Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Πασχαλινά κουλούρια αμμωνίας

Η συνταγή αυτή είναι η συνταγή που ακολουθεί η μαμά μου κάθε χρόνο γα να φτιάξει τα πασχαλινά κουλούρια. Είναι πολύ νόστιμα και τα έχω συνδυάσει με το Πάσχα. Εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, να περάσετε πολύ πολύ όμορφα αυτές τις μέρες, ξέγνοιαστα, χαρούμενα, οικογενειακά, όπως ευχαριστεί το καθένα από εσάς! Θα τα πούμε πάλι μετά το Πάσχα. Πολλά Φιλιά σε όλους!!!!

Υλικά:
1 και 1/4 του κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να θέλει λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα)
7 αυγά
400 γρ. ζάχαρη
50 γρ. γάλα
250 γρ. βιτάμ
30 γρ. αμμωνία
3 ή 2 βανίλιες
1 αυγό για να αλείψουμε τα κουλούρια

Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα στην φωτιά και λιώνουμε το βιτάμ. Μόλις λιώσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Σε ένα μπολ, χτυπάμε την ζάχαρη και τα αυγά πολύ καλά, με το μίξερ ή με τον αυγοδάρτη. 
  3. Έπειτα ρίχνουμε το κρύο πλέον βιτάμ και τις βανίλιες στο μίγμα μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το μίξερ.
  4. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπρίκι. Μεταφέρουμε το μπρίκι πάνω από το μπολ και βάζουμε μέσα την αμμωνία και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι γρήγορα, διότι το γάλα ξεχειλίζει και χύνεται στο μπολ μας. Ρίχνουμε στο μπολ όσο γάλα και αμμωνία έχουν απομείνει στο μπρίκι.
  5. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Αν μας γίνει σκληρή η ζύμη την διορθώνουμε βρέχοντας τα χέρια μας με λίγο γάλα ή βιτάμ και ανακατεύουμε την ζύμη.
  6. Σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
  7. Μετά πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ή σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει.
  8. Σε ένα μπολ χτυπάμε ένα αυγό και με αυτό αλείφουμε ένα ένα τα κουλούρια πριν τα βάλουμε στο φούρνο.
  9. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 - 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Για περισσότερο χρώμα μπορούμε να τα αλείψουμε με κρόκο αντί με ολόκληρο το αυγό.

Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Τοστ σοκολάτας

Περιγραφή:
Λοιπόν μια μέρα που είχα μεγάλη λαχτάρα για γλυκό, αλλά καμιά διάθεση να ξεκινήσω να φτιάχνω κάποιο γλυκό, θυμήθηκα ότι είχα δει κάτι παρόμοιο σε μια εκπομπή μαγειρικής, δεν θυμόμουν ποια εκπομπή, δεν θυμόμουν δοσολογία, δεν θυμόμουν ακριβή εκτέλεση, θυμόμουν απλά την ιδέα. Σκέφτηκα ότι δεν χάνω κάτι να την δοκιμάσω. Το αποτέλεσμα με αντάμειψε, διότι μου άρεσε πάρα πολύ. Κατά την γνώμη μου είναι ένα υγιεινό γλυκό ή σνακ, καθώς έχει λίγη μαύρη σοκολάτα και ψωμί. Επίσης είναι πολύ πολύ εύκολο και γρήγορο.

Υλικά: (για 1 τοστ)
2 φέτες ψωμί του τοστ
25 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση:
  1. Στην τοστιέρα τοποθετούμε τις δυο φέτες ψωμιού, όπου ενδιάμεσα έχουμε τοποθετήσει την σοκολάτα.
  2. Ψήνουμε το τοστ μέχρι να πάρει χρώμα και να λιώσει η σοκολάτα.
  3. Το αφήνουμε να κρυώσει και το απολαμβάνουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα:
Το είχα επιχειρήσει και με σοκολάτα γάλακτος lacta, αλλά δεν μου άρεσε.

Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Ελιοψωμάκια


Περιγραφή:
Γενικά είμαι άνθρωπος που μπορώ να μην φάω καθόλου ψωμί με το φαγητό, αλλά όταν το ψωμί είναι φρέσκο και σπιτικό δεν μπορώ να αντισταθώ. Η συγκεκριμένη συνταγή βγάζει ψωμάκια πολύ πολύ νόστιμα, πολύ αφράτα και μαλακά στο εσωτερικό τους και ξεροψημένα στο εξωτερικό τους. Κατά την περίοδο της νηστείας αποτελούν ιδανικό κολατσιό για την δουλειά, τι λέτε;

Υλικά: (για 12 ψωμάκια)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 φακελάκια μαγιά ξερή (16 γρ.)
1 ποτήρι χλιαρό νερό
100 γρ. ελιές καλαμών κομμένα σε ροδέλες χωρίς το κουκούτσι

Εκτέλεση:
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ή μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την ρίγανη το ελαιόλαδο, τη μαγιά, τις ελιές και ανακατεύουμε με το χέρι.
  3. Στο μείγμα μας προσθέτουμε σταδιακά το νερό ζυμώνοντας ταυτόχρονα. Το νερό το ρίχνουμε σταδιακά διότι μπορεί να μην χρειαστεί όλο το ποτήρι ή να χρειαστεί λίγο παραπάνω.
  4. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη και αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι αν η ζύμη μας κολλάει στα χέρια.)
  5. Έπειτα μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
  6. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πλάθουμε σε μπαλάκια, τα οποία τοποθετούμε σε μια αντικολλητική φόρμα για μάφινς 12 θέσεων ή σε ότι σκεύος για μάφινς έχουμε σπίτι ή τα πλάθουμε σε ατομικά ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
  7. Τα ψωμάκια τα  ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Αν θέλουμε λιγότερο αλάτι στα ψωμάκια μας, μπορούμε να βάλουμε τις ελιές μας σε ένα μπολ με κρύο νερό και να τις αφήσουμε για μισή ώρα περίπου (πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεση της συνταγής), ώστε να ξαρμυρίσουν. Στραγγιζουμε το νερο από τις ελιές πριν τις βαλουμε στο μπολ.

Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Νηστίσιμα τρουφάκια σοκολάτας

Περιγραφή:
Η συνταγή για τα νηστίσιμα τρουφάκια δεν είναι καινούρια, την έχετε ξαναδεί στο blog μου σε άλλη μορφή. Είναι η ίδια  συνταγή για την νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας που σας είχα παρουσιάσει πέρυσι, λίγο πειραγμένη. Επειδή λοιπόν η τούρτα άρεσε σε όποιον την πρόφερα, φέτος, έφτιαξα τρουφάκια βασισμένη στην ίδια συνταγή, για την γιορτή του άντρα μου, αύριο. Έκανα παραπάνω από μια δόση, με αποτέλεσμα, να φτιάξω αρκετά τρουφάκια, μερικά τα πήγε στην δουλειά του σήμερα και άλλα έχουμε κρατήσει για κέρασμα αύριο.  Πάντως μια δόση φτιάχνει περίπου 75 μικρά τρουφάκια.

Υλικά:
375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
6 κουταλιές της σούπας κακάο
3/4 του φλιτζανιού ηλιέλαιο
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1 και 1/2 φλιτζάνια κρύο νερό από το ψυγείο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού ηλιέλαιο για να λαδώσουμε το ταψί
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
3/4 του φλιτζανιού φυτική κρέμα γάλακτος ή ζαχαροπλαστικής
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
135γρ. ή και παραπάνω αμύγδαλα ψίχα λευκά ή φουντούκια ή καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
τρούφα κουβερτούρας ή ινδοκάρυδο ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς (πάνω-κάτω αντιστάσεις).
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τις βανίλιες, τη σόδα, το αλάτι και το κακάο.
  3. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το ηλιέλαιο, το κονιάκ, το νερό, το ξύδι και την ζάχαρη.
  4. Έπειτα, προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα στερεά υλικά, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Λαδώνουμε μια αντικολλητική φόρμα ή ένα αντικολλητικό ταψάκι και σε αυτό αδειάζουμε το μείγμα. Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς (πάνω-κάτω αντιστάσεις), για 1 ώρα περίπου. 
  6. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το ξεφορμάρουμε. Στην συνέχεια, το θρυμματίζουμε είτε με το μούλτι είτε με το χέρι και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  7. Σε μία κατσαρόλα ανακατεύουμε την μαργαρίνη με την φυτική κρέμα γάλακτος, σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε σε αυτήν την σοκολάτα (225 γρ.) κομμένη σε μεγάλα κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το κονιάκ (αν θέλουμε βάζουμε λίγο παραπάνω), συνεχίζοντας το ανακάτεμα και έπειτα το προσθέτουμε στο μπολ με το θρυμματισμένο κέικ.
  8. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε τα αμύγδαλα ή οποίο άλλο ξηρό καρπό θέλουμε, αφού πρώτα τα έχουμε αλέσει στο μούλτι με 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη, ώστε  να φτιάξουμε αμυγδαλόσκονη.  Αν θέλουμε δεν κάνουμε σκόνη το αμύγδαλο, αλλά το αλέθουμε σε μικρά κομματάκια. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε να σφίξει στο ψυγείο για μερικές ώρες.
  9. Μετά παίρνουμε 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού από το μείγμα μας και το πλάθουμε μπαλίτσες. Τις μπαλίτσες τις κυλάμε  στην τρούφα κουβερτούρας ή στο ινδοκάρυδο ή στους αλεσμένους ξηρούς καρπούς.

Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι


Περιγραφή:
Από τότε που έμαθα ότι θα γίνω μητέρα έχω κάνει πολλές  “παραχωρήσεις”, τρώγοντας φαγητά - φαγώσιμα που πριν αρνιόμουν να δοκιμάσω, με σκοπό να αποκτήσω καλύτερες και σωστές διατροφικές συνήθειες και για να μάθει και ο γιος μου να τρέφεται και να επιλέγει τροφές με πολλά θρεπτικά συστατικά.  Τις περισσότερες φόρες, αυτό που πρωτοδοκίμαζα, μου άρεσε και το πρόσθετα στη  διατροφή μου. Κάποια από τα φαγώσιμα με εξέπλητταν ευχάριστα γιατί μου άρεσαν και πάρα πολύ (όπως τα παντζάρια), κάποια άλλα απλά μου άρεσαν ή δεν με χαλούσε η γεύσή τους. Η συνταγή που ακολουθεί είναι μια συνταγή που δοκίμασα πρόσφατα και μου άρεσε πολύ.

Υλικά:
200 γρ. ρίζες από παντζάρια
1 σκελίδα σκόρδο
20 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
λίγο αλάτι
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού  ξυδι

Εκτέλεση:
  1. Κόβουμε τα παντζαρόφυλλα και κρατάμε τις ρίζες από τα παντζάρια.
  2. Πλένουμε καλά τις ρίζες από τα παντζάρια και τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα μέχρι να γίνουν τρυφερές. Τότε τις βγάζουμε από την φωτιά και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν τις τρίβουμε στον τρίφτη.
  3. Λίωνουμε ή ψιλλοκοβουμε την σκελιδα σκόρδου.
  4. Σε ένα μπολ βαζουμε το τριμμενο παντζάρι,  το σκόρδο, το γιαούρτι, την καρυδόψιχα, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι. Ανακατευουμε καλά το μειγμα μέχρι να ομογενοποιηθει.

Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Το βραβείο του Απρίλη


Γεια σε όλους,

Μπήκε ο Απρίλης και οδεύουμε προς το Πάσχα. Ο καιρός έχει βελτιωθεί τόσο, που το σπίτι δεν με κρατά μέσα. Θέλω να βγαίνω έξω βολτούλες ή να απολαμβάνω τον καφέ μου στο μπαλκόνι κάτω από τον ήλιο. Η διάθεση μου έχει φτιάξει αν και με αυτά που συμβαίνουν, δεν θα έλεγα ότι είναι όπως άλλες χρονιές.  Παρόλα αυτά, προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη .

Πλησιάζουν η γιορτή και τα γενέθλια του άντρα μου και προσπαθώ να σκεφτώ ιδέες  για να κεράσω τους φίλους και συγγενείς. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω, να φτιάξω συνταγές που δεν σας έχω παρουσιάσει ακόμα ή να φτιάξω κάτι από τις πολλές συνταγές σας που κατά καιρούς με έχουν συναρπάσει. 

Αφού σας ανέφερα τους πιο “ανάλαφρους” προβληματισμούς μου, γιατί δεν θέλω να βαρύνω το προφίλ  του blog. Θα συνεχίσω με ένα βραβείο που δέχτηκα σήμερα από την blogοφίλη μου Ελένη. Η Ελένη διαχειρίζεται ένα πολύ ενδιαφέρον από θέμα γεύσης και εικόνας της γεύσης blog με το όνομα “Μαγειρική με Φαντασία”, θεωρώ ότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι θα το γνωρίζετε.  Λοιπόν η Ελένη μου χάρισε το παρακάτω βραβείο, κάτι που με χαροποίησε πολύ και την ευχαριστώ πάρα πολύ για την σκέψη της.

Τώρα, εγώ με την σειρά μου θα χαρίσω το ίδιο βραβείο σε 8 πολύ αγαπημένα blogs που παρακολουθώ. Κάθε φορά που λαμβάνω ένα βραβείο, αυτό το σημείο είναι που με προβληματίζει περισσότερο, καθώς θα ήθελα να το χαρίσω σε όλα τα blog που παρακολουθώ και μου είναι δύσκολο να διαλέξω λίγα από αυτά. Αλλά, επειδή το έχω αμελήσει λόγω χρόνου άλλες φορές, αυτήν την φορά θα είμαι συνεπής . 


Επιλέγω τα ακόλουθα 8 blogs και τους χαρίζω το βραβείο :
  1. Στο Κατερινάκι από το blog Κατερινάκι, Δημιουργώ άρα υπάρχω
  2. Στην ‘Ερη από το blog  Captain Cook
  3. Στην Λίλα, από το blog  Ταλιλά της Λίλας
  4. Στην Ελένη από το blog Cook with Elena
  5. Στην Ελπινίκη από το blog Η Μαγειρική μου
  6. Στην Βέρα από το  blog  Owl Mommy
  7. Στην Ζαμπία από το blog  Kitchen Stories
  8. Στη Μάριον από το blog  Μαγειρική(&) Τέχνη!

Εύχομαι σε όλους μια όμορφη και δημιουργική εβδομάδα.
Πολλά φιλιά!