Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Κουραμπιέδες

Όπως σας είχα υποσχεθεί, σήμερα θα σας παρουσιάσω την συνταγή από κουραμπιέδες που έφτιαξα φέτος και πραγματικά μας ενθουσίασαν. Οι κουραμπιέδες δεν είναι από τα αγαπημένα μου χριστουγεννιάτικα γλυκά, καθώς προτιμώ τα μελομακάρονα και τις δίπλες. Κάθε χρόνο τρώω γύρω στα 3 κομμάτια, έτσι για το καλό. Αυτό ίσχυε μέχρι φέτος, γιατί στην συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί. Κατά την γνώμη μου είναι οι καλύτεροι κουραμπιέδες που έχω δοκιμάσει, καλύτεροι και από τους αγοραστούς. Η συνταγή είναι από τον Άκης Πετρετζίκη. (Αν θέλετε να την δείτε, πηγαίνετε εδώ). Έκανα κάποιες μικρές αλλαγές στην συνταγή και το τελικό αποτέλεσμα ικανοποίησε πλήρως, εμένα και όσους δοκίμασαν τους κουραμπιέδες. Είναι τραγανοί, με αρκετό αμύγδαλο και μυρωδάτοι.

Υλικά για τους κουραμπιέδες:
150 - 200 γρ. αμύγδαλα φιλέ ή ολόκληρα ωμά, καβουρδισμένα και κρύα
50 γρ. ωμά - άψητα αμύγδαλα τριμμένα
250 γρ. βούτυρο γάλακτος  παγωμένο  
75 γρ. άχνη ζάχαρη 
1 πρέζα αλάτι
10 ψίτ ανθόνερο
1-2 βανίλιες (εξαρτάται από το γούστο του καθενός, εγώ χρησιμοποίησα 2)
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουτερ    

Υλικά για το πασπάλισμα:
ανθόνερο
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
  1. Καβουρδίζουμε τα ωμά αμύγδαλα (τα 150 γρ.) Αν επιλέξουμε αμύγδαλα φιλέ χρειάζονται γύρω στα 8 λεπτά στον φούρνο, ενώ αν επιλέξουμε ολόκληρα αμύγδαλα χρειάζονται γύρω στα 9-10 λεπτά στον φούρνο, στους 200 βαθμούς, σε πάνω κάτω αντιστάσεις. Εγώ χρησιμοποίησα ολόκληρα αμύγδαλα ωμά με φλούδα, τα οποία τα καβούρδισα και αφού κρύωσαν, με το χέρι έβγαλα την φλούδα. Αν χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα αμύγδαλα, αφού κρυώσουν τα χοντροκόβουμε στο μούλτι. (Προσοχή!!!! Τα καβουρδισμένα αμύγδαλα τα θέλουμε κρύα, διότι αν είναι ζεστά όταν τα προσθέσουμε στο μείγμα, θα λιώσει το βούτυρο και θα χαλάσει η ζύμη. Για αυτό κάνουμε αυτήν την διαδικασία μισή με μια ώρα,  πριν ξεκινήσουμε τους κουραμπιέδες.)
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  3. Χτυπάμε τα 50 γρ. ωμά αμύγδαλα στο μούλτι, να γίνουν σκόνη και τα αφήνουμε στην άκρη. Εγώ χρησιμοποίησα ολόκληρα άψητα με φλούδα και τα χτύπησα στο μούλτι όπως ήταν με την φλούδα.
  4. Χτυπάμε το βούτυρο από το ψυγείο και την ζάχαρη στο άδειο μούλτι  μέχρι να ομογενοποιηθούν για περίπου μισό λεπτό. Θέλουμε να μην υπάρχει ούτε ένα κομμάτι βουτύρου.  (Η πρωτότυπη συνταγή έλεγε 125 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο  και  125 γρ. βούτυρο γάλακτος, εγώ χρησιμοποίησα 250 γρ. βούτυρο γάλακτος).
  5. Μετά βάζουμε στο μούλτι το τριμμένο αμύγδαλο (50 γρ.), το αλάτι, 10 ψιτ ανθόνερο, την βανίλια και ανακατεύουμε. (Προσοχή!!! Το ανθόνερο αντιδρά με το μπέικιν πάουντερ, για αυτό δεν τα βάζουμε μαζί).
  6. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και χτυπάμε για άλλο μισό λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  7. Τέλος ρίχνουμε το μείγμα  σε ένα μπολ μαζί με το κρύο καβουρδισμένο αμύγδαλο (κομμένο σε μεγάλα κομμάτια) και ανακατεύουμε με το χέρι. Καλύτερα να φοράμε γάντι, διότι δεν θέλουμε την ζεστασιά από χέρι μας να περάσει στο μείγμα.
  8. Τους πλάθουμε σε σχήμα στρογγυλό 20-25γρ. τον καθένα. (Εγώ έπλασα τον καθένα 25γρ. και ήταν κανονικοί - μεγαλούτσικοι και μου βγήκαν 31 κομμάτια, την επόμενη φορά θα τους πλάσω 20 γρ., γιατί μου αρέσουν οι κουραμπιέδες- μπουκίτσες.).
  9. Τους τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν λίγο. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι κουραμπιέδες να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  10. Κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάκτυλο μας σε κάθε κουραμπιέ, ώστε να κρατά περισσότερη άχνη ζάχαρη
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς, πάνω κάτω αντιστάσεις. Κατεβάζουμε από τους 200 σε 180 βαθμούς, όταν βάλουμε το ταψί στο φούρνο. (Όσο ο φούρνος είναι άδειος το έχουμε στους 200 βαθμούς).
  12. Τα αφήνουμε αφού τα βγάλουμε από το φούρνο για 10 λεπτά στο ταψί, μέχρι να κρυώσουν. Αν προσπαθήσουμε τα βγάλουμε αμέσως από το ταψί, θα διαλυθούν.
  13. Μετά τα τοποθετούμε σε μια σχάρα, να κρυώσουν εντελώς.
  14. Αφού κρυώσουν τα ψεκάζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
  15. Τους αποθηκεύουμε σε αεροστεγές τάπερ ή σε πιατέλα τυλιγμένους με μεμβράνη.
Tips:
Χρειάζεται μεγάλο μούλτι, αλλιώς μίξερ.

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα

Χρόνια πολλά σε όλους!!! Σας εύχομαι Καλή Πρωτοχρονιά!!!

Λίγες ημέρες πριν την έλευση του 2015, θα σας παρουσιάσω δυο γλυκά – πρωταγωνιστές των ημερών αυτών. Σήμερα θα σας παρουσιάσω τα μελομακάρονα και αύριο τους κουραμπιέδες. Αν και μου αρέσει πολύ να φτιάχνω γλυκά, αυτά τα δυο γλυκά φοβόμουν να τα φτιάξω. Ο λόγος ήταν ότι τις περισσότερες φορές που είχα δοκιμάσει σπιτικά μελομακάρονα ή σπιτικούς κουραμπιέδες, η γεύση τους δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Προτιμούσα τα αγοραστά μελομακάρονα και τους αγοραστούς κουραμπιέδες, ειδικά από τον φούρνο της γειτονιάς μας. Φέτος, είπα να κάνω μια απόπειρα να φτιάξω αυτά τα δυο χριστουγεννιάτικα γλυκά, περισσότερο για να δει την διαδικασία ο γιος μου και να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω συνταγές, ώστε να επιλέξω την καλύτερη, με την ελπίδα πάντα να είναι γευστικό το αποτέλεσμα. Αποφάσισα να πειραματιστώ με δυο συνταγές του Άκη Πετρετζίκη. Ο λόγος ήταν ότι τα μελομακάρονά του, τα είχαν φτιάξει αρκετοί στο διαδίκτυο και η κριτική τους ήταν θετική. Ευτυχώς, η επιλογή μου δικαιώθηκε.

Αρχικά οι συνταγές ήταν πολύ εύκολες, και ακολουθώντας επακριβώς την διαδικασία εκτέλεσής τους, το αποτέλεσμα ήταν επιτυχημένο. Όσον αφορά τα μελομακάρονα, που είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό της πλειοψηφίας της οικογένειας μας (εξαιρείται ο μικρός), θέλω να πω ότι όποιος τα δοκίμασε είπε ότι είναι από τα πιο νόστιμα, ίσως τα νοστιμότερα σπιτικά μελομακάρονα που έχουν δοκιμάσει κατά καιρούς. Ο άντρας μου, που πιο fan των μελομακάρονων δεν υπάρχει, τα κατέταξε δεύτερα πίσω από τα μελομακάρονα του φούρνου της γειτονιάς μας. Τα χαρακτήρισε καλύτερα από όλα τα σπιτικά που έχει δοκιμάσει και από πολλά αγοραστά. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Είναι τραγάνα στο εξωτερικό τους και σιροπιασμένα στο εσωτερικό τους, ακριβώς όπως μας αρέσουν. Ειδικά την επόμενη μέρα που έχουν τραβήξει από το μέλι που τα περιχύνουμε είναι σαφώς καλύτερα από την πρώτη ημέρα παρασκευής τους. Συγκεκριμένα τα κάτω κάτω στην πιατέλα, που είχαν τραβήξει περισσότερο σιρόπι και μέλι ήταν τα καλύτερα. Θεωρώ ότι αξίζει να δοκιμάσετε την συνταγή, εγώ θα την φτιάξω ξανά του χρόνου. (Για να δείτε την συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη, πατήστε εδώ.)


Υλικά (για 86 περίπου μελομακάρονα): 

Υλικά για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2-3 στικ κανέλας
4-5 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
150 γρ. μέλι 

Υλικά για τα μελομακάρονα:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού (περίπου 6 μεγάλα πορτοκάλια)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
50 γρ. ζάχαρη άχνη
400 γρ. σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο 

Υλικά για το πασπάλισμα: 
Καρύδια  ψιλοκομμένα
μέλι 


Εκτέλεση: 

Για το σιρόπι: 
  1. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, την ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, και το πορτοκάλι κομμένο στη μέση. 
  2. Ζεσταίνουμε το μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων, για να γίνει πιο ρευστό. 
  3. Μόλις πάρει βράση το μείγμα στο κατσαρολάκι και διαλυθεί η ζάχαρη, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα και  αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη, να κρυώσει πολύ καλά.
Tips: 
Το σιρόπι θέλουμε να έχει κρυώσει πολύ καλά πριν βάλουμε μέσα σε αυτό τα ζεστά μελομακάρονα. Καλύτερα να γίνει τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία για να φτιάξουμε τα μελομακάρονα. Μπορούμε να το φτιάξουμε την προηγούμενη ημέρα. 

Για τα μελομακάρονα: 
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. 
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και την σόδα. 
  3. Στύβουμε τα πορτοκάλια και σουρώνουμε το χυμό. 
  4. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε το μείγμα, για να δούμε αν θα πρέπει να προσθέσουμε από τα μπαχαρικά μας, ώστε να ικανοποιουν τον ουρανίσκο μας. Γενικά, τα μπαχαρικά χάνουν από την μυρωδιά και την γεύση τους, όταν τα έχουμε πολύ καιρό. 
  5. Προσθέτουμε το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ένα σύρμα. 
  6. Ενώνουμε το υγρό μείγμα με το μείγμα των στερεών υλικών και ανακατεύουμε για λίγο με τα χέρια. Προσοχή!!! Ανακατεύουμε πολύ λίγο, μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά στα υγρά. Αν ανακατέψουμε και δουλέψουμε πολύ την ζύμη, αυτή θα "ξεράσει" το λάδι, με αποτέλεσμα τα τελικά μελομακάρονα να μην είναι τραγανά. 
  7. Απλώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψάκια. 
  8. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (25 γρ. το κάθε ένα) και τα τρυπάμε από πάνω με ένα πιρούνι. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να τραγανίσουν και να πάρουν χρώμα. Μετά τα 18 λεπτά τα παρακολουθούμε, ώστε όταν πάρουν χρώμα να τα βγάλουμε. 
  9. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι , όπου τα αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα (μετράμε μέχρι το 10) και τα βγάζουμε. 
  10. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε μια σχάρα, να αποστραγγίστει το περίσσιο σιρόπι και βάζουμε το επόμενο ταψί στον φούρνο. 
  11. Τέλος, τα βάζουμε σε μια πιατέλα ή σε ένα σκεύος αποθήκευσης, τους ρίχνουμε extra μέλι και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια. 
  12. Τα αποθηκεύουμε καλυμμένα με μεμβράνη ή σε κλειστό ταπερ.