Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Αρακάς λαδερός


Περιγραφή:
Ένα  εύκολο, γρήγορο και νόστιμο φαγητό!!! Υλικά για 4-5 άτομα περίπου...

Υλικά:
1 κιλό αρακά κατεψυγμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (μεσαίου μεγέθους)
2 καρότα περασμένα από τον τρίφτη ή κομμένα σε ροδέλες ή μικρά κυβάκια
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ντοματοχυμό ή 2 ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
3 - 4 πατάτες χοντροκομμένες
αλάτι
πιπέρι
νερό

Εκτέλεση:
  1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, τα κρεμμύδια, τα καρότα, τον άνηθο και τον αρακά να σωταριστούν, σε δυνατή φωτιά.. Τα ανακατεύουμε καλά.
  2. Μετά προσθέτουμε τις πατάτες, τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και νερό όσο να καλυφτεί το φαγητό.
  3. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαγειρευτεί και "πιει" τα υγρά του. Το φαγητό χρειάζεται περίπου μία ώρα.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Επίσης, μπορούμε να βάλουμε και φρέσκο κρεμμυδακι. Συνοδεύεται με φέτα ή ένα τυρί της αρεσκείας σας. 

 



Γλυκό με γιαούρτι, δημητριακά και μήλα


Περιγραφή:
Ένα εύκολο, υγιεινό και με λίγες θερμίδες γλυκό. Ανάλογα την ποσότητα που θέλετε, τα υλικά αντιστοιχούν σε 1 με 2 άτομα.

Υλικά:
2 μήλα κόκκινα
4 κουταλιές της σούπας δημητριακά ολικής αλέσεως (fitness ή cheerios)
100 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά 
λίγη κανέλα

Εκτέλεση:
  1. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα μήλα.
  2. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε σε ταψάκι ή πυρέξ και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 25 με 30 λεπτά).
  3. Όταν μαλακώσουν τα μήλα, τα βάζουμε στο μούλτι και τα πολτοποιούμαι μαζί με τα δημητριακά.
  4. Σε ένα πιάτο ή ποτήρι, βάζουμε μια στρώση από το μείγμα που φτιάξαμε και μετά μια στρώση γιαούρτι και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά. 
  5. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει λίγο.
Μερικά μυστικά ακόμα:
Επίσης, μπορούμε να τρίψουμε λίγη σοκολάτα.











Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Γεμιστά με ρύζι


Περιγραφή:
Συνταγή για 11 γεμιστά.

Υλικά:
4 ντομάτες μεγάλες, σφιχτές και ώριμες
5 πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες, πράσινες)
1 πιπεριά πράσινη
2 κολοκύθια
2 καρότα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα (μεσαίου μεγέθους)
4 - 5 μέτριες πατάτες
1 ντοματοχυμό μικρό
μαϊντανό ψιλοκομμένο
δυόσμο ψιλοκομμένο φρέσκο ή αποξηραμένο
αλάτι
πιπέρι
λίγη ρίγανη
λίγη κανέλα
λίγη ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
14 κουταλιές της σούπας ρύζι για 11 γεμιστά
1/2 ποτήρι του νερού νερό

