Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Κοτόπιτα

Η πρώτη ανάρτηση για την καινούργια χρόνια είναι η σημερινή. Ελπίζω ο νέος χρόνος να φέρει σε όλους σας ευτυχισμένες και δημιουργικές στιγμές, υγεία και ότι πραγματικά επιθυμείτε….
Περιγραφή:
Λοιπόν σήμερα θα σας παρουσιάσω μια πολύ πολύ νόστιμη συνταγή για κοτόπιτα, συνταγή που πήρα από την πεθερά μου και την έχω φτιάξει πολλές φορές, καθώς μας αρέσει πάρα μα πάρα πολύ. Δεν συνεχίζω να περιγραφώ, γιατί ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος τελευταία και είναι τύχη που βρήκα τον χρόνο να ασχοληθώ με την ανάρτηση της συγκεκριμένης συνταγής, που αρκετό καιρό τώρα ήθελα να δημοσιοποιήσω…
Υλικά:
1 πακέτο σφολιάτα
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
2- 3 καρότα
2 στήθη κοτόπουλο
1 ξερό κρεμμύδι
250 γρ. ρεγκάτο (εγώ χρησιμοποιώ light)
λίγο αλάτι
πιπέρι
λίγο γάλα εβαπορέ
λίγο λάδι

Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα μέχρι να βράσει καλά και να μαλακώσει και έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Όταν κρυώσει το κοτόπουλο το ξεψαχνίζουμε σε μικρά κομματάκια.
  3. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και τρίβουμε (στον χοντρό τρίφτη) τα καρότα και (στον μεσαίο)το τυρί, ξεχωριστά.
  4. Βάζουμε ένα αντικολλητικό σκεύος (κατσαρόλα ή τηγάνι) στην φωτιά και μέσα σε αυτό τοποθετούμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα καρότα και τ’ αφήνουμε να μαλακώσουν και να πιούν τα υγρά τους εντελώς, ανακατεύοντας συνέχεια.
  5. Λίγο πριν το αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε και το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά.
  6. Αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει καλά και έπειτα προσθέτουμε το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι.
  7. Παίρνουμε ένα ταψί μεγάλο που να χωράει μέσα απλωμένο το φύλλο σφολιάτας. Λαδώνουμε με ένα πινέλο το ταψί μας και απλώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας.
  8. Από πάνω τοποθετούμε την γέμιση σε ομοιόμορφο πάχος και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Με το χέρι πατάμε τις άκρες των φύλλων ώστε να κολλήσουν καλά, περιμετρικά της πίτας. Με τα δάχτυλα γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα σε λεπτό κόθρο.
  9. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε σε κομμάτια την πίτα.
  10. Ανακατεύουμε σε ένα φλιτζανάκι του καφέ λίγο ελαιόλαδο και λίγο γάλα εβαπορέ κα με αυτό αλείφουμε την πίτα μας για να πάρει λίγο χρώμα.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε πάνω κάτω αντιστάσεις, στους 180oC για μία ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Λίγα μυστικά ακόμα:
  • Μπορούμε αντί για λάδι και γάλα, να αλείψουμε την πίτα μας με αυγό ή αυγό και γάλα. Από ότι έχω παρατηρήσει παίρνει περισσότερο χρώμα με την προσθήκη αυγού.
  • Επίσης, μια πολύ καλή ιδέα είναι αντί για σφολιάτα να χρησιμοποιήσουμε χειροποίητη ζύμη για πίτσα, την οποία θα βάλουμε πάνω και κάτω από την γέμιση. Σε επόμενη μου ανάρτηση θα σας δώσω μια συνταγή για μια καταπληκτική ζύμη για πίτσα, πάλι απόκτημα από την πεθερά μου. Σας την προτείνω αυτήν την λύση γιατί την έχω δοκιμάσει και είναι καταπληκτική και χορταστική.