7. Ψήνουμε για 14-18 λεπτά περίπου,  ανάλογα με το φούρνο μας. Με την οδοντογλυφίδα μπορούμε να δούμε πότε είναι ψημένα. (Η συμβουλή της Liz είναι να μην ξεπεράσουμε τα 18 λεπτά ψησίματος των cupcakes, με αποτέλεσμα να μην τα παραψήσουμε. Αναφέρει ότι από τη στιγμή που θα τα βγάλουμε από το φούρνο θα συνεχίσουν να ψήνονται για περίπου 1' ακόμη έτσι κι αλλιώς.)
  8. Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  9. Αφού κρυώσουν καλά τα βγάζουμε από τις θήκες της φόρμας και τα διακοσμούμε όπως επιθυμούμε.
 

  

Κρέμα επικάλυψης με σαντιγύ και τριμμένα μπισκότα Oreo

Υλικά:
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
10 μπισκότα Oreo mini περίπου

Εκτέλεση:
  1. Στο πολυμίξερ, βάζουμε ολόκληρα τα μπισκότα και τα αλέθουμε, μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγύ. Στην σαντιγύ προσθέτουμε τα τριμμένα σε σκόνη μπισκότα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν με την κρέμα.
  3. Με ένα κορνέ ή ένα μαχαίρι διακοσμούμε τα cupcakes με την κρέμα.

Κρέμα επικάλυψης ganache σοκολάτας

Υλικά:
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
50 γρ. άχνη ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού καφέ στιγμής

Εκτέλεση:
  1. Κόβουμε την σοκολάτα σε κομμάτια και την βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Βάζουμε την ζάχαρη, τον καφέ και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα  και ανακατεύουμε,  μέχρι να πάρει βράσει και τα ρίχνουμε στο μπολ που έχουμε την σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
  3. Αφήνουμε την γκανάζ εκτός ψυγείου, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
  4. Έπειτα βάζουμε σε ένα κορνέ την γκανάζ ή με ένα μαχαίρι διακοσμούμε τα cupcakes με την γκανάζ.


Σημείωση: Επειδή η φόρμα που έχω για muffins ή cupcakes, είναι πιο στενή και έχει περισσότερο ύψος από τις συνηθισμένες, για τον λόγο αυτό και τα cupcakes που φτιάχνω έχουν την συγκεκριμένη μορφή.

Καλό απόγευμα!!!!

Blog Widget by LinkWithin

23 σχόλια:

  1. Είναι εντυπωσιακό το πόσο αφράτα και φουσκωτά έγιναν τα κεκάκια σου Έλενα! Πολύ πετυχημένη συνταγή για ένα γλυκάκι που καμιά φορά μπορεί να μας «κρεμάσει»!
    Οι δύο επικαλύψεις είναι εξίσου λαχταριστές αν και έχω μια μικρηηηή προτίμηση στη σοκολατένια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερμιόνη, πράγματι έγιναν πολύ αφράτα. Και εγώ ψηφίζω την σοκολατένια επικάλυψη, αν και η δεύτερη με την σαντιγύ με εντυπωσίασε (για σαντιγύ) αλλά σε μικρή ποσοστά. Τα μπισκότα ηρεμούν την έντονη γεύση της σαντιγύς . Εγώ ήδη τα έχω φανταστεί και με άλλες επικαλύψεις, κάποια στιγμή θα ήθελα να δοκιμάσω και κάποια βουτυρόκρεμα αν και ανησυχώ αν θα μου αρέσει σίγουρα, αλλά ήδη σκέφτομαι πόσο θα ταιριάζει επίσης με πραλίνα φουντουκιού από πάνω. Πάντως η βάση του κέικ και αυτή και η χθεσινή με το κακάο θεωρώ ότι είναι πολύ καλές…. Φιλιά και καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ εντυπωσιακά!
    Από γεύση δεν αμφιβάλλω και από εμφάνιση τέλεια! Η σοκολατένια ganache το στόλισε πολύ όμορφα και του πρόσθεσε νοστιμιά!

    Το έχω κι εγώ αυτό το βιβλίο. Καλά που μου το θύμισες να του ρίξω καμιά ματιά...Είναι ένα κλασικό είδος "Τσελεμεντέ" με σκληρό εξώφυλλο και παλαιϊκό ύφος.
    Θα κάνω κάποια συνταγή και θα φωτογραφίσω και το βιβλίο! :)

    Καλό βράδυ Έλενα.
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ζαμπια για τα καλά σου λόγια και από γεύση είναι τέλεια, εγώ πάντως έχω ξετρελαθεί και όσοι τα δοκίμασαν!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Πάρα πολύ ωραία και αφράτα!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία και τα δύο! Λαχταριστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ όμορφα cupcakes! Μου αρέσουν πάρα πολύ και οι 2 επικαλύψεις. Δεν ξέρω αν θα τα βγάλω τόσο όμορφα, θα το προσπαθήσω πάντως!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Selcouth πιστεύω ότι αξίζει να τα φτιάξεις και όσο για την εμφάνιση και εγώ με το κορνέ είμαστε σε πολύ αρχικά στάδια γνωριμίας, δυο τρεις φορές το έχω χρησιμοποιήσει και ακόμα δεν μπορώ να πω ότι το έχω!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχα τα cupcakes έλενα μου, δεν ήξερα και το blog Pου αναφέρεις.
    Φιλιά πολλά, καλή συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελενα μου ευχαριστούμε πολύ, σίγουρα θα δοκιμαστούν και κριτής θα είναι η κόρη μου!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόνια, είναι πράγματι πολύ νόστιμη η συνταγή, για τον λόγο αυτό πήρα την απόφαση να την «αναδημοσιεύσω» με λίγες δικές μου παρεμβάσεις. Αν την φτιάξεις περιμένω και τα δικά σου σχόλια, πάντα θέλω τα σχόλια όσων δοκιμάζουν συνταγές που αναρτώ…. Θεωρώ ότι αυτά τα σχόλια βοηθούν τους αναγνώστες κάθε blog!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  10. Υπέροχη συνταγή, υπέροχη παρουσίαση...
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη Πέλα, διέγραψα το μήνυμα σου κατά λάθος και δεν βρίσκω τρόπο να το επαναφέρω. Δεν ήμουν συγκεντρωμένη σε συνδυασμό με την μανία μου τα επαναλαμβανόμενα κλικ κλικ με το ποντίκι, είχαν σαν αποτελέσματα την γκάφα μου αυτή. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο και για τα λόγια σου, εγώ προτιμώ την σοκολατένια επικάλυψη σε σχέση με αυτήν με το μπισκότο. Να σου ζήσει και ο μπέμπης σου, αν και στα έγραψα και στο δικό σου blog. Να είσαι καλά και πάλι συγγνώμη!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  12. είναι τα πιο φουσκωτά και δελεαστικά cupcakes που έχω δει! Φαίνονται τέλεια! Σίγουρα θα δοκιμαστούν μέσα στις γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ψήνονται αυτή τη στιγμή, ελπίζω να θυμηθώ να σου πω εντυπώσεις αργότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή