Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Πανεύκολα cupcakes με μπισκότα oreo – Βασική συνταγή για cupcakes με κακάο

Περιγραφή:
Cupcakes μην μου πείτε ότι δεν τα έχετε ακούσει. Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές συνταγές και υπάρχουν πλέον αρκετά μαγαζιά (ακόμα και διαδικτυακά) που πωλούν το συγκεκριμένο έδεσμα. Γράφοντας απλά την λέξη cupcakes στο google και αναζητώντας εικόνες που να σχετίζονται με αυτά, ξάφνου ξεπροβάλλουν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, εικόνες με μικρά, χαριτωμένα γλυκίσματα, ευφάνταστα διακοσμημένα, με χρώματα, που σε δελεάζουν να τα δοκιμάσεις.
Η βάση των cupcakes συνήθως είναι ένα κέικ με ποικίλες γεύσεις (βανίλια, σοκολάτα, καρότο, με κομματάκια σοκολάτας ή με κομματάκια μπισκότου, κ.α.) διακοσμημένα με κάθε λογής υλικό (π.χ. βουτυρόκρεμα, ganache, κρέμα τυριού, κρέμα ζαχαροπλαστικής, ζαχαρόπαστα, πασπαλισμένα με τρούφα κ.α.) Αρκεί φαντασία και κάποια ικανότητα στο χέρι για να δημιουργήσει κανείς, cupcakes που είναι μικρά καλλιτεχνικά αριστουργήματα.
Μια συνταγή αρκετά διαδεδομένη στο Διαδίκτυο, είναι η συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα. Είναι μια συνταγή cupcakes με μπισκότα oreo. Όποιος ασχολείται και ψάχνει συνταγές, αποκλείεται να μην έχει συναντήσει έστω και μια εκδοχή συνταγής για cupcakes με μπισκότα oreo.
Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω, δεν είναι δική μου. Είναι προσαρμοσμένη σε μια συνταγή που έχω βρει αρκετό καιρό και την είχα κρατήσει στο μυαλό μου σαν μια συνταγή που κάποια στιγμή θα φτιάξω. Την έφτιαξα και ξετρελάθηκα εγώ και όσοι την δοκίμασαν. Είναι μια συνταγή που σίγουρα θα ξαναφτιάξω πολλές φορές. Η γεύση του κέικ είναι μοναδική, ανάλαφρη, με πρωταγωνιστή στον ουρανίσκο, το κακάο. Ένα κέικ αρκετά αφράτο, και αν και δεν είμαι λάτρης της κρέμας σαντιγύ, η συγκεκριμένη, με τα κομματάκια από το μπισκότο, και  σε μικρή ποσότητα (η κρέμα), έδενε με το κέικ και το αποτέλεσμα ήταν ένα γλυκό πολύ πολύ νόστιμο, χωρίς να λιγώνει. Και επειδή τον τελευταίο καιρό περνώ μια φάση που επιθυμώ γλυκά που να μην είναι καθόλου μα καθόλου λιγωτικά, το συγκεκριμένο cupcake με ξετρέλανε….
Εκτός από την απίστευτη γεύση είναι μια πανεύκολη συνταγή, με λίγα υλικά, που γίνεται σε χρόνο dt. Για μένα κέρδος πραγματικό ήταν η βάση του cupcake, δηλαδή το κέικ με το κακάο. Διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για πολλά cupcakes, όπου βάζοντας διαφορετική επικάλυψη κάθε φορά, μπορούμε να επιτύχουμε πολλά διαφορετικά σοκολατένια cupcakes.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από μια συνταγή που δίνει η Liz στο blog της «Φτιάχνοντας το cupcakes.gr».
Σημείωση: Επειδή η φόρμα που έχω για muffins ή cupcakes, είναι πιο στενή και έχει περισσότερο ύψος από τις συνηθισμένες, για τον λόγο αυτό και τα cupcakes που φτιάχνω έχουν την συγκεκριμένη μορφή. Επιπρόσθετα, για  τον λόγο αυτό, χρησιμοποίησα μόνο Oreo mini, επειδή δεν ήμουν σίγουρη ότι τα κανονικά Oreo θα χωρούσαν μέσα στις θήκες της φόρμας.
Υλικά (για 12 cupcakes):
1 πακέτο Oreo mini
75 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
25 γρ. σκόνη κακάο καλής ποιότητας
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
1 βανίλια
100 ml κρέμα γάλακτος
½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, σε αντιστάσεις, αλλιώς στους 170°C με αέρα.
  2. Τοποθετούμε 12 χαρτάκια ή θήκες σιλικόνης στη φόρμα για muffins και μέσα σε κάθε μια θήκη τοποθετούμε ένα μπισκότο oreo mini, ολόκληρο.
  3. Αφήνουμε 12 ολόκληρα μπισκότα στην άκρη για την τελική διακόσμηση των cupcakes και όσα περισσεύουν τα χτυπάμε στο πολυμίξερ, ολόκληρα, μέχρι να γίνουν σκόνη και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο.
  5. Στο μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα μας να γίνει κρεμώδες.
  6. Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, με μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα μας με το αλεύρι και το κακάο, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το μίξερ τα υλικά.
  7. Σταματάμε να χτυπάμε με το μίξερ τα υλικά και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και κακάο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι ή την μαρίζ.
  8. Μοιράζουμε προσεκτικά το μείγμα μας στις θήκες της φόρμας.
  9. Ψήνουμε για 14-18 λεπτά περίπου,  ανάλογα με το φούρνο μας. Με την οδοντογλυφίδα μπορούμε να δούμε πότε είναι ψημένα.
  10. Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  11. Αφού κρυώσουν καλά τα βγάζουμε από τις θήκες της φόρμας.
  12. Έπειτα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγύ. Στην σαντιγύ προσθέτουμε τα τριμμένα σε σκόνη μπισκότα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν με την κρέμα.
  13. Με ένα κορνέ ή ένα μαχαίρι διακοσμούμε τα cupcakes με την κρέμα και σε αυτή πάνω βάζουμε 1 μπισκότο oreo mini.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Αν σας αρέσει η σαντιγύ (εγώ γενικά δεν είμαι λάτρης της, ειδικά σε μεγάλη ποσότητα), μπορούμε να χτυπήσουμε στο μίξερ διπλάσια ποσότητα κρέμας γάλακτος και ζάχαρης άχνη για να έχουμε ένα cupcake με πιο πλούσια διακόσμηση με κρέμα. Η αρχική συνταγή είχε διπλάσιες ποσότητες σε αυτά τα δυο υλικά.
Όπως αναφέρει η Liz στο blog της, μπορούμε να διατηρήσουμε τα cupcakes στο ψυγείο, αλλά πρέπει να ξανάρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν φαγωθούν. Πάντως εγώ και κρύο από το ψυγείο που έφαγα ένα cupcake την επόμενη ημέρα, μου άρεσε πάρα πολύ.
Το μόνο που με στεναχώρησε ήταν ότι τα χαρτάκια που έβαζα στις θήκες της φόρμας και με αυτά έψηνε τα cupcakes, λαδώνονταν πολύ και αφού κρύωναν τα cupcakes τα έβγαζα και έβαζα καινούρια. Μάλλον λόγω του βουτύρου.
Καλή καλή επιτυχία σε όποιον τα φτιάξει….
Καλό απόγευμα!!!!
Blog Widget by LinkWithin

7 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ελενάκι!
    Τι συγκεκριμένη συνταγή την είχα στα υπόψη! Τώρα που είδα πόσο καλές κριτικές πήρε από σένα θα την φτιάξω οπωσδήποτε!
    Πρέπει να είναι απίθανα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη, να την φτιάξεις είναι καταπληκτική συνταγή, πιστεύω θα σου αρέσει και εσένα!! Είναι εύκολη, γρήγορη, με λίγα υλικά και εντυπωσιακή! Και εγώ την είχα καιρό στα υπόψη, αλλά δίσταζα δεν ξέρω γιατί κάτι μου έλεγε ότι δεν θα μου πετύχει, και όλο το άφηνα, ώσπου την έφτιαξα και διαψεύστηκα πανηγυρικά, όχι μόνο ήταν επιτυχής, αλλά μου άρεσε και πάρα πολύ. Το κέικ με το κακάο είναι φανταστικό και δένει πολύ με την κρέμα (σε μικρή ποσότητα)και τα oreo. Πολλά φιλιά! Καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία. Πραγματικά πολύ ωραία τα cup cakes σου. Και είσαι πολύ αναλυτική και συγκεκριμένη στον πρόλογο που τα παρουσιάζεις.

    Ευχαριστούμε για την ιδέα Ελενα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου!! Να είσαι καλά! Πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  3. Τέλεια τα cupcakes!!!!!Ξετρελάθηκα και εγώ και η οικογένειά μου και οι φίλες μου!!Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή