Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

Νηστίσιμα cookies


Περιγραφή:
Μια συνταγή για νηστίσιμα cookies πολύ εύκολη στην παρασκευή και πολύ νόστιμη. Παρακάτω παρουσιάζονται 4 ειδών cookies βασισμένα στην ίδια συνταγή, η οποία έχει υποστεί μικρές παραλλαγές: cookies με κομματάκια σοκολάτας,  cookies με κομματάκια σοκολάτας και αμύγδαλο, σοκολατένια cookies με κομματάκια σοκολάτας, σοκολατένια cookies με κομματάκια σοκολάτας και αμύγδαλο.

Α. Υλικά για τα σοκολατένια cookies με κομματάκια σοκολάτας: (για 55 μπισκότα περίπου)
1 και 1/3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 πρέζα αλάτι
1/4 του φλιτζανιού κακάο
1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη
3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού κονιάκ
150 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα
Β. Υλικά για τα cookies με κομματάκια σοκολάτας και αμύγδαλο: (για 35 μπισκότα περίπου)
1 και 1/3 και 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη
3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού κονιάκ
150 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα
100 γρ. αμύγδαλα ψίχα λευκά

Γ. Υλικά για τα cookies με κομματάκια σοκολάτας: (για 35 μπισκότα περίπου)
1 και 1/3 και 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη
3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού κονιάκ
150 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα

Δ. Υλικά για τα σοκολατένια cookies με κομματάκια σοκολάτας και αμύγδαλο: (για 55 μπισκότα περίπου)
1 και 1/3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 πρέζα αλάτι
1/4 του φλιτζανιού κακάο
1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη
3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού κονιάκ
150 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα
100 γρ. αμύγδαλα ψίχα λευκά

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (πάνω-κάτω αντιστάσεις).
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, την βανίλια, τη σόδα, το αλάτι και το κακάο.
  3. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ (σε δυνατή ταχύτητα) την μαργαρίνη με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το κονιάκ και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ (στην ελάχιστη ταχύτητα).
  4. Έπειτα, προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα στερεά υλικά, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  6. Αλέθουμε στο μούλτι  τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε στη ζύμη μας. Ανακατεύουμε με το χέρι.
  7. Στρώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου αντικολλητικό χαρτί. Σχηματίζουμε μπαλίτσες και τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Υπολογίζουμε να έχουν λίγη απόσταση μεταξύ τους κατά την τοποθέτηση στην λαμαρίνα, γιατί η ζύμη θα φουσκώσει και θα απλώσει κατά το ψήσιμο.
  8. Τα μπισκότα τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
  9. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και μετά τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Μπορούμε αντί για σταγόνες σοκολάτας να βάλουμε τρούφα σοκολάτας ή αντί για σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα να βάλουμε σταγόνες σοκολάτας γάλακτος. Επίσης, αντί για την βανίλια μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε καρύδια αντί για αμύγδαλα ή κάποιο λικέρ αντί για κονιάκ. Τέλος, αντί για μαργαρίνη μπορούμε να βάλουμε ηλιέλαιο.

Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας


Περιγραφή:
Μια πολύ νόστιμη τούρτα σοκολάτας που μπορούμε να την απολαύσουμε κατά την διάρκεια της νηστείας.

Υλικά για το παντεσπάνι:
375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
6 κουταλιές της σούπας κακάο
3/4 του φλιτζανιού ηλιέλαιο
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1 και 1/2 φλυτζάνια κρύο νερό από το ψυγείο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού ηλιέλαιο για να λαδώσουμε το ταψί

Υλικά για την κρέμα σοκολάτας:
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
3/4 του φλιτζανιού φυτική κρέμα γάλακτος ή ζαχαροπλαστικής
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ


Υλικά για την επικάλυψη:
50 γρ. αμύγδαλα ψίχα λευκά
25 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς (πάνω-κάτω αντιστάσεις).
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τις βανίλιες, τη σόδα, το αλάτι και το κακάο.
  3. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το ηλιέλαιο, το κονιάκ, το νερό, το ξύδι και την ζάχαρη.
  4. Έπειτα, προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα στερεά υλικά, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί και σε αυτό αδειάζουμε το μείγμα για το παντεσπάνι. Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς (πάνω-κάτω αντιστάσεις), για 1 ώρα περίπου. Το παντεσπάνι είναι έτοιμο όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα σε αυτό βγαίνει στεγνό ή στεγνή.
  6. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το ξεφορμάρουμαι. Στην συνέχεια, κόβουμε το παντεσπάνι στην μέση, για να έχουμε δυο στρώσεις από αυτό.
  7. Σε μία κατσαρόλα ανακατεύουμε την μαργαρίνη με την φυτική κρέμα γάλακτος, σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε σε αυτήν την σοκολάτα (225 γρ.) κομμένη σε μεγάλα κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το κονιάκ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει.
  8. Αλέθουμε στο μούλτι  τα αμύγδαλα και ψιλοκόβουμε τα 25 γρ. σοκολάτας.
  9. Παίρνουμε το ένα παντεσπάνι και πάνω βάζουμε το 1/3 από την κρέμα σοκολάτας που φτιάξαμε και μετά πασπαλίζουμε με λίγο από το τρίμμα από το αμύγδαλο και την σοκολάτα.
  10. Στην συνέχεια, το σκεπάζουμε με το άλλο παντεσπάνι. Από πάνω περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας που φτιάξαμε, προσπαθώντας να είναι ομοιόμορφη και να καλύψουμε και τα πλαϊνά.
  11. Πασπαλίζουμε την τούρτα (πάνω και στα πλαϊνά) με το υπόλοιπο τρίμμα από το αμύγδαλο και τέλος πασπαλίζουμε (πάνω) με το τρίμμα σοκολάτας.
  12. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο και την αφήνουμε για τουλάχιστον 5 ώρες.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Μπορούμε στην παρασκευή της κρέμας σοκολάτας, αφού βάλουμε την κουβερτούρα, να προσθέσουμε 1 βανίλια. Επίσης, μπορούμε να χτυπήσουμε την φυτική κρέμα γάλακτος (πρέπει να είναι παγωμένη) με το μίξερ για να γίνει σαντιγί και να στολίσουμε την τούρτα μας.