Εκτέλεση:
  1. Πλένουμε όλα τα λαχανικά και το ρύζι. 
  2. Κόβουμε το πάνω μέρος από τις ντομάτες(4)/πιπεριές(5)/κολοκύθια(2) που έχουμε για γέμισμα, ώστε να ανοίγει σαν καπάκι
  3. Βγάζουμε το εσωτερικό τους με ένα κουταλάκι χωρίς όμως να δημιουργήσουμε πουθενά τρύπα. Κρατάμε το περιεχόμενο από τις ντομάτες σε ένα μπολ και σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε την ψίχα από τα κολοκύθια. Αδειάζουμε τις πιπεριές και πετάμε τα σπόρια.
  4.  Στο μούλτι λιώνουμε το περιεχόμενο από τις 4 ντομάτες, ώστε να γίνει χυμός και βάζουμε τον ντοματοχυμό να ανακατευτούν. Το χυμό από τις ντομάτες με τον ντοματοχυμό τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  5. Αδειάζουμε την πράσινη πιπεριά και πετάμε τα σπόρια και το κοτσάνι. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια. Στο μούλτι τοποθετούμε την ψίχα από τα δυο κολοκύθια, τα δυο καρότα, τα δυο κρεμμύδια, μια πράσινη πιπεριά και τα αλέθουμε να γίνουν σαν κρέμα.
  6. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά (μεσαία σκάλα) και τοποθετούμε μέσα τα λαχανικά που λιώσαμε στο μούλτι, 3 κουταλιές της σούπας λάδι, μισό από τον χυμό ντομάτας, το ρύζι, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και λίγη κανέλα. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά πριν πιει όλο το ζουμί του.
  7. Με το μείγμα από την κατσαρόλα, γεμίζουμε τα λαχανικά κατά τα 3/4 περίπου, όχι μέχρι επάνω γιατί με το ψήσιμο το ρύζι φουσκώνει και θα χυθεί, και τα κλείνουμε με τα καπάκια τους.
  8. Κόβουμε τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια και τις τοποθετούμε στα κενά.
  9. Στην κατσαρόλα (χωρίς να είναι στην φωτιά) ανακατεύουμε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας, 2 κουταλιές λάδι, αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα, λίγη ζάχαρη, 1/2 ποτήρι νερό και τυχόν γέμιση που μας έχει περισσέψει (αν έχει περισσέψει), τα ανακατεύουμε και με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τα γεμιστά και τις πατάτες.
  10. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για  1 με 1 και 1/2 ώρα περίπου.
  11. Αν το φαγητό έχει πιει το νερό και δεν έχουν ψηθεί ακόμα τα γεμιστά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. 
Λίγα μυστικά ακόμα:
Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μελιτζάνες που θα τις χειριστούμε όπως τα κολοκύθια.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας


Περιγραφή:
Άλλη μια πολύ νόστιμη και εύκολη συνταγή για μπισκότα!!!

Υλικά:
60 γρ. βιτάμ
100 γρ. ζάχαρη καστανή ή 100 γρ. ζάχαρη λευκή ή 50 γρ.ζάχαρη καστανή και 50 γρ. ζάχαρη λευκή
1 αυγό
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 γρ. κουβερτούρα γάλακτος σε σταγόνες
 
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς (πάνω-κάτω αντιστάσεις).
  2. Χτυπάμε το βιτάμ στο μίξερ ή με το σύρμα για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. 
  3. Προσθέτουμε το αυγό, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε τα υλικά με το μίξερ ή με το σύρμα.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις δυο βανίλιες και το αλάτι. Για να είναι πιο αφράτα μπορούμε να κοσκινίσουμε το αλεύρι, χωρίς να είναι απαραίτητο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Στο τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας.
  5. Στρώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε στο αντικολλητικό χαρτί μικρές κουταλιές (με το κουταλάκι του γλυκού) από το μείγμα. Η ποσότητα που βάζουμε είναι μικρή, γιατί κατά το ψήσιμο τα μπισκότα απλώνουν, φουσκώνουν και στρογγυλεύουν. Μην σας ανησυχεί αν δεν είναι ωραίο το σχήμα τους, κατά την τοποθέτηση στο αντικολλητικό χαρτί.
  6. Ψήνουμε τα μπισκότα για 10 λεπτά.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Μπορούμε αντί για σταγόνες σοκολάτας να βάλουμε 50 γρ. τρούφα σοκολάτας. Επίσης, αντί για τις δυο βανίλιες μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα.

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Μπισκότα με μερέντα


Περιγραφή:
Η συνταγή είναι πανεύκολη και γρήγορη, τα μπισκότα πεντανόστιμα!!

Υλικά:
1/2 φλιτζάνι μερέντα για την ζύμη
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
μερέντα για την γέμιση

Εκτέλεση:

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Σουτζουκάκια light


Υλικά για τα σουτζουκάκια:
600 γρ.κιμάς άπαχος
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 αυγό
1/2 φλυτζάνι τρίμμα φρυγανιάς
μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι

Υλικά για την σάλτσα:
1 κουτί χυμός ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 φύλλο δάφνης
1 γαρύφαλλο
3 μπαχάρια
αλάτι
πιπέρι
λίγη ζάχαρη
λίγη κανέλα

Εκτέλεση:
  1. Ζυμώνουμε τον κιμά με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το αυγό, το τρίμμα φρυγανιάς, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
  2. Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα ή στρογγυλά σουτζουκάκια.
  3. Τα σουτζουκάκια τα  ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  4. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, την δάφνη, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι, την ζάχαρη και την κανέλα.
  5. Αφήνουμε την σάλτσα να δέσει και μετά ρίχνουμε τα ψημένα σουτζουκάκια μέσα σε αυτήν, να πάρουν μια βράση.
  6. Μπορούμε να τα σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ πατάτας ή ζυμαρικά